Palaçinka

Haziran 2025
Vacilando Kitap

2024 24. kitabı
Okunma: 19 Mart 2024 15:12
Öznur Unat'ın Palaçinka kitabını bitirdim. Kitaba adını veren Palaçinka biraz klişe ile başlıyor açıkçası. Meyhane ya da alkollü restoran ortamı yazarların ilk uğrak yeri oluyor metinlerde. Öyküde yeme-içme ile ilgili ifadeler değerli. Kadın öykücünün kitabı olunca işin mutfağından konuşabiliyor. En sevdiğim hatta tam anlamıyla bu olmuş dediğim Ay Tutulması öyküsü oldu. Uzun bir öykü olan bu öykünün büyüleyici bir havası var. Hem kadın sorununu irdeleyip hem de halk anlatısı üslubu bozulmadan kotarılmış. Erkek karakterleri yazmada başarılı buldum Unat'ı. Ancak uzun öykülerde romana yakın bir şekilde karakteri detaylı anlatıyor. Romandan beklediğimizi burada beklemediğimiz için de eldeki fazla bilgiler neden verildi anlayamıyoruz. Yine yemek ifadeleriyle gidersek bu öykülerin fazlalıkları alınmalıydı. Son öykü olan Floyen Tepesi hem uzunluğu hem fazla mektuplarla kurgulanmasıyla tartışmaya açık kalmış. Alıntılanacak söz yazmıyor Unat. Bu açıdan dili yormuyor. Cümleler ağzımızda gezmiyor. Ancak ödül kararı biraz fazla mı olmuş emin olamadım.
2022 177. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2022 20:57
“Palaçinka” harika… dokuz öykü ve her bireri birer avuç akide şekeri… hep bir yere sığıştırılmaya çalışılan hep bir yerde kalan/kaçan, kurtulunmaya çalışılan…takıntı, bir köşede unutulmuş ya da dikkate alınmayan… Velhasıl her şey mevcut, anlatım da çok güzel… “Parfüm kokan, ütülü bir yalnızlık onunki.” Kalemine sağlık
2022 123. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2022 15:40
Öyküler benim için, kısacık zamanlarda, bunalmış hissettiğim anlarda kaçış dünyam. Farklı karakterler ile kimi zaman bahçesinde rengarenk sardunyaların olduğu yolları çamurlu, insanları hüzünlü bir arka mahalleye , kimi zaman seneleri dimdik ayakta devirmiş yaşlı bir konağa , kiminde hiç gitmediğim şehirlere yolculuk... Yolculuğa Hazır mısınız? Seneleri, anıları, mutlulukları, hüzünleri, aşkı buruşuk bir gömleğe sığdırmış Cevahir Hanım ile gözlerimizin ardında sakladık sevgimizi, bakışarak anlattık birbirimize. Dolmayan çay bardağına koca bir ömrü sığdırdık yalnızlığımızla birlikte, Salim'in son seslenişini bir tek Ayfer duydu. Şeref ile birlikte sırlara karışan Hatice Gelin'in hikâyesine şahit olduk dolunay zamanı. Neşet Ertaş'ın sesinden Gönül Dağı' nı dinledik gözlerimiz uzaklarda. Bir avuç akide şekerinde sevgiyi, şevkati, mutsuzluğu deneyimledim küçük Mustafa ile birlikte. Ve bir erik ağacı yaprağına sığdırılmış, koca bir ömrü doldurmuş Aşk'ı okudum Sevan ve Zeliha'nın mektuplarından. @oznurunat ; ilk kitabında, hayatın acı tadına bir tabak palaçinka sunmuş okuyucusuna, buyurmaz mısınız?
2024 23. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2024 00:00
@budavetbizimm okuma kulübümüzün Şubat ayı kitabı. Vacilando Kitap’tan çıkan öyküler, 2023 yılı Yunus Nadi Öykü Ödüllü. Yokluğu, varlığından daha çok yer kaplayanlara…” •Kitaba adını veren öykü Palaçinka, ince bir krep. Arasına ballar, reçeller, marmelatlar sürülen bir Rus krebi. İnsanlar mutsuzken ikram ediliyor genelde. “BİR TABAK PALAÇİNKA, BİR TABAK MUTLU OL.” demek. •Yine kendimden bir şeyler bularak okuduğum bir öykü kitabı idi. •Tüm öykülere -yazarın kadın olması sebebiyle, bir kadın karakter diliyle başlayıp, öykü ilerledikçe anlatıcının erkek olması yanılsaması ile devam ettim. •BİR AVUÇ AKİDE ŞEKERİ öyküsü benim için en vurucu öykü idi. Ataerkil bir kayınvalide, sessiz bir koca, küçük bir çocuk ve Suat. En çok Suat’ın öyküsü idi. Yok yok Mustafa’nın. Misafire konan akide şekerini yedigi için, babaannesi tarafından masanın ayağına iple bağlanarak cezalandıran Mustafa’nın(!) #palaçinka #öznurunat #budavetbizim
