Marie Benedict’in Öteki Einstein adlı romanı, sadece bir kadının değil, bastırılmış kadın zekasının, aşkının ve emeğinin hikayesini anlatıyor. Albert Einstein’ın ilk eşi Mileva Maric’in gözünden anlatılan bu kurgu, tarih kitaplarının sessiz geçtiği bir gerçekliği yeniden seslendiriyor. Mileva, döneminin önyargılı dünyasında bilimle var olmaya çalışan nadir kadınlardan biri. Zekasıyla, çalışkanlığıyla, teorilere katkısıyla öne çıksa da erkek egemen bilim çevrelerinde sürekli arka plana itiliyor.
Einstein ile yaşadığı aşk, başlangıçta iki dahinin buluşması gibi görünse de zamanla güç dengesinin bozulduğu, sömürüye ve ihanetlere açılan bir kapıya dönüşüyor. Einstein, Mileva’nın katkılarını yok sayıyor; sadakatsizlikleriyle onu hem duygusal hem entelektüel olarak yalnız bırakıyor. Mileva, bir bilim insanı olarak değil, yalnızca “Einstein’ın eşi” olarak anılmaya zorlanıyor.
Öteki Einstein, görünmeyen kadın emeğine, inkar edilen bir zekanın trajedisine ışık tutuyor. Marie Benedict’in yalın ama etkili diliyle şekillenen bu roman, sadece bir kadının dramını değil, sistematik bir yok sayılmanın portresini çiziyor.
Bu kitap, bir çığlık. Sessizce bastırılmış, ama içten içe yankılanan bir çığlık. Mileva’nın sesiyle bize, tarihin sadece kazananları değil, unutturulanları da yazması gerektiğini hatırlatıyor.
Baya uzun olabilir. Üşenmeyin, hadi okuyun. Kahveler benden ^_^
Spoi uyarısı !!
Acaba bilime aşk karıştırılabilir mi? Peki aşka engel olunabilir mi?
Einstein'ın ilk karısının unutulmuş hayatı.
O da bir fizikçiydi ve çığır açan bilime önemli ölçüde katkıda bulunduğuna dair kanıtlar var.
Bu da beyefendinin sadakatsizlik teorisi;
• natgeotv.com/tr/ozel/deha-al...
• Hikaye Mileva'nın üniversiteye kabul edilişini ve devamında gelişen olayları ele alıyor. Şu an için üniversiteye kabul edilme düşüncesi normal olsa da 1896’lı yıllarda durum hiç parlak değilmiş.
Sınıf arkadaşı Einstein ile tanışınca zekası onu baştan çıkarıyor. Projeler yapılıyor, bilgi alışverişinin sonu gelmiyor.
• Albert, mektuplarında Mileva’ya şöyle diyordu:
"Birlikte yaptığımız işler ve ortaya koyduğumuz çalışmalar beni çok mutlu ediyor."
• 1900 yılında, o işlerden birisi hayata geçti: İlk ortaklaşa makalelerini yazdılar. Ancak yazar olarak yalnızca Albert’in adı yer aldı. Bunun ardında 2 sebep olabilir: Mileva sevgilisinin adı duyulsun, böylece bir fizikçi olarak iş bulabilsin istemiş olabilir. Zira iş bulamazsa evlenemeyeceklerdi. İkinci sebep de şu olabilir: Makalede bir kadının ismi geçerse, yayınlanmayabileceğini düşünmüş olabilir. Kitap içinde feministlik var tabikii.
• 1905 yılı, Albert Einstein’ın kariyerinde “mucize yıl” olarak tabir edilir. O yıl 5 akademik çalışma yayınlamıştır.
- Foto elektrik efekti (1921'de bu makalesiyle Nobel aldı)
- Brownian motion (bu konuda 2 makale yazdı)
- Özel görelilik teorisi
- E=mc2
Bunların yanında 21 makaleye yorum yazdı. Aynı zamanda molekül boyutları hakkındaki tezini de sundu. Başarısında Mileva’nın katkısı olduğu muhakkak, ama Mileva’ya hiçbir atıf yok.
• Albert 1912'de kuzeni Elsa’ya aşık oldu. 1919'da Mileva
Öteki Einstein kitabına başlarken açıkçası böyle bir hikaye beklemiyordum. Beni gerçekten çok etkiledi. Güçlü kadın hikayelerine her zaman ayrı bir ilgim olmuştur lakin buradaki kadın (yani Albert Einstein'in ilk eşi ve fizik dünyasında sesini duyurmasına sebep olan isim) Mileva Maric, eşinden bir adım önde olduğu halde aşkı ve çocukları için geri planda kalmayı tercih ediyor.
