Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Pan-Turanizm ve Kafkasya Meselesi

Mehmet Emin Resulzade

Pan-Turanizm ve Kafkasya Meselesi Hakkında

Pan-Turanizm ve Kafkasya Meselesi konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Bu eser, 1920’lerin sonunda Avrupa’daki Rus muhacir basınında Pan-Turanizm konusunda ortaya çıkan tartışmalara Azerbaycan’ın liderlerinden, önemli fikir insanı Mehmet Emin Resulzade’nin (1884-1955) verdiği cevaptır. Bu tartışmaları alevlendiren, Zaven ve Vartoui Nalbandyan adlı iki yazarın Zarevand müstear ismiyle yayınladıkları Türkiye ve Pan-Turanizm kitabı idi. Nalbandyanlar, 1920’lerdeki Türkiye’nin entelektüel çevrelerinin Pan-Turancı olduğunu ve genç cumhuriyetin de aynı politikaları izlediğini iddia etmekteydi. Resulzade, bu iddiaları, somut delillere dayanarak kısa ve öz bir şekilde çürütmektedir. Ona göre bu iddiaların amacı, Rus muhacir basınında “yeni Turanist tehdit” tezini işleyerek hem Rus hem de Ermeni milliyetçi muhitini konsolide etmek; ayrıca Kafkas Konfederasyonu tezi etrafında sıkı iş birliği sergileyen Gürcü, Dağlı ve Azerbaycanlı muhacirlerin saflarını bölmek ve çabalarını sekteye uğratmaktı. Artık romantik ve siyasi Pan-Turanizm mevcut değildir, bunun yerine yalnız reel ve somut millî amaçları takip eden Türkçülük mevcuttur… Mevcut hâliyle Türkçülük, Kafkasya için hiçbir tehdit oluşturmamakta; aksine, Rus emperyalizmi aleyhindeki bir düşünce olarak Kafkasya’nın müttefiki sayılmaktadır… Rusya’nın boyunduruğundaki tüm halklar, bilhassa da bizler, Kafkas halkları, gerçek tehlike arz eden ortak düşmana karşı mücadele bayrağı altında birleşmelidir!.. Bağımsız Konfederatif Kafkasya’nın siyasi birliği dışında başka bir kurtuluş yolu yoktur!
Çevirmen:
Vügar İmanov
Vügar İmanov
Tasarımcı:
Mahmut Doğan
Mahmut Doğan
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 31 dk.Sayfa Sayısı: 89Basım Tarihi: Ocak 2021Yayınevi: Ötüken NeşriyatOrijinal Adı: О пантуранизме: в связи с Кавказской проблемой
ISBN: 9786254080050Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 50.0
Erkek% 50.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Mehmet Emin Resulzade
Mehmet Emin ResulzadeYazar · 26 kitap
Babası Hacı Molla Alekber Resulzade, annesi ise Zinyet Zal'dır. İlk eğitim ve öğretimini ailesi yanında alan Mehmed Emin Resulzade, sonradan Teknik okula katılmıştır. 1902'de "Müslüman Gençlik" kurumunu kurmuştur. 1903'te ilk makalesi "Şark-i Rus" gazetesinde yayınlanmıştır. Sonradan "Hayat", "İrşad", "Terakki" ve başka gazetelerde makaleler yazmış, "Tekamül" (Bakü), "İran-i Nov" (Tahran), "Açık Söz" (Bakü 1915-1917), İstanbul'da yayınlanan "Yeni Kafkasya" (1923-1928), "Azeri Türk" (1928-1929), "Odlu Yurd" (1929-1931) ve 1933-1939'da Berlin'de yayınlanan "Kurtuluş" dergilerinin ve "İstiklal" gazetelerinin kurucusu olmuştur. 1952'de ise Mehmed Emin Resulzade rehberliği ile "Azerbaycan" dergisi kurulmuştur. İran'da kaldığı 1908-1911 döneminde meydana gelen İran inkılabı sonrası isyancıların hürriyet ordusu Tahran'a girmiş ve İran'da meşrutiyet ilan edilmişti. Mehmed Emin, Tahran'da günlük çıkardığı Batılı tarzdaki ilk gazete olan "Yeni İran" (İran-ı Nev) gazetesinin müdürü ve başyazarı olmasına rağmen, bu girişimden vazgeçerek Türkiye'ye gelmiştir. Mehmed Emin Resulzade'nin gazeteci kimliğinin dışında yazdığı, birtakım kitaplar da yayınlanmıştır. Bunlardan biri olan, "Azerbaycan Cumhuriyeti" adlı kitabını 1922'de Türkiye'de yayınlamıştır. Rus-Japon Savaşı'nda Çarlık hükûmetinin yenilmesi Rusya'daki diğer milletler arasında özgürlük hareketleri yaratmış olmasına rağmen, hükûmet toparlanıp 1907 sonlarında bu tip siyasi faaliyetler gösteren kişileri izlemeye almıştır. Bu izlenenlerden biri olan Mehmed Emin Resulzade, 1908-1911 yılları arasında İran'da çalışıp, Settar Han harekâtı ile yakından ilgilenmiştir. 1911-1913'te İstanbul'da Türk Ocağı'nda çalışmıştır. 1913 yılında Bakü'ye döndü. Yine basın alanında faaliyetlere devam ettiği gibi, Müsavat Partisi ile de siyaset yapmaya başlamıştır. 1918'deki Ekim Devrimi sonrasında meydana gelen otorite boşluğunda, 28 Mayıs 1918'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan etmiş, sonrasında Azerbaycan Millî Şurası başkanı olmuştur. Kurduğu devlet Müslüman dünyasının ilk laik devleti ve Müslüman ülkeler arasında kadına ilk seçme ve seçilme hakkını veren devlettir. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı süresince birçok reform yapmıştır. Toparlanan Sovyet Rusya'nın Kızıl Ordu'su 27 Nisan 1920'de Azerbaycan'a girerek, ülkeyi 1991'e kadar sürecek olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti idaresine aldı. İşgal olayı sonrası tutuklanarak hapse atılan Mehmed Emin Resulzade'nin cezası, 1922 yılında Josef Stalin'in isteğiyle idam cezasından sürgüne çevrilmiştir. Sürgün hayatını; Türkiye'nin, Polonya'nın ve Almanya'nın bazı şehirlerinde geçiren Resulzade, Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğrundaki çalışmalarına devam etmiştir. Bir süre Nazilerle irtibat kuran Resulzade, 1947'de Türkiye'ye gelerek, 1949 yılında "Azerbaycan Kültür Derneği"ni kurmuştur. 6 Mart 1955 tarihinde Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı.