Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Parerga ile Paralipomena

Arthur Schopenhauer

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Fakat insanın ümit beslediği ve kaygı duyduğu şeyler onun hükmü altında değildir.”[s. 118]
Bu yüzden, en büyük sensin Arthur amcacım.
Çünkü benim felsefem, uzaktan bile olsa, düşündüğüm, yazdığım her şeye ışığını yansıtır. Öte yandan, bu felsefenin kendisi, tıpkı böyle, her zaman benim usumdan ışıyan her şeyden bir takım açıklamalar alır.
Reklam
Etkili olamıyorsun, her şey ruhsuz kalıyor. Kendini üzme, bataklığa düşen bir taş halkalar oluşturmaz.
Unutma ve unutturma!
İnsan usunun en yüce çabaları kârla bağdaşmaz, onların soylu doğası, kazançla uyumlu değildir.
Kirpi İkilemi
Bir kirpi topluluğu soğuk bir kış gecesinde birbirine yaklaşarak ısınmaya çalışmış ve bu şekilde donmaktan kurtulmak istemiş. Fakat kısa bir zaman sonra dikenleri birbirlerine batmaya başlamış. Bunun üzerine kirpiler tekrar uzaklaşarak yalnız başlarına beklemeye başlamışlar. Fakat isınma ihtiyacı onları tekrar birbirine yaklaştırınca yine aynı acıyı hissetmeye başlamışlar. Nihayetinde deneye yanıla birbirilerinden yeterli uzaklıkta durmayı öğrenmişler. Tıpkı bunun gibi insanlar da içlerindeki boşluk ve monotonluk yüzünden bu şe- kilde birbirine yaklaşarak toplumsallaşma ihtiyacı içerisine girerler. Ama iğrenç özellikleri ve dayanılmaz hataları onları tekrar birbirlerinden uzaklaştırır. İnsanlar birlikte yaşamak için bulduklan orta yolu nezaket ve gelenek olarak adlandırmıştır. Bu mesafeyi korumayan insanlara İngiltere'de keep your distance, diye seslenilir. Gerçi bu şekilde karşılıklı ısınma ihtiyacı tam olarak tatmin olmaz ama buna mukabil diken batması ortadan kalkar. Yalnız kişisel iç isısı itibarıyla yeterince sicak olan kimse toplumdan uzak kalır ve bu şekilde ne birini rahatsız eder ne de birileri tarafından rahatsız edilir.
Kabullenme yükleniyor...
Gerçek varoluş, yalnızca, bizim gibi bilen, isteyen varlıklara aittir. Dolayısıyla, gerçek olanı, Tanrı ile birlikte onlar kurar. Onlar tinlerdir, açıkçası bilen isteyen varlıklardır.
Reklam
XXI.yüzyıldan olanlar el kaldırsın.
Genelde Descartes, haklı olarak, öncelikle Yeniçağ felsefesinin babası sayılır. Çünkü o insanlara, bir yandan kutsal kitap, öte yandan daha önceleri bu işe hizmet eden Aristoteles yerine, kendi beyinlerini kullanmayı öğretti.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.