Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özgürlük

Zygmunt Bauman

Özgürlük Gönderileri

Özgürlük kitaplarını, Özgürlük sözleri ve alıntılarını, Özgürlük yazarlarını, Özgürlük yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Birileri bağlı olduğu sürece özgürlük gücün kendisidir."
Sayfa 37 - Ayrıntı yayınları/ Çeviri: Kübra Eren
"İnsanları 'en iyi yapabildikleri işleri sürdürmekten alıkoyan' tüm kanunlar zararlıdır ve her koşulda bunlardan kaçınılmalıdır."
Sayfa 29 - Ayrıntı yayınları/ Çeviri: Kübra Eren
Reklam
J. Bentham'ın "Panoptikonu" üzerine sorulmuş
" Gözetleyenleri kim gözetleyecek?"
Sayfa 26 - Ayrıntı yayınları/ Çeviri: Kübra Eren
"Kişiler ancak kurtulmak istedikleri bir çeşit bağlılıkları olduğunda özgürleşebilirler."
Sayfa 18 - Ayrıntı yayınları/ Çeviri: Kübra Eren
"Birinin özgür olabilmesi için en az iki kişi gerekir."
Sayfa 18 - Ayrıntı yayınları/ Çeviri: Kübra Eren
Serbest bırakılma kendi başına bir özgürlük eylemi değildir.
Reklam
Haberleri olmasa da üzerine düşünmeseler ya da soruldu­ğunda düpedüz inkâr etseler de içinde tüm insanların kaçınılm az biçim de özgür olduğu bazı güncel özgürlük anlamları vardır. İnsanlar, eylemden kaçınmak yerine harekete geçen ya da belirli bir biçim de hareket etmek yerine eylemde bulunmayan failler olarak aslen özgürdür. Burada “özgürlük” bariz olanı, yani eyleme geçmenin her zaman mantıksal açı­dan mümkün birden fazla yolu olduğu gerçeğini ifade etmenin sadece başka bir yoludur ki bu önem siz gerçek zaten “eylem” fikrinin içinde gereksiz tekrarlarla yer alır. Yahut insan kendi davranışlarının doğurduğu sonuçların sorumluluğunu taşıyan olarak aslen özgürdür; bu da din temelli ahlaki inançların ve yasal yapılanmanın türevi bir özgürlük anlayışıdır.
Toplumsal düzen, “olgusal olarak eşit” ve aynı şekilde özgür failler arasındaki karşılıklı etkile­şimin beklenemedik bir sonucu değil, bazı insanların diğerleri için belirlediği bir şeydir. Taraflar, toplumsal düzen içinde on­lara sunulan ve görevlilerden talep ettikleri özgürlük derece­leriyle ayrılırlar. Eğer “insanların toplumu meydana getirdiği” doğruysa, bazı insanların diğerlerinin içinde yaşayıp hareket etmek zorunda oldukları türde bir toplum meydana getirdik­leri de doğrudur. Bazı insanlar normları kurar, bazıları da onları takip eder.
Yönetenler özgürdür, özgür olanlar yönetir. Yönetilenler özgür değildir, özgür olmayanlar yönetilir.
Özgürce kazançlarının peşinde koşan ve bunu yaparken emretme ve başkalarının ça­lışmasını düzenlemle yetileri edinen adamların sayısı dünyanın her yerinde sürekli artıyor.
Reklam
Kişiler ancak kurtulmak iste­dikleri bir çeşit bağlılıkları olduğunda özgürleşebilirler.
Birinin özgür olabilmesi için en az iki kişi gerekir.
Özgürlüğü cazip hale getiren farklılıktır: Onun varlığı veya yokluğu; yüksek ile düşük, iyi ile kötü, iste­nen ile aykırı olan arasındaki zıtlığı açığa çıkarır ve temellen­dirir.
Toplu­mumuzda bireysel özgürlük en başta tüketicinin özgürlüğün­den oluşur; o, verimli bir pazarın varlığına tutunur ve karşılı­ğında bu varlığın koşullarını güvence altına alır.
Özgürlüğün, tek başına bireye ait bir özellik değil, sadece geçmiş ya da gelecekteki bir başka durumla karşıtlık oluştuğunda anlamlı bir toplumsal ilişki halini alan, bireyler arasındaki belirli bir ayrıma dayanan bir tür nitelik olduğunu göreceğiz.
854 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.