Marie Benedict’in Öteki Einstein adlı romanı, sadece bir kadının değil, bastırılmış kadın zekasının, aşkının ve emeğinin hikayesini anlatıyor. Albert Einstein’ın ilk eşi Mileva Maric’in gözünden anlatılan bu kurgu, tarih kitaplarının sessiz geçtiği bir gerçekliği yeniden seslendiriyor. Mileva, döneminin önyargılı dünyasında bilimle var olmaya çalışan nadir kadınlardan biri. Zekasıyla, çalışkanlığıyla, teorilere katkısıyla öne çıksa da erkek egemen bilim çevrelerinde sürekli arka plana itiliyor.
Einstein ile yaşadığı aşk, başlangıçta iki dahinin buluşması gibi görünse de zamanla güç dengesinin bozulduğu, sömürüye ve ihanetlere açılan bir kapıya dönüşüyor. Einstein, Mileva’nın katkılarını yok sayıyor; sadakatsizlikleriyle onu hem duygusal hem entelektüel olarak yalnız bırakıyor. Mileva, bir bilim insanı olarak değil, yalnızca “Einstein’ın eşi” olarak anılmaya zorlanıyor.
Öteki Einstein, görünmeyen kadın emeğine, inkar edilen bir zekanın trajedisine ışık tutuyor. Marie Benedict’in yalın ama etkili diliyle şekillenen bu roman, sadece bir kadının dramını değil, sistematik bir yok sayılmanın portresini çiziyor.
Bu kitap, bir çığlık. Sessizce bastırılmış, ama içten içe yankılanan bir çığlık. Mileva’nın sesiyle bize, tarihin sadece kazananları değil, unutturulanları da yazması gerektiğini hatırlatıyor.