Dünya Edebiyatına Yön Vermiş Eserlerin Perde Arkası

Remzi Kitabevi Yayınları
9789751420008

2025 8. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 10:44
@ebrucaloglu ‘nun #arkabahçe ‘si sizi bilmediğiniz ya da merak etmediğiniz bir kitap okuma düzleminden öyle bir yere taşıyacak ki böylesi eserlerin daha çok olmasını gönülden istiyorum . Bu kitapla beni buluşturan @aslihanneokudu ‘ya özellikle teşekkür ederim. Öyle şaşırarak ve merak ederek okudum ki ; metnin başından acaba kim diye zor durdum. Bazen öyle bir duyguya yer vermiş ki , metin düz bir anlatımdan hadi canım gerçekten mi duygusuna erişmiş ,benim şaşırıp utandığım ama en yakın zamanda okuyacağım dediğim kitaplar oldu ve bunu burada açıklayamayacağım Tebrik ve teşekkürler @ebrucaloglu @everestyayinlari ArkabahçeArkabahçe Ebru ÇaloğluEbru Çaloğlu
Edebiyat Dünyasının Arka Bahçesi
·128 syf.·
2023 83. kitabı
Uzun yıllar edebiyat öğretmenliği yapmış olan yazarımız Ebru ÇaloğluEbru Çaloğlu, gençlerin klasiklere yönelmesi için klasik kitapların arka bahçesini merak edelim ilgi duyalım diye bize sunmuş. Çok da güzel yapmış. Kitapta neler mi var; 1- Charles DickensCharles Dickens'in kuzgunu Grip...(Edgar Allan PoeEdgar Allan Poe' a KuzgunKuzgun ilhamı ve metaforu olur:) 2- Daniel DefoeDaniel Defoe 'nun Robinson CrusoeRobinson Crusoe u 3- Harriet Beecher StoweHarriet Beecher Stowe 'un Tom Amca’nın KulübesiTom Amca’nın Kulübesi (beni çok ama çok hırpaladı bu hikaye): 4- Harper LeeHarper Lee ' nin Bülbülü ÖldürmekBülbülü Öldürmek (bu hikayenin çıkışıda çok üzücüydü) 5- Roald DahlRoald Dahl Charlie'nin Çikolata FabrikasıCharlie'nin Çikolata Fabrikası 6- Robert Louis StevensonRobert Louis Stevenson Dr. Jekyll ile Bay HydeDr. Jekyll ile Bay Hyde ( tiyotrosunu bir izleye bilsem) 7- Mary ShelleyMary Shelley
Puan vermedi·128 syf.·
2025 499. kitabı
Kahramanıyla tek yürek; heyecanla, öfkeyle, acıyla, sevinçle, umutla yol alırken taraf olup, yargılayıp, hak verip, nihayetinde “edenin bulacağı” o anı dört gözle beklediğimiz bir serüvendir deneyimlediğimiz. Klasikler henüz yaşama acemisi olan bizlere büyük keşiflerin kapılarını açan yapıtlardır. 14 klasik eserin doğuş öyküsünu anlatıyor ..."yazar Okura Üstün Dökmen'in söylemiyle, dünyaca tanınan on dört ünlü eserin pek bilinmeyen, bazıları okuyucuları hayrete düşürecek olan dünyaya geliş öykülerini anlatıyor. Kolayına görülmeyen, henüz kamuya açılmamış arkabahçeleri görmek isteyenlerin ufuklarını zengin bakış açısıyla genişletiyor.” Çaloğlu, Arkabahçe adlı eserinde, bır bakın derım ArkabahçeArkabahçe
Araştırma-İnceleme
Arkabahçe
2022 21. kitabı
Bu güzel kitap ve bugünkü güzel söyleşi için Ebru Çaloğlu’na çok teşekkür ederim. Kitap gerçekten çok şey anlatıyor, çok etkilendim.Kitabınız harika. Herkese tavsiye ederim. ArkabahçeArkabahçe Ebru ÇaloğluEbru Çaloğlu
Duygu ve Düşünce
2021 71. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2021 11:56
Birçoğunu severek ve ilgiyle okuduğumuz roman ve hikayelerin arka bahçelerinde geçen olaylar kitaplardan daha ilginç ve gerçekçi. Arkabahçe'yi okuduktan sonra adı geçen kitapları tekrar okumak farklı bir bakış açısı yaratacaktır.
2022 14. kitabı
Genç Werther'den Grip'e edebiyatta isminden söz ettiren güzel eserlerin arkbahcesinde gezinmenizi sağlayan güzel bir eser. Hayreti ve gayreti yüksek olan bendeniz kâh tebessümle kâh hüzünle okudum. Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan biri
2021 22. kitabı
Dünya tarihindeki bazı önemli kitapların doğuş hikâyesi, yazarların ilham kaynakları, eserlerin tarihle, mitolojiyle, fantaziyle nasıl kuşandığı üzerine değerli bir inceleme. Yazma isteği olan birisi için okunması ve üzerine düşünmesi gereken bölümler mevcut. Bu kitap bana şu cümleyi verdi: Özgün bir şeyler yazdığını düşünen birisi yeterince kitap okumamıştır.
2021 4. kitabı
“Bir klasiğin yaratıcısında ilham olan ayrıntıyı öğrenmekse bir klasikle tanışmanın, onu farklı bir gözle yeniden okumanın fitilini ateşleyebilir.” Böyle başlıyor yazar.Tadı damağımda kalarak kapatıyorum Arkabahçe’nin kapısını. Yıllar önce yazılmış olan eserlerin nasıl bir ilham kaynağı olduğunu, ortaya çıkış hikayelerini, yazım süreçlerini anlatarak ışık oldu bana diyebilirim. İçinde Dickens, Sartre, Tesla, Mark Twain, Tolstoy, Harper Lee ve bi sürü yazarın kitaplarının ortaya çıkış hikayeleri yer alıyor. Okumadıklarımı listedim bu sayede, şimdi hemen birisine başlayacağım. Bir kitabı hali hazırda okurken, onun farklı kitapları karşıma çıkarıp, merak uyandırmasına bayılıyorum. Kaleminize sağlık “Çünkü klasikler, bizi birbirimizden ayıran engin farklılıkların ötesinde hepimizde ortak olanın ne olduğunu, insanlar olarak neyi paylaştığımızı öğretir.”
2021 45. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2021 22:41
Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nın Yazım öyküsünü okumak bana Çok ilginç geldi Öykü'nün filmini izlerken çok etkilenmiştim. Kim ne derse desin. filmler kitaba karşı bir farkındalık yaratıyor. Arka planını okurken de aynı hisse kapıldım . Buyukbabanin cümleleri "Charlie dünyada yeterince para var Ve her gün daha fazlasını basıyorlar. Ama bu bilet özel.bundan tüm dünyada Sadece 5 tane var ve sadece o kadar kalacak. Ancak bir aptal bunu para kadar sıradan bir şeyle değiştirebilir. Sen aptal mısın? Belki Charlie değil ama sanirim dünyada değerli şeyleri para ile değiştiren çok fazla aptal var.
·128 syf.·
2022 88. kitabı
Arkabahçe, bazı klasik eserlerin yazılma dönemleriyle ilgili, merak uyandırıcı ve bilgilendirici bir kitap. Hangi olaylar yaşandı, o dönemin şartları neydi ki yazar ilgili eserini yazma sürecine girdi; hangi yazarlar birbirleriyle iletişime geçti; ilhan kaynakları nelerdi; tüm bu konulara yer verilmiş. Okurken çok keyif aldım. İçinde geçen yazar ve eserleri de hemen referans liste hâline getirip okumaya başladım. Tavsiye ederim.