Bu Dâvet Bizim
2024 24. kitabı
Kitap içinden çıkan ve bir Balkan yemeği olan palaçinka tarifi ile kitabı okumaya başladım.En kısa sürede denenecek. Palaçinka kitaba adını veren ilk öykü ve neredeyse kitaptaki her öykü gibi hafif bir hüzünle biten bir öykü. İllüstrasyonlarını da çok sevdiğim kitapta beni en çok etkileyen ayrıntı öykülerin hepsinde ya durumla ya karakterle bir tanışık hissinin olmasıydı. Amcaoğlunun yanına tatile giden adamın orada Şerafettin’le yaşadıklarını anlatan “Ben,Datça,Bir de Şerafettin öyküsünün dupduru olan diline hayran kaldım. Huysuz ve kuralları olan Cevahir Hanım’ın ve sandıkta sakladığı buruşuk gömleğin hikâyesini anlatan öykü ve belli bir yere kadar beni yer yer tebessüm ettiren,kitap içinde beni etkileyen öykülerden biriydi.Bir torun gözünden Cevahir Hanım anlatılırken,onun sakladığı,taşıdığı hatırasına da şahit olunur.Öykü ben de buruk bir tat bıraktı. Ay tutulması hayli acı bir öyküyken ,ütü yapmayı seven Salim’in hikâyesini anlatan Bir Çay Bardağı Hayat sorular sorduran bir öykü oldu. Karasinek öyküsü de kurgusu ve sonu ile kendine hayran bıraktı. Akide şekeri seven,misafir için saklananları yediği zaman ceza olarak iple masaya bağlanan adaşım Mustafa’nın hikâyesini anlayan ,kuralcı bir evin kasvetini hissettiren Bir Avuç Akide Şekeri kitap içindeki özel öykülerden biriydi. Kitabın son öyküsü olan Floyen Tepesi bir emanetin teslimini anlatan kırık dökük bir öyküydü.
Leyla Yolalan
Puan vermedi
Bir Vacilando kitabının ilk sayfasını açtığımda bizi karşılayan “Yolculuğa hazır mısın?” sorusunu çok seviyorum. Okuru, kitabın büyülü dünyasına davet ediyor adeta bu soru. “Hazırım” diyor ve okumaya başlıyorum. Öznur Unat’ın Palaçinka kitabını,öncelikle adından dolayı okuma listeme eklemiştim. Palaçinka, herkesçe bilinen adıyla “krep” yani “Balkan akıtması”dır. 2023 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü alan kitap hemen hepsi hüzün barındıran dokuz öyküden oluşuyor. Kitaba adını veren ilk öykü “Palaçinka”da, meyhanede geçmişi yaşayan bir adamın öyküsünü okuruz, bir tabak palaçinkanın iyileştirici gücünü hissederiz. “Ben, Datça Bir de Şerafettin”öyküsünde çalışmak zorunda olan küçük Şerafettin ve talihsiz kardeşiyle tanışırız. “Buruşuk Gömlek” öyküsünde Rumelili Cevahir Hanım için “Yokluğu varlığından daha çok yer kaplayan biricik hatırası” buruşuk gömleğin sırrını okuruz. “Ay Tutulması”nda sıra dışı bir çocuk olan Şeref’i ve talihsiz gelin Hatice ile karşılaşırız. “Nana”nın odasındaki bıçak Hatice Gelinin sırrını çözecektir. Ve Floyen Tepesi’nde de Sevan ve Zeliha’nın Norveç-Bursa arasında bir erik yaprağıyla mühürledikleri mektuplarını okuruz. Öznur UNAT’ın öyküleri hüzün öyküleri, mutsuzluk öyküleri, geçmişin tozlu raflarından bulup çıkarılan öyküler…Ama hepsi de hayallerine tutunup yaşadığını hissetmeye çalışan kahramanların öyküleri…

Öznur UnatYazar · 1 kitap
Öznur Unat, Yolcu. 1972‘de İzmit’te doğdu. Okullar okudu, işe girdi, anne oldu. Efe ve Ela biraz büyüyünce şimdi sıra bende dedi. Ne yapmak istiyordu? Filmi başa sardı. Yine okullar okudu. Ama bu sefer canının çektiğini: “Psikoloji.” Yazı yazmayı ve yolda olmayı hep sevdi. Önce ailecekgeziyoruz.com’u, sonra da Kalemevi’ni doğurdu. Öyküler yazdı, öyküler sildi. Yazdıkları, Birikim Dergisi, Trendeki Yabancı, Ecinniler, Öykü Gazetesi, Edebiyatist, Altıyedi Dergi, Parşömen Fanzin, Edebiyat Haber, K24 gibi muhtelif mecralarda yer aldı. 2023 yılında ilk öykü kitabı Palaçinka ile Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Yolda olmakla meşgul ve bundan mutlu.