Yazarımız bile kitapla ilgili açıklamasında diyor ki ; Mileva'nın tarihinde derinlere daldıkça yalnızca Einstein'in biyografisinde bir dip not olmadığını, başlı başına büyüleyici bir karakter olduğunu farkettim. Şimdi bir düşünün kadınların liseye dahi gitmesine karşı olunan bir dönemde Mileva dünyadaki en ünlü üniversitenin fizik ve matematik dalında sadece 4erkeğin katıldığı bir sınıftaki tek kadın. Ve notları her daim Albert'ten bir adım önde. Ve onun parlamasını sağlayan 1905'teki "Görelilik Teorisi" ni bulan o makaleyi hazırlayan kişi. Daha evliliğinin ilk yıllarında bencilliğini ve sadakatsizliğini ortaya koyan Albert bu başarının ve makalenin üstüne oturuyor. İnanamadım ilk okuduğumda doğruluğuna. Ama yazar dipnotlarla, mektuplarla, site isimleriyle birlikte inanmıyorsanız araştırın diyor.
Leyla durur mu hemen kapsamlı bir araştırma yaptım ve kafamdaki Einstein kesinlikle değişti. Sessiz, zeki, zavallı ve çocuklarına çok düşkün olan eşini resmen sevgisiyle kandırıyor ve ondan faydalanıyor. İsminin hiçbir yerde geçmemesi için elinden geleni yapıyor. İçinden çıkamadığı tüm matematik problemlerini (Mileva geceleri uykusuz kalıp yaptığı halde) Albert onun başarılarını kendine mal etmek de hak görüyor. Nobel ödülüne bile Mileva'nın buluşu ve makalesi sayesinde aday gösteriliyor. Üstüne üstlük eşinin bütün hevesini söndürdükten sonra onu aldatıyor. Tüm bu aşağılanmalara katlanamayan Mileva
Albert Einstein'ın ilk karısı Mileva Maric'in hayatına ışık tutan bir kitap... Daha önce adını hiç duymamama rağmen kendisinin bir bilim insanı olduğunu bu kitap sayesinde öğrendim. Kitap çok sürükleyici olduğu gibi, hiç bilinmeyen gerçeklere de ışık tutuyor. Marie Curie gibi Nobel ödülü alabilecek bir kadının hayatının böylesine harcanmış olması beni üzdü... Mutlaka okunması gereken bir kitap.
Herkese Merhaba kitap dostlarım. Bugün sizlere etkinlik kapsamında okumuş olduğum #ÖtekiEınsteın kitabımızın değerlendirmesini yapacağım. Kitabımı bitireli 2 gün oldu. Fakat kitap bitince üzerinde düşünme ve analiz etme süreci bıraktım kendime. Aslında kitapla ilgili yorum yazmak beni oldukça zorladı. Çünkü o kadar farklı açılardan değerlendirebilecek bir kitap ki ben acaba daha çok hangi kısımdan ele alsam veya hangi kısma daha ağırlık versem endişesini yaşadım. Öncelikle bu güzel kitabı okumamıza vesile olan başta yayın evimiz #KanesYayınları ve tüm ekibine yürekten teşekkür ederim. Uzun zamandan beri bu kadar etkilendiğim bir kitap olmamıştı.
Kitabımızın ana karakteri olan Mitza, Albert Eınsteın 'ın ilk eşidir. Aslında ilk eşi olmaktan ziyade onun en büyük özelliği zekaca kocasının bir tık üzerinde olan bir kadındır. Ama bu durum onun için maalesef eş durumundan hayatı boyunca yaşayacağı bir pişmanlık olarak tarihin sayfalarında yer alacak. Çünkü Mitza çocukluğundan beri süregelen sakatlığından kaynaklı bir eziklik ve psikolojik baskı neticesinde bu durumu lehine kullanamıyor. Kitabı okuyan herkesin yorumlarında Albert Eınsteın'a karşı bir nefret duygusu belirdiğini gördüm. Evet bende zaman zaman her ne kadar kızmış olsam da asıl benim kızdığım kişi Mitza oldu. Düşünün şimdi bir kadınsınız hemde sakat bir kadınsınız ama sizin elinizde kimsede olmayan büyük bir yetenek var. Buda üstün zekanız. Belki bilim dünyasının tarihine adınızı altın harflerle yazdıracak kadar dahiyane bir zekaya sahipsiniz. Ve siz bütün engelleri aşarak, en iyi bilim okullarında öğrenim görüp, hayatınızı çok farklı bir yönde çizmeye başlayacağınız sırada her şeyi bir aşk uğruna alt üst ediyorsunuz. İşte bu kısım benim Mitza'ya en çok sinirlendiğim yer oldu. Bir taraftan şunu da düşünmeden
Einstein ilk eşi olan "Mitza" Maric Einstein 'ın acınası yaşam öyküsü. Eşinin gölgesinde kalan fizik dehası bir kadının bile aşk için neleri feda ettiği acınası bir dille hikayeleştirilmiş.