Ebru ÇaloğluYazar · 1 kitap
İlk, orta ve lise eğitimini burada bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi’nde Edebiyat ve PDR eğitimlerini tamamladı. 1996-2014 yılları arasında Türkiye’nin seçkin okullarında edebiyat öğretmeni ve eğitim danışmanı olarak çalıştı. 2000-2020 yılları arasında eğitim kitapları yazarlığı yaptı. Liseler için Türk ve Dünya edebiyatı tarihi ile Türkçe öğretimi alanında çok sayıda kitabı yayımlandı. 2015-2018 yılları arasında lise edebiyat öğretmenleri için “Me­tin Çözümleme” konulu eğitim seminerleri verdi. Darüşşafaka’nın düzenlediği Sait Faik Hikâye ve Ahmet Rasim Köşe yazısı yarışmalarında Seçici Kurul üyesi olarak bulundu. Masal türü üzerine pedagojik çalışmalar yaptı. İzmir’in Seferihisar ilçesinde “Masal Ekseninde Okul Öncesi Eğitim” projesini hayata geçirdi ve Türkiye’nin ilk Masalevi’ni Seferihisar Belediyesi’nin desteğiyle kurdu. Halen roman ve öykü türlerinde Türk edebiyatının çok değerli kalemlerinin yapıtlarına editörlük yapmaktadır.