Kafa

İlk Yayın Tarihi:
2015
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

2024 3. kitabı
Kitabı Ak Deve ardından yazarın diğer kitaplarını da merak ettiğim için almıştım. Ak Deve ve bu kitap arasında o kadar ciddi fark hissettim ki aralarında kaç sene var acaba diye düşündüm. Ak Deve'de ki o masumiyet, yumuşacık his, zor anları kaldırabilme duygusuna karşın bu kitap ihtirasları olanca açıklığıyla ortaya koyuyor. Her yazarın olduğu gibi Elçin'in de kelimelerde kendi rengini hissetmesem bu iki kitabı aynı kişi yazdı demezdim. Baş tarafı ağır gitti bana göre son kısımlar daha hızlı daha ihtiraslı duygusal olarak daha yıpratıcı geldi bana. 1800lü yılların Azerbaycan'ını da güzel özetleyebilmiş gibi geliyor. Savaşa, vatana, insanın iktidar hırsına ve bir çok şeye oldukça güzel eğiliyor. Hüzünden çok; çıkmaz, iç daraltan bi his bırakıyor insanın içinde. Ama dönüp ne haklı bakış açısı dedirtiyor. Tekrar bi Ak Deve hissi bulmak için okuduğum kitabı bambaşka hisler, fikirler bularak kapatıyorum. Dikkate değer bi yazar.
Kafa romanı inceleme
2024 4. kitabı
Bazı kitaplar, sadece bir hikâye anlatmaz; seni alır, kendi zihninin en karanlık köşelerine sürükler. Kafa, benim için tam olarak böyle bir romandı. Bir başın kopması… bu kadar basit gibi görünen bir olay üzerinden bu kadar derin bir anlatı kurulması beni çok etkiledi. Kitabı okurken zaman zaman rahatsız oldum, ama bu rahatsızlık tam da Elçin’in yapmak istediği şeydi sanki: “Düşün! Unutma! Sorgula!” Tarihin sadece belgelerden değil, unutulmuş kafalardan da yazıldığını hatırlattı bana. Bir baş düşünmeye devam edebilir mi? Bir milletin hafızası nerede yaşar? Bir fikir ne zaman ölür? Bu sorular kitap boyunca peşimi bırakmadı. En çok da şu his kaldı bende: Bazen bir insanın ölümü, bir halkın suskunluğundan daha gür bir haykırış olabilir. Ve Elçin bunu çok iyi anlatmış. Bu romanı bitirdiğimde kafamda sadece “ne okudum?” değil, “ben şimdi ne yapacağım bu düşüncelerle?” sorusu vardı. Sanırım gerçek edebiyat böyle bir şey.
Sürükleyici bir kitap
2019 1. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2019 14:07
Tarihi olaylari guzel,surukleyici bir dille anlatmis.Yazarin diger kitaplarini da alip okumayi dusunuyorum.Bu kitap ozellikle Kafkas tarihi ile ilgilenenlerin hosuna gidecek.Azeri,Gürcü ve Türk beylerinin Ruslar ile olan ilişkilerini,Rus generalleri ile ilgili yaşanılanları,beylikler ile Rus devleti arasındaki savaşları ve fetihleri anlatıyor.Kafkas Beylerinin ayrı ayrı devletler yönetmek yerine güçlerini birleştirselerdi nelerin olabileceğini daha iyi kestirebiliyorsunuz.
Tarih
2025 23. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 00:34
Elçin, Kafa adlı romanında 19. Yy başlarında Kafkasya'daki Türkler, Gürcüler ve Ruslar arasındaki güç mücadelesini konu etmiş olup, Rusların bölgede hakimiyet kurma sürecine ve bölgedeki Türk Hanlıklarının birbiriyle ve Ruslarla olan mücadelesine yer vermiştir. Zaman zaman da Kafkasya'nınbsosyal ve kültürel öğeleriyle de anlatımı zenginleştirilmiştir. Fakat kitap içersinde bazen farklı olaylara ve geçmişe geçiş yapılması anlaşılmayı zorlaştırıyor. Yine de özellikle Azerbaycan ve Rusya tarihi özelinde roman okumak isteyenlerin okumasını tavsiye ederim. Herkese bol istifadeli okumalar dilerim.
2021 7. kitabı
Elçin Efendiyev yine farkını ortaya koymuş. Gerçek tarihi olayları müthiş ifade gücüyle yorumlayıp içine kültürel ve sosyolojik unsurlar ekleyerek tam anlamıyla bir Elçin Efendiyev romanı daha yazmış. Buna ek olarak da felsefik bazı dokunuşlarla kendini bile aşmış diye düşünüyorum...
Roman
2021 12. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2021 18:51
Yazar, bana göre çok güzel bir fikirle çok güzel bir tarz kullanarak yazmış kitabını. Ama söylemeden edemeyeceğim, atlaya atlaya okuduğum ilk ve tek kitap. Bazen konunun gereksiz derinlere indiğini hissettim, hikayeye hiç bir katkısı olmayan şeylerin anlatıldığını düşündüm. Daha kısa bir hikaye olsaydı çok daha harika hislerle kitabı bırakırdım. Belki bana öyle geldi bilmiyorum ama fazla ağır bir dildi.
Puan vermedi
Elçin Kafa romanında kendine has, etkileyici üslubuyla bir cephesiyle masal diyarı, diğer yanıyla romantizme büsbütün uzak gerçeklerin ve kanlı olayların ülkesi Güney Kafkasya'da 1800'lerde Rusya'nın da dahil olduğu çatışmaları ve tarihi olayları ele alıyor. Bunu yaparken de başköşeye "Elçince" ahlaki sorunları yerleştiriyor: İyilik ve kötülük, cefa ve merhamet, bireyin devletle ilişkisi, insanın davranış ve sözlerinden sorumluluğu, anlaşmazlıkların, çekişmelerin yol açtığı dramlar. Elinizdeki roman tarihi bir belgeselden ziyade keskin, kusursuz bir felsefi eser.
Elçinin "Baş"ı
2026 1. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 19:12
Bu baş o başlardan deyil. Ana dilində səni düşünməyə vadar edən,hisslərinə təsir edən,dadı damağında qalan əsərlər oxumaq lüksdur.
BaşElçin · Qanun Nəşriyyatı · 201569 okunma
2025 120. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 13:56
Əsər oxucunu XIX əsrin əvvəllərinə aparır. Cənubi Qafqazda baş verən mürəkkəb və ziddiyyətli tarixi hadisələr, insan taleləri, qəhrəmanların daxili aləminin ən dərin qatlarından doğan hiss-həyəcanlar müəllifə xas olan yüksək bədiiliklə qələmə alınmışdır. İlk baxışdan romanın süjet xətti Bakı xanlığında Rusiya imperiyası işğalçı ordusunun komandanı general Sisianovun başının kəsilməsi və başın Fətəli şah Qacara göndərilməsidir. Ancaq general Sisianovun başının bu səyahəti zamanı geniş bir coğrafiyada Azərbaycan xanlıqlarında, Gürcüstan çarlıq və knyazlıqlarında, Dağıstanda, Rusiyada, Qacarlar səltənətində, Osmanlı imperiyasında, hətta Avropada cərəyan edən hadisələri, insan xarakterlərini təsvir etmək üçün romanda geniş imkan yaratmışdır. Müəllif bu hadisələri də, insan xarakterlərini də mürəkkəb psixoloji təhlildən keçirmiş, onları xırda cizgilərinəcən dəqiq təsvir etmişdir. Bu möhtəşəm romanda realizm böyük ustalıqla işlənmişdir.
BaşElçin · Qanun Nəşriyyatı · 201569 okunma

