Öteyer Kitabı

The Book of Elsewhere
Orijinal Dil:
İngilizce

2026 7. kitabı
İlk defa bir ithaki yayınlarından kitabı hiç beğenmedim. Çevirisi o kadar kötü ki hikaye neyi anlatıyor? Hikayeyi kim anlatıyor? Kim neci? Nerede noluyor? Karakterler erkek mi kız mı? Peki bu karakterler tam olarak kim? Yani kısacası hiçbir şeye yanıt alamıyor aksine tahmin yürütüyorsunuz. Ha sanırım bu bunun askerlik arkadaşı veya sevgilisi... Çevirisi hatası dememin sebebi ise bir kaç kişiye göre yorumlamamın neticesinde oldu. Çoğu kişi çeviride ciddi sıkıntılar olduğunu dile getirmiş. Ben çeviriyi suçlamak yerine editör ve son derleyiciyi okumacıyı suçluyorum. Cidden soruyorum. Bu kitap sizin elinize çevrilmiş bir şekilde geldiğinde, siz anladınız mı? Hikaye bütünlüğünü gerçekten sağladığını nasıl düşünebildiniz? Mesela Shur adlı karakter kim? Veya kitabı okuyup bitirdiğinizde bölümleri baştan sona özetleyebilir misiniz? Ya da söyleyin ki yazarlar kötü yazmış hikayeyi böyle anlatmışlar bizde bozmadan size aynen böyle sunduk. Gerçekten çok üzgünüm. John wick, matrix seven biri olarak yazarı olduğunu gördüğüm oyuncunun hikayesini çok merak ediyordum aşırı hayal kırıklığına uğradım. Kitabı beğenenler neye göre beğendi, skalanız neydi bilmiyorum ama bu türde kitapların cidden çok üst versiyonlarını okumuş okuyucular asla böyle bir rezilliğe tahammül edemezler. Okuyucuya yapılmış saygısızlık olarak görüyor ve bir daha böyle bir hatanın olmamasını temenni ediyorum. Saygılarımla..
·384 syf.·
2026 4. kitabı
Kitap konu ve o konuyu işleyiş şekli itibariyle kesinlikle herkese göre değil ve sanılanın aksine pek aksiyon kitabı olduğu da söylenemez. Çoğunlukla oldukça durgun ilerlediğini söyleyebilirim. Dolayısıyla okuyanları hayal kırıklığına uğrattığını ve daha da öte kitabı kimsenin anlamadığını, yazarların anlatım tarzını çeviri hatası olduğunu sananları gördüm. Bu nedenle diğerleri için bu yazıyı yazmam gerektiğini düşündüm ve işte buradayız. Spoiler içermiyor, içiniz rahat olsun. Öncelikle kitabın konusundan bahsetmem gerekirse: B. adındaki ana karakterimiz çok eski zamanlarda küçük bir halkın ferdi olan bir ailenin çocuğu. O gece düşen mavi bir yıldırımla doğuyor ve özel bir yeteneği var; normal bir insandan daha güçlü, çabuk iyileşiyor, öfke nöbetleri esnasında kendisine saldıran herkesin bilinçsizce hakkından geliyor ve öldüğünde tekrar diriliyor. Doğduğu halk savaşmayı bilmediğinden zamanında çok zulme uğramış, bu nedenle de B.'nin kendilerine gönderilen bir kurtarıcı olduğuna inanıyorlar ve bu da B.'yi kendisini bir silah olarak görmesine ve bu amaçla yaratıldığına inanmasına sebep oluyor (Bu kısımlar sanki destanmış gibi yazılmış mesela). Yıllar boyu zulme uğrayanların yanında savaşıyor. Zaman içinde kurtardıkları insanlar tarafından tanrılaştırılıyor ya da canını yaktığı insanlar tarafından şeytani, yok edilmesi gerekilen bir varlık olarak görülüyor. B. kendini ne kadar açıklamaya çalışsa da ve bir çok konuda kendini aslında geri tutsa da öyle olmadığına ikna edemiyor. Gücüne rağmen yıllar boyu kendini tanrıvari bir varlık olarak asla görmüyor ve aksine neden böyle bir güçle yaratıldığını, ne olduğunu ve kendisi gibi başkalarının da olup olmadığını sorgulayıp duruyor. Asırların yorgunluğuyla da beraber artık ölebilmeyi diliyor. Eski dönemlerde olduğu gibi
İnceleme
2026 2. kitabı
Arka kapağı okuyunca büyük bir hevesle başladım ama sonuç tam bir zihinsel çorba. Kitapta o kadar çok karakter var ki, başından sonuna kadar hepsi hikayede öylece salınıp duruyor. Sayfaları çevirdikçe kafamda kuşlar uçuşmaya başladı, hiçbirini aklımda tutamadım. "Neyse, finalde herhalde taşlar yerine oturur" diyerek kendimi avuttum ama nerede! Tam her şeyin netleşmesi gereken o son noktada öyle bir karmaşa, öyle bir kavga gürültü koptu ki... Final o kadar hareketli ve gürültülü ki, o kargaşanın içinde bırakın taşları yerine oturtmayı, taşları havada bile yakalayamıyorsunuz! Sürüncemede kalan olay örgüsüyle resmen canımı sıktı diyebilirim.
2026 62. kitabı
Okunma: 13 Mart 2026 22:35
Konuyu oldukça beğendim ve gerçekten merak ettiğim için sonuna kadar dayandım ama bu kadar rezalet bir çeviri ile çok az karşılatım gerçekten. Çeviriden de öte, o kadar çok yazım hatası yapılmış ki! Bu kitap basılmadan önce kontrol edenlerden bir kişi bile kitabı okumamış. İthaki’ye hiç yakıştıramadım.
2026 32. kitabı
ÖTEYER KİTABI Keanu REEVES China MİEVİLLE “İ𝗸𝗶 𝘀ı𝗿𝗮𝗱ışı 𝘇𝗶𝗵𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻, 𝘀𝗼𝗻 𝗱𝗲𝗿𝗲𝗰𝗲 𝘆𝗲𝗻𝗶𝗹𝗶𝗸ç𝗶 𝗯𝗶𝗿 ç𝗮𝗹ış𝗺𝗮.” Öteyer Kitabı, daha ilk sayfalardan itibaren okurunu zamanın dışına çıkaran, sert ve bir o kadar da sarsıcı bir yolculuğa sürüklüyor. Neden derseniz, çünkü karşımızda sadece bir karakter değil, binlerce yılın yükünü omuzlarında taşıyan, yaşamaktan yorulmuş bir adam var: B. Ölememek… İlk başta bir güç gibi görünen bu durumun aslında nasıl bir lanete dönüştüğünü öyle derinden hissediyoruz ki, B’nin yorgunluğu sayfalardan taşarak bizlere kadar ulaşıyor. Sayısız savaş, değişen medeniyetler, farklı kimlikler… Ama değişmeyen tek şey B’nin içindeki o bitmek bilmeyen ağırlık. Kitabımızı okurken Keanu Reeves’in soğukkanlı, mesafeli ama derinlikli anlatımını; China Miéville’in ise karanlık ve katmanlı hayal gücünün hikâyeye bambaşka bir boyut kazandırdığını hissediyoruz. Bu iki ismin kalemi birleşince de ortaya sadece bir aksiyon değil; aynı zamanda varoluş, ölüm ve insan olmanın sınırları üzerine düşündüren bir hikâye çıkıyor. Modern dünyanın kirli savaşlarıyla kadim lanetlerin iç içe geçtiği bu hikâyede tempo hiç düşmüyor. Ama beni en çok etkileyen şey aksiyondan çok, B’nin “artık bitirmek istemesi” oldu. Çünkü bazen en büyük savaş, yaşamaya devam etmektir. Ve tam her şeyin son bulacağını düşündüğünüz anda ise hikâyemiz bizi daha karanlık, daha acımasız bir gerçeğin içine çekiyor. Bu noktada anlıyoruz ki bazı anlaşmaların bedeli ölüm bile değil… Çok daha fazlası. Kısacası kitabımız; ölümsüzlüğü bir armağan değil, ağır bir ceza olarak anlatan, sert, karanlık ve fazlasıyla etkileyici bir intikam hikâyesi. 