Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pan-Turanizm ve Kafkasya Meselesi

Mehmet Emin Resulzade

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Pan-Turanizm, genel hatlarıyla 19. Yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında, bir anlamda Pan- Slavizme ve Batılı kolonyalizme karşı olarak ortaya çıkan ve tüm Türk halklarının ortak bir devlet etrafında siyasi birliği kazanmasını amaç edinen cereyanın ismi idi .
Türkçülük, siyasi bir hareket değildir. O ilmi-felsefi- estetik bir ekoldür. Diğer bir ifadeyle o, kültürel birlik uğruna bir mücadele yöntemidir.
Reklam
Bugün bizim ülkümüz Oğuzların sadece kültürel birliği ile sınırlıdır. Türkçülüğün yakın ülküsü, bu topraklarda yani Oğuzistan’da sadece tek bir kültürün hakimiyetini tesis etmektir.
Herhangi bir şekil ve ruhta olursa olsun, emperyalizm her zaman bir illetle malul olmuştur, ki o illet de tarihi körlüktür
Bir keresinde paşa kendi emir erine şöyle sormuştur: Mehmetçik, sen hangi millettensin? -Hamdolsun, Müslümanım! diye asker cevap vermiştir. - Ama İslam, bir dindir. Bense sana hangi milletten olduğunu so- ruyorum. - Ben Müslümanım diye tekrarlamış asker. Bu sefer, paşa bir milletin din ile değil, bir dil ile tayin edildiğini, Mehmetçik'in dilinin de Türk dili olduğunu ve dolayısıyla onun Türk milletine ait olduğunu izah etmeye çalışmıştır. Mehmetçik de hayretler içinde kalmıştır. -Evet, Mehmet'cim, hiç şaşırmayasın, sen de benim gibi Türksün. -Allah muhafaza, bu nasıl mümkün olabilir, benim paşam nasıl Türk oluyor! - Mehmet sükût-u hayal içinde cevap veriyor. İşte, daha yirmi yil bundan evvel Rusya'da gayet aydın bilinen "Müslümanların birçoğu böylesi bir naif durumda bulunuyordu. Fakat şimdilerde "Pan-Turanizm" sayesinde, gerek Sovyet Rusya'daki Müslümanlar, gerekse "Osmanlılar" kendilerini aynı Türk ismi ile tanımlıyorlar.
Avrupa milliyetçiliği, siyasal açıdan saldırgan, sosyal yönden muhafazakâr bir ideolojidir; Doğu'daki milliyetçilik ise, siyasal açıdan savunmacı, sosyal yönden progresif bir olgudur.
Reklam
“Pan-Turanizm, genel hatlarıyla 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında, bir anlamda Pan-Slavizme ve Batılı kolonyalizme karşı olarak ortaya çıkan ve tüm Türk halklarının ortak bir devlet etrafında siyasi birliğini kazanmasını amaç edinen cereyanın ismi idi.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.