Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu

İlber Ortaylı

Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu kitap alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı üniforma ve rütbelerini taşımalarına rağmen, askerler Alman ceza kanununa, sivil memurlar da ilgili Alman kanunlarına tabi idiler ve kendilerine Osmanlı makamlarının uygulayabileceği bir yaptırım yoktu.
Sayfa 92 - Alkım Yayınevi
Sultan 2.Abdülhamid'in ülkeyi Birinci Büyük Savaş'a sürükleyen bazı İttihatçı önderler derecesinde Kayser'e ve Almanya' ya hayran olduğunu sanmak yanlıştır.
Sayfa 81
Reklam
Osmanlı ülkesi Almanya'nın güdümüne giriyordu. Mazlum halkların ışığı olması gereken hilafet kurumu Haziran 1900'de Çin'de Bokser ayaklanması patlak verdiğinde Çinli Müslümanların ayaklanmaya katılmasını önlemek için kullanıldı.
Sayfa 73
Alman Askeri Yardımı ve Silah Sanayii!
Helmuth von Moltke (1836) ve Kaehler (1882) arasındaki dönemde, etkin ve düzenli bir Prusya askeri yardımı söz konusu değildi. Ama Alman silah sanayiinin daha o zamanlar Türkiye pazarına sızdığı anlaşılıyor.
Sayfa 103
Von Gieslingen'in Dediği Gibi:
Alman heyeti içinde Türkiye'yi ve Türkleri en iyi anlayan o idi.
Sayfa 100 - Colmar Von Der Goltz için
Reformcu subaylar maaşlarını artırma derdine düştüler. Sık sık hizmeti bırakma tehdidiyle buna muvaffak oldular.
Sayfa 96
Reklam
1912 Balkan bozgunundan sonra, orduda Alman askeri heyetinin etkisi ve uzman-subayların sayısı artırıldı. İmparatorluk Birinci Büyük Savaş'a Alman komutasında girdi denilebilir.
Sayfa 107
Liman von Sonders dahil bütün Alman komutanların, gözü pek ve bilgisiz diye nitelendirdikleri Enver Paşa, Almanların Şark'taki sarsılmaz müttefikidir.
Sayfa 193Kitabı okudu
Zamanla Osmanlı ordusu Alman silah fabrikatörlerinin en iyi müşterisi olacaktır.
Sayfa 93 - Alkım Yayınevi
1910'larda Osmanlı Türkiyesi'nde orduda olduğu kadar sivil hayatta da yeni bir moda vardı:Alman hayranlığı.
Sayfa 108
Reklam
Umutlarını Almanya'ya ve Kayzer Wilhelm'e bağlayan sadece Sultan Abdülhamid değildi. Hattâ o tedbirli bir tutum içinde idi denebilir. Ülkenin birçok çevresinde Almanya yeni bir kurtarıcı olarak düşünülüyordu.
Alman subayların uygunsuz hareketleri hatta Türk neferlerin Alman Subaylar tarafından dönmesi gibi olaylar örtbas ediliyordu.
Herzl burada bilinen o meşhur teklifi, Filistin'e Girit’in benzeri özerk bir statü verilmesi ve Yahudi göçüne göz yumulması karşılığı, Osmanlı borçlarının ödenmesi için teşebbüse geçecekleri teklifini yapmıştı. II. Abdülhamid bu teklif üzerine, “Yahudi milletine karşı derin bir sempatisi olduğunu, ancak bu isteklerini yerine getirirse büyük devletlerle, özellikle Rusya ile başlarının derde gireceği, meseleyi nazırlarla tartışması gerektiği” cevabını verdi.
Liman von Sonders dahil bütün Alman komutanların, gözü pek ve bilgisiz diye nitelendirdikleri Enver Paşa, Almanların Şark'taki sarsılmaz müttefikidir.
117 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.