ElçinYazar · 14 kitap
Hikâye ve roman yazarı, devlet adamı. 13 Mayıs 1943, Bakü / Azerbaycan doğumlu. Tam adı Elçin İlyasoğlu Efendiyev. Eserlerinde kısaca Elçin adını kullandı. Babası İlyas Efendiyev de (1914 - 3 Ekim 1996) Azerbaycan’ın ünlü yazarlarındandı. Elçin, ortaöğrenimini Bakü’de yaptıktan sonra Azerbaycan Devlet Üniversitesinin Dil ve Edebiyat Fakültesinde öğrenim gördü. Bilim kurulunun kararıyla Azerbaycan İlimler Akademisi Nizami Dil ve Edebiyat Enstitüsüne asistan olarak kabul edildi. 1968’de Sovyet Yazarlar Birliğine üye olan yazar, Azerbaycan Yazıcılar İttifakının yönetim kurulu sekreterliğinde, Edebiyat ve İncesanat (güzel sanatlar) gazetesinin redaksiyon heyetinde görev aldı. Ülke dışındaki Azerbaycanlılarla kültürel ilişkileri yürüten Vatan Cemiyetinin başkanı oldu. 1993’ten itibaren Azerbaycan hükümetinde Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü. İlk hikâyesi 1959’da yayımlandı. 1970’te “Azerbaycan Bedii Nesri Edebî Tenkitte” adlı tez çalışmasıyla Òloloji (dil ve edebiyat) doktoru oldu. Aynı zamanda Bakü Devlet Üniversitesinde edebiyat nazariyeleri profesörü olarak dersler veren Elçin’in hikâye ve romanları Rusça Almanca, İngilizce, Fransızca, Macarca, Arapça, İspanyolca, Farsça ve Türkiye Türkçesinde olmak üzere dünyanın belli başlı dillerinde yayımlandı. Kendisi de diğer dillerden çeşitli eserleri anadiline çevirdi. Farklı üslubu ve gerçeküstücü unsurlara yer vermesiyle tanınmış olup birçok ödül kazanmıştır. Azerbaycan hikâye ve romancılığı hakkındaki tenkit yazısı Drujba Narodov (halkların dostluğu) dergisince 1973 yılının “En güzel makalesi” seçildi. Hikâyeleri 1982’de Sovyet Yazarlar Birliği ve Nedelya haftalık dergisinin, 1983’te Literaturnaya Gazeta’nın ve 1977 ile 1984’te Smena dergisinin ödüllerine layık görüldü. Şuşa Dağlarını Duman Bürüdü (1994), Ölüm Hükmü (1996), Mahmut ile Meryem ve Ak Deve adlı eserleri Ötüken Yayınları arasında Türkiye’de basıldı. Tiren, Picasso, La Tour (1968) isimli ilginç hikâyesi Türk Edebiyatı dergisinde yayımlandı (Haziran 1991, sayı: 212). Elçin, günümüz Azerbaycan edebiyatının önde gelen isimlerinden olup, hikâye, eleştiri, senaryo, tiyatro yazarı olarak büyük ün kazanmıştır. 2003 yılında Fatih Üniversitesi tarafından kendisine Onur Ödülü verildi.