Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1

Hikmet Kıvılcımlı

Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1 Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1 kitap alıntılarını, Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih Felsefesi açısından Osmanlılık, daha doğarken,alnında batış damgasını taşıyan bir topluluktu. İslam rönesansı idi. Her İslam Rönesansını yapan topluluk, büyük İbn-i Haldun'dan beri, her doğuşun bir batış alınyazısı ile yaşadığını bilirdi.
dipnot9 *50 yılda 10 misli vergi olmuş. Koçi Bey, Padişahın yakasına yapışmış, kıyameti koparıyor. Türkiye’de Cumhuriyetin kurulduğu yıl, vergi “Tahsilatı” 111 milyondu; 1959 yılı 6 milyar 385 milyon, 1963’te 10 milyarı aşkın. Demek 40 yılda vatandaşlar 100 misli vergi ödüyorlar. Saltanat zamanı 5 yılda l misli vergi artışı “Yıkım” (Harabı) ve zulüm sayılmış; Cumhuriyetin her 4 yılında 10 misli vergi arttırılıyor. (1959 İstatistik Yıllığı, s. 381.): herkes övünüyor. Otokrasi (Müstebit padişahlık) ile Paşakrasi (demokratik cumhuriyet) arasındaki fark bu olsa gerek.
Sayfa 38 - derlenişKitabı okudu
Reklam
İlkel Toplumda Babahan nasıl önce Kahraman, sonra Tanrı olduysa, Hristiyanlıkta kişi olarak İsâ nasıl Allah demekse, tıpkı öyle, Osmanlılıkta da kişi olan Padişah demek Devlet demektir. Orada Devlete kapitalizmin giydirdiği insanüstü Soyut ve Esrarlı hiçbir yan katılmaz. Etiyle, kemiğiyle bir insan Padişah kılığında som Devlettir.
Kendisine "Yıldırım" etiketi takılan Beyazit, komşu Bizans'ın makyavelizmini kendi silah arkadaşlarına uygulamayı kolay, daha doğrusu tadına doyum olmaz keyifli bir iş saydı.
Osmanlı Devleti'nin yapısı, Antika KENT medeniyetlerinin yapısından kurulu zincirin son halkasıdır. Bu yapı Bizans tezi ile İslâm antitezinin rönesansından doğmuş bir sentezdir. İslâm Medeniyeti bile Roma Medeniyeti tezine karşı çıkmış bir antitezden başka bir şey değildir.
Osmanlı Devletinin en tipik yanı, Politikası ile Ekonomisi’nin, etle tırnaktan beter, birbirinden ayrılamaz oluşudur. Nedeni ortadadır. Bu Devlet, her şeyden önce, Doğrudan Doğruya TOPRAK ekonomisi üzerinde gelişmiştir. Toplumun temel ÜRETİM tabanı TARIM’dır. Tarımın temel üretim şartı ve aracı TOPRAK’tır. Toprağın temel MÜLKİYET ilişkisi KAMU’dur. Kamu’nun en yüce düzencisi ve denetçisi DEVLET’tir. Bu durum şöyle bir denklem yaratır: Toprak Ekonomisi = Toprak (Üretimi+Mülkiyeti)= Kamucul Devlet
Reklam
86 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.