𝗕𝗮𝘇ı 𝘀𝗶𝗹𝗮𝗵𝗹𝗮𝗿 𝗸ı𝗿ı𝗹ı𝗿. 𝗕𝗮𝘇ı𝗹𝗮𝗿ı 𝗴ö𝗺ü𝗹ü𝗿. 𝗕𝗮𝘇ı𝗹𝗮𝗿ı𝘆𝘀𝗮 𝗮𝘀𝗹𝗮 ö𝗹𝗺𝗲𝘇. Farklı türde ve etkileyici bir kitap arayışındaysanız önerimdir. Syf: 380 Öteyer Kitabı
2026 13. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2026 06:44
!AKSİYON KİTABI DEĞİLDİR! - Kitap çok dark bir havaya sahip ve yavaş akışta ilerliyor(çok aksiyon beklemeyin). -Trajedi-karamsarlık ağırlıklı bir temaya sahip. -Din kavramı~Tarikat olayları yoğun işleniyor. -Başrol karakterimiz volverine imajında hareket ediyor diyebilirim. -Betimlemeler iyi ama çeviri çok hatalı maalesef. -Mitolojilerden esintiler bulabilirsiniz. İyi okumalar dilerim…
Öteyer KitabıChina Mieville · İthaki Yayınları · 202643 okunma
Keanu Reeves adını gördüğümde hemen almalıyım demiştim.Elime aldığım kitabı bitirmeliyim duygusuyla zorlama ile 123.sayfaya kadar ilerleyebildim.Ne anlatıyor, ne anlatmak istiyor hala bir fikrim oluşmadı.Başkarakter rüyada mı, sanrılarda mı...İnternette araştırma içerisine bile girdim incelemesi, yorumu her hangi birşey var mı diye, acaba ben miyim anlatılmak isteneni anlamayan? Daha fazla zamanımdan çalmamak adına bırakmak en doğrusu.
Öteyer KitabıChina Mieville · İthaki Yayınları · 202643 okunma
Yarım bıraktım. Kitabı sipariş ederken kötü bir kitap olduğuna dair bir his vardı içimde ama Mieville'i sevdiğim için bir şans vereyim dedim. Ama felaket. Skandal derecede, korkunç bir anlatım. Asabım bozuldu , tahammül edemedim bu berbat metne. Eski editörler olsa " ne saçmalıyorsunuz siz böyle" deyip tekst tomarını ya çöpe atar ya da Mieville ve Reeves'in suratına fırlatırlardı bence. Ama kitabı yayımlamaya layık görenler, " Keanu abim, senin adın yeter, sen istediğin kadar saçmala. Ama yanına Mieville'i de verelim de kitabı almakta kararsız olanlar tongaya düşsün" demişler belli ki.
2026 6. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2026 15:42
Negatif yorumlara aldanmamanın ödülünü aldım. Çok keyifli, akıcı ve merakın hiç bitmediği bir kitaptı. Olayların anlatımı girift gibi görünse de çok kolay anlaşılırdı. Kahramanlar yada antikahramanlar mı desem bilmiyorum çok güzel işlenmiş başarılı karakterlerdi

China MievilleYazar · 12 kitap
China Tom Miéville (d. 6 Eylül 1972), İngiliz yazar. 8 tane basılmış romanı ve çeşitli antolojilerde yayınlanmış hikayeleri bulunmaktadır. Miéville yazdığı eserlerle Hugo ve Nebula ödülleri başta olmak üzere 11 ödül almıştır. Akademisyen olarak Marksizm ve uluslararası hukuk konusunda yazdığı bir kitabı da yayınlamıştır.