Penceresiz Ev

Kasım 2020
Arkadya Yayınları

2025 14. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 14:11
PENCERESİZ EV-NADIA HASHIMI,496 sayfa “ gerçekler, bir kurşundan çok daha ağırsa ve kadınsan ellerine kına yerine kan yakılan topraklarda, özgürlüğün bedeli kaç ömürdür?” ***************************** Afganistan… savaşın hiç bitmediği topraklar….onursuz erkeklerin arasında yaşayan yaralı ama onurlu kadınların hikayesi… adı konulmamış acılar ve kadınlıkla değersizliğin eş anlamlı olduğu topraklarda bir var olma mücadelesi…kadının ne adının ne de değerinin olmadığı bir ülke…bir kadın olarak şahitliğin bile yarım sayıldığı,taciz,tecavüze uğradığında suçlunun sadece kadın olduğu düşünülen,erkeğe hiç bir şey olmadığı,mağdur olduğu halde ailenin namusunu kirlettiği için penceresiz eve-hapise-giren kadınların ülkesi…Kadın olmak her yerde,her zaman zor ama Afganistan’da daha da zor. **************************** Zeba,Afganistan’da yaşayan kadınlardan biri….Sevgi dolu bir eş,iyi bir anne ve iyi bir komşu.Kamal ile yirmi yıl boyunca mutlu bir evliliği var…..Acaba gerçekten öyle mi?Görünenler ne kadar doğru ya da gerçek? ****************************** Kamal evinin avlusunda başında bir baltayla kanlar içinde öldürülmüş olarak bulunduğunda ,Zeba dehşet içinde elleri Kamal’ın kanı ile kaplı vaziyettedir…..Çocukları annelerinin suçsuz olduğuna inandıkları halde,Zeba masum olduğuna dair tek bir kelime bile etmediğinden hapse atılır…Kamal’ın ailesi adaletin yerini bulmasını istemektedir.Afganistan’da böyle bir suçun cezası idamdır…Hele bu suçu işleyen bir kadınsa yargılamaya bile gerek yoktur…Baştan ne olursa olsun suçludur zaten… ***************************** Zeba kadının adının bile olmadığı,değer görmediği bu ülkede yasaların hep erkekten yana olması nedeniyle hiç bir şeyin değişmeyeceğini bildiğinden kendini çocukları için feda eder ve
Puan vermedi·496 syf.·
2025 3. kitabı
Yüreğinizin derinliklerine işleyecek olağanüstü bir kitap. Baltayla öldürülen bir eş evlerinin önünde bulunur. Eşi Zeba kendini kanıtlayacak bir tek söz etmeyince bütün suç üstüne yüklenir. Zeba mahkeme gününe kadar masumiyetini kanıtlayana kadar mahkemedeki kadınlarla dostluk kurmaya başlar. Zeba soğuk kanlı bir katil mi yoksa asıl kurban mı?
Penceresiz Ev yani Kadınlar Hapishanesi
2025 40. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 17:01
“Asıl penceresiz olan hapishane değil; toplumun kadınlara açtığı hayattır.” Penceresiz Ev tam da bu cümlenin ağırlığını taşıyan bir roman. Afganistan’da kadınlar için hapishane, çoğu zaman dışarıdaki hayattan daha güvenli bir sığınak hâline geliyor. Çünkü bu duvarların ardında bulunan kadınların neredeyse hiçbiri gerçek anlamda suçlu değil; şiddetin, törenin, aile baskısının ya da zorla evliliğin kurbanı hepsi. Romanın merkezinde dört çocuk annesi Zeba var. Kocası öldürülmüş olarak bulunuyor ve Zeba, sadece olay yerinde “eli kanlı” bulunduğu için suçlanıyor. Kadın olduğu için söz hakkı tanınmıyor. Tam da bu noktada Avukat Yusuf ile yılları kesişir. Onun inancı ve mücadelesi, değişimin her zaman küçük bir umutla başladığını hatırlatıyor. Yazar, Afganistan’daki ataerkil düzeni, adalet sisteminin çarpıklığını ve kadınların maruz bırakıldığı baskıyı çarpıcı bir gerçeklikle aktarıyor. Hem duygusal hem de sarsıcı bir anlatım var; okur, kadınların yaşadığı çaresizliğe tanık oldukça öfke ve hüzün arasında gidip geliyor. Tüm bu karanlığa rağmen hikâye, sonunda bir umut ışığı sunuyor. Yalnız, finalin biraz hızlı ve “oldu bittiye” getirilmiş hissi verdiğini de söylemek gerek. Yine de Penceresiz Ev, okunmaya değer, etkileyici bir roman. Keyifli okumalar.
Penceresiz EvNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 2020600 okunma
Kadın olmak ne kadar zor..
2021 10. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2021 01:43
Kadın olmanın zorluğunu okuyorsunuz bu kitapta.. Üzerine söylenecek çok şey var aslında.. Spoiler vermeden kısaca kitap hakkındaki düşüncelerimden bahsetmek isterim.. Konu çok çarpıcı ve etkileyici.. Okudukça içine alıyor kitap sizi. Anlatım son derece yalın ve akıcı.. Hem heyecanlanıyor, hem üzülüyor hem merak ediyorsunuz. Kitap boyunca en çok yaşadığım duygu şüphesiz meraktı. Böyle hissettiren kitapları ayrı seviyorum. Zeba'nın yolculuğunda sık sık düşündüğüm şey kadın olmanın zorluğuydu. Hangi coğrafyada yaşarsan yaşa, dilin, dinin, rengin ne olursa olsun; kadın olmak çok zor. Kitapta hep bunu hissediyorsunuz.. Kitabı çok beğendim sadece sonu sanki biraz oldu bittiye gelmiş gibi hissettim neden bilmem.. Mesela Yusuf'un hikayesi pat diye yarıda kaldı sanki. Bilemiyorum, kitap boyunca karakteri ve hayatı hakkında bu kadar şey öğrendiğimiz Yusuf'la ilgili o son kısım aşırı havada kaldı. Bence daha iyi bir sonu hak ediyordu. Neyse, yine de güzel kitaptı. Beni bambaşka bir iklime, bambaşka bir coğrafyadaki bambaşka bir hayata götürdü.
2021 36. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2021 09:45
Merhaba Nadia Hashimi'nin kitaplarını okuyