Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Patlayıcı, Silah ve Savaş Tekniğinin Kültürel Tarihi

Zeki Tez

Patlayıcı, Silah ve Savaş Tekniğinin Kültürel Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Patlayıcı, Silah ve Savaş Tekniğinin Kültürel Tarihi sözleri ve alıntılarını, Patlayıcı, Silah ve Savaş Tekniğinin Kültürel Tarihi kitap alıntılarını, Patlayıcı, Silah ve Savaş Tekniğinin Kültürel Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Almanların geliştirdiği daha güçlü etkenler olan "Sarin (GB)" ve "Soman (GD)" ile kimyasal savaş silahları olağandışı öldürücü bo yutlar kazandı. 1940 yılında Almanlar tarafından arsenik içerikli savaş gazı olan "Lewisite" geliştirildi. Renksiz ve kokusuz sinir gazları kategorisindeki bu yeni kimyasallar grubunun kimileri sı vi aerosoller halinde etkirler. 1950'lerden sonra ABD'de "V" ko du ile bilinen ve "G" kodlu Alman ürünlerinden çok daha etkin ve tehlikeli maddeler bulundu. Yağlı ve kolay uçmayan bu mad deler, serpildikleri bölgede uzun süre etkin kalabilen dayanıklı sıvılardır. 1968'de Utah, Salt Lake City yakınlarındaki deneme bölgesine "VX" serpen uçakta, bir vana bozuldu ve kapanamadı. Hafif meltemle taşınan "VX" bulutu kent yakınlarındaki bir vadi de otlayan 6300 koyunu silip süpürdü. "Sarin", "Tabun"dan 10 138 kez daha güçlü; kafur gibi kokan bir gaz olan "Soman", "Sa rin"den 3 kez daha güçlü, "V" gazları, "Sarin"den yaklaşık 10 kez daha güçlü; "Botolinum" ise bilinen en güçlü zehir olup "VX"ten 15 bin kez, "Sarin"den ise 100 bin kez daha zehirlidir.
Sayfa 202
Haçlı Seferleri'ne katılmak üzere evinden ayrılan bir askerin, kansına bekåret kemeri bağladığı ve kilitledikten sonra anahtarını kendi boynuna asarak sefere çıktığı söylenir. Bununla ilgili olarak Bellifortis'te, Floransa'lı kadınların giydiği "sağlam demir külot"un çizimi de yer almaktadır.
Reklam
Dünya savaş tarihinin verilerine göre 18. yüzyılda yapılan 68 savaşta 4 milyon ölü (toplam nüfusun % 0,5'i); 19. yüzyılda 205 savaş ve 8 milyon ölü; 20. yüzyılda 275 savaş ve 115 milyon ölü (toplam nüfusun % 4,6'sı) bulunmaktadır.
Sayfa 237
Almanların klor gazı ile en büyük saldınsı, 1915 sonbaharında Champagne'da oldu ve 24 bin çelik şişeden yayılan klor gazı 20 km genişliğinde bir alanı kapladı. Almanlar 1915 Aralık ayında aynı cephede fosgen gazı, 12 Temmuz 1917'de ise "Yeşilhaç savaş gazı" diye adlandırdıkları hardal gazı ("Iperit") kullandılar ve bu gaz için gaz maskesi kullanmak da bir korunma sağlamıyordu.' Birinci Dünya Savaşı'nda kimyasal silahlarla olan ölümlerin % 80'inden fazlasının sorumlusu fosgen (diklor karbonik asit / karbonoksiklorür, COCI) adlı bileşik olmuştur.
Sayfa 200
Biyolojik silah kullanımı Yunan Roma dönemine dek geri uzanır. O dönemlerde hastalık yaymak için düşman saflarındaki su kuyularına, ölen hastaların cesetlerinin atıldığı bilinmektedir.
Sayfa 197
Araplar, başlangıçta Bizanslıların ve Iranlıların savaş "sanatını" henüz bilmiyorlardı. Arapların savaş teknikleri bir özellik taşımıyordu ve çok basit silahlara sahiptiler. Savaşta binek hayvanı olarak, koşmak üzere yetiştirilmiş Kuzey Afrika hecin develerini ya da atları kullanıyor, kimi zaman yaya olarak savaşa gidiyor, düşmana karşı anî saldırı ve yıldırım manevraları ve vur-kaç tekniği uyguluyorlardı. Savaş alanında ayrı ayrı kabileler halinde savaşıyor ve ilk saldırı sırasında kargi ve mızrak, ardından da pala kullanıyorlardı. Arap savaşçıların silahı, birkaç temel parçadan ibaretti. Kalkan olarak deri ya da ahşaptan ibaret bir malzeme kullanıyorlardı. Ancak deri kalkanın koruması güçlü değildi ve çoğu kez de demirden yapılı miğfer, ayrıca zincirli gömlek ve göğüs zırhı da kullanıyorlardı.
Sayfa 211
Reklam
Savaş gibi savaş
Akka kuşatması sırasında, iki tarafın askerleri arasında yaşanan böyle garip barış ilişkisi şu sözlerle yansıtılmıştır: "Hiç durmadan karşılıklı saldırıldığından, sonunda Hıristiyanlarla Müslümanlar birbirlerine yaklaşmışlar, birbirlerini tanımışlar ve aralarında görüşmeye başlamışlardı, yorgunluk çöktüğünde silahlar bırakılıyor ve bir araya geliniyordu; şarkılar söyleniyor, dans ediliyor, eğleniliyordu; kısacası, hemen ardından çarpışmalar yeniden başlayıncaya kadar iki taraf dost oluyordu"."
Sayfa 209
Müslümanlara göre dünya, Müslüman inancının ve hukukunun hüküm sürdüğü "Dar el-Islâm" (Islâm Ülkesi) ve bunlann var olmadığı "Dar el-Harb" (Cihat Ülkesi) olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Müslüman yazarlarının çoğuna göre, önce Bizans ve ardından Avrupa Hıristiyan dünyası, başlıca "Dar el-Harb" bölgesiydi.
Sayfa 206
20. yüzyıl bir barış yüzyılı olmamıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda 10 milyon kişi (sivil nüfusun % 5'i) ölmüş, İkinci Dünya Savaşı'nda ölü sayısı 65 milyona (sivil nüfusun % 55'i) ulaşmıştır. Bu oran, Vietnam Savaşı'nda % 90'ı bulmuştur.
Sayfa 203
Italyanlar 1936'da Etiyopya'yı işgalde. Makale bölgesindeki Habeş ordusunu havadan 700 ton hardal gazıyla bombalayıp bozguna uğrattılar. Japonlar da Çinlilere karşi yaptıkları savaşta gaz dolu mermiler kullandılar.
Sayfa 201
Reklam
Ateşli silahları Çinliler bulmuş, ama Avrupalılar geliştirip yetkinleştirmişlerdir. Avrupalılar ateşli silahlarla 13. yüzyılda tanışmış, ateşli silahların yayılmasında Avrupalılar dışında Osmanlıların ve Japonların da önemli rolleri olmuştur. Barutu ve ateşli silahları Avrupa'ya tanıtanların, 1240 yılı dolayında Cengiz Han'ın ardılı olarak Avrupa'yı istilaya gelen Moğollar olduğu söylenebilir.
Birinci Dünya Savaşı (1914-1918), tüfek, makineli tüfek, tank ve denizaltı gibi silahların seri üretimi konusunda belirleyici karar vermede ilk tartışmayı yaratmıştır. Patlayıcıların ve zehirli gazların büyük miktarlarda üretimi konusunda ise kimya sanayisi zorlanmıştır. Bu savaş kimi zaman "kimyacıların savaşı" diye de nitelenir. Oysa Ikinci Dünya Savaşı (1939-1945) "fizikçilerin savaşı" olmuştur. Bunda radar sistemleri ve nükleer silahlar gibi yeni düzenekler, fizik bilgilerinin uygulanmasına dayanıyordu. Günümüzde varılan nokta ise "Yıldız Savaşları" olmuştur.
Sayfa 71
Bombardıman uçağının, tankın ve zehirli gazların gelişmesini destekleyen Birinci Dünya Savaşı, bilimin savaşta ne yapabilecegini acı bir şekilde göstermiştir. Ikinci Dünya Savaşı'nda bu konuda varılan nokta ise atom bombasıydı. "Atom bombası" düşüncesinden üretim ve gerçekleştirilmesine dek harcanan para, bilim için tüm insanlık tarihi boyunca harcanmış olandan daha fazla tutuyordu.
Sayfa 71
Altı çocuklu Nobel ailesinde baba Immanuel Nobel (1801 1872), Amerikan petrolünü Finlandiya'ya, Balkanlar ve Anadolu'daki ceviz ağaçlarını da tüfek dipçiği yapılması için Rusya'ya satan uluslararası bir işadamı idi. Nobel ailesi, Azerbaycan petrolleri ile yakın ilişki içinde olmuşlardır. Rus ordusuna tüfek dipçiği yapmak için ceviz ağaçları aramak üzere 1873 yılında Bakü'ye gelen Nobel Kardeşler, "neft"in topraktan ilkel yöntemler le çıkarıldığına tanık olmuşlar ve buraya gelişlerindeki asıl amacı bir yana bırakarak petrol işine girmişlerdir. Alfred Nobel, çok iyi kimya bilgisine sahipti ve yetkin bir dilci idi. Kırım Savaşı (1854-1856) sırasında babasının kurduğu firma için savaş mal zemeleri sağlamakla uğraştı.
Anorganik bir tuz olan güherçile, mor bir alev vererek yanar. Eski zamanlarda barut yapımcıları güherçileyi tadarak test ederlerdi. Buna göre “tuzlu ve acı barut iyi değildir, yalnızca dili ısırırsa ve biraz tatlı hissi verirse o barut iyidir". Kükürdü test etme yöntemi daha basitti. Avuca alınan bir parça kükürt kulağa yaklaştırılırdı. Hafif bir hışırdama sesi duyuluyorsa, kükürdün uygun olduğuna karar verilirdi. Buna göre kükürtün ısıyı iletimi çok zayıftır, avuçta ısınınca farklı kısımları farklı sıcaklığa ulaşır, kükürdün içindeki gerilmeler artar ve kırılgan olduğundan hafif hışırtılar çı kararak küçük parçalara ayrılır. Saf olmayan kükürdün ısıl iletkenliği daha yüksektir ve bu yüzden daha dayanıklıdır. "Kulak yoluyla kimyasal analiz"in bilimsel temelleri işte böyledir!"
Sayfa 61
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.