Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1

Hikmet Kıvılcımlı

Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1 Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1 kitap alıntılarını, Osmanlı Tarihinin Maddesi Cilt:1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sarayın sosyal anlamı ve görevi bilinince, Osmanlı Toplumu'nda sarayın ne zaman, nasıl doğacağı ve büyüyeceği de kolay anlaşılır. Saray: "Sınıflar Savaşının Anıtkabiri" olunca, Osmanlılıkta Saray: Halktan kopma kertesine bağlı kalır. Osmanoğulları Halk için, Halkla birlikte yaşadıkları sürece ne Saray ihtiyacı duymuşlar, ne Padişah korkuluğu olmaya aşırı önem vermişlerdir.
Demek Osmanlı düşünürü bütün siyasi, içtimai ve askeri altüstlüklerin ekonomik üretim düzensizliğinden çıkageldiğini sezmek için 300 yıl sonra gelecek "Marksizm"i beklememişti: Daha 1630 yılında, 300 yıl sonraki nice "ülema ve vükelâ"mızı utandıracak basitlikle "akça ile halâs" (para ile kurtuluş) olmaz diyerek, insan ezip soymayı ("zulüm ve rüşvet"i) yıkım getirici: "mel'un nesneler"sayabiliyordu. Teşhiste eksiksizdi. Yalnız tedaviyi ileride göremediği için geride arıyordu.
Reklam
Kendisine "Yıldırım" etiketi takılan Beyazit, komşu Bizans'ın makyavelizmini kendi silah arkadaşlarına uygulamayı kolay, daha doğrusu tadına doyum olmaz keyifli bir iş saydı.
Osmanlı Devleti de, Toprak Devletidir. Ama Devlet, Toprakla karşılıklı iki kutup, Tezle- Antitez gibi, hem ilişkili hem çelişkilidir. Osmanlı Devleti dolaylıca Toprağın ürünüdür. Osmanli Memleketi hiç dolaysız olarak, doğrudan doğruya toprağın, -ürünü değil-, tâ kendisidir. Bu arada Toprak sözcüğü hiçbir zaman yeryüzünün gelişigüzel bir parçası anlamına gelmez. Memleket sözcüğü içinde hem YER, hem İNSAN, hem yerle insanın karşılıklı Üretim İlişkisi, yâni MÜLKİYET birlikte ve kaynaşmış olarak bulunur. Memleket: insanın toprakla mülkiyet ilişkilerinin toplamıdır.
Osmanlı Devletinin en tipik yanı, Politikası ile Ekonomisi'nin, etle tırnaktan beter, birbirinden ayrılamaz oluşudur. Nedeni ortadadır.Bu Devlet, herşeyden önce, Doğrudan Doğruya TOPRAK ekonomisi üzerinde gelişmiştir. Toplumun temel ÜRETİM tabanı TARIM'dır. Tarımın temel üretim şartı ve aracı TOPRAK'tır. Toprağın temel MÜLKİYET ilişkisi KAMU'dur. Kamu'nun en yüce düzencisi ve denetçisi DEVLET'tir.
Osmanlılığın dertlerini keşfeden akıllılar, tam İmparatorluğun batacağı gün zuhur etmemişlerdir. Hastalığı çok eskiden, açıkça teşhis edenler bol bol yetişmişlerdir. Ne çare ki, genel gidiş; Tarih, Ekonomi, Toplum determinizminin kahredici gerekleri, her tedaviyi imkansız bırakmıştır.
Geri18
86 öğeden 81 ile 86 arasındakiler gösteriliyor.