Mileva Mitza Maric, doğuştan kalçasından sorunu vardı ve topallıyordu. Babası, bir sıfır yenik başladığı hayatta mutlu olabilmesi için zekasının farkına vardığı Mitza'nın yüksek öğrenim alması için tüm sınırları zorlamıştı. Zürih'te başladığı okulda tanıştığı Albert Einstein ile evlenmek O'nun için bir lütuf muydu? Yoksa hayatının hatası mıydı?
Kitabı okurken, her sayfada biraz daha öfkelendim. Yıllardır deha olarak sevdiğim Einstein 'in ne kadar basit ve karakter yoksunu olduğunu hayretler içinde öğrendim.
Einstein' a ilham veren, onun çalışmalarını üstün matematik yeteneği ile destekleyen, O'na üç tane çocuk doğuran Mitza için, emeği için, harcanan zekası için içim acıdı açıkçası... Einstein ve karısı hakkındaki bu çarpıcı hikaye tavsiyemdir der hepinize şimdiden keyifli okumalar dilerim. Kitapla Kalın. Evde Kalın. sağlıkla kalın
Bitti !!!
Einstein’in gölgesinde kaybolan ilk karısının hikayesi.
Mileva Mitza Maric, üç çocuk sahibi fedakar bir kadın. Hatta aşkı İçin hayatından, kariyerinden vazgeçmiş bir kadın. Albert Einstein’a sonsuz bir aşkla bağlıydı. Acaba Einstein’da ona o kadar aşık mıydı ya da sadık kalabilmiş miydi ?
Genel Görelilik Kavramı, acaba gerçekten Einstein’ın bir ürünü müydü, yoksa ona mı mal edilmişti ?
Gerçekten uzun zamandan beri bu kadar güzel ve etkileyici bir kitap okumamıştım. Çok etkilendim. Okurken tüylerim diken diken oldu. Sinirden ağlamak Bile geldi içimden. Ne yazık ki bu kitaptan sonra Albert Einstein’dan nefret ettim
"Öteki Einstein" derken; gerçekten öteki olan karısı Mileva Mitza Einstein ve Einstein'ın öteki yüzü anlatılıyor.
Çok kızgınım bildiğim, tatlı, dahi, deli olan sevdiğim Einstein'ın hiç bilmediğim huysuz hırçın, bencil, merhametsiz taraflarını okumak hiç hoşuma gitmedi.
Yazar bazı şeyleri kurguladığını yazmış ama yine de bu eşine değer vermemiş, çalışmalarını görmezden gelmiş, çocuğunu görmeye dahi gelmemiş olmasını değiştirmiyor.
Çok merak ediyorum; Mileva, Einstein'ın isteği üzerine ,tabii kendi de istiyor ama, Como Gölü'ne gitmeseydi ve o gece hamile kalmasaydı daha farklı bir Mileva tanır mıydık? Bilimde adı geçen bir Mileva.
Ve tabii ki yine çok merak ediyorum Einstein Mileva ile evlenmeseydi bugünkü Einstein'dan bahsedebilecek miydik?!
Eşinin fikirlerini çalan ve onun 1905 yılında yazdığı ve 1911 yılında Nobel'e aday gösterildiği ve bugünkü Einstein olmasını sağlayan özel görelilik makalesine eşinin adını bile yazmayan ve hatta bir teşekkürü çok gören bencil Einstein'ı bugün yine olduğu gibi tanır mıydık?
Kitapta Marie Curie ile Mileva Mitza'nın bir konuşması var benim içime oturdu. Marie Curie orada bugün bilimde adım varsa bu eşim sayesindedir beni koruduğu ve çalışmalarıma sahip çıktığı içindir demişti ve bunun için erkeğin cesur olması gerektiğini söylemişti. Ama maalesef Einstein bunu yapmak için fazla tembel ve korkak bir adam.
Sanırım bir kadın da olarak Einstein'a çok kızdım. Hem hayallerimi yıktığı hem de bencil,korkak gaddar bir adam olduğu için. :/
Bir mühendis olarak evet yine takdir ettim seni Einstein fakat eşinin bilimsel ve matematiksel bilgilerini o kadar sömürüp ardında durmaman bizi üzer. Öteki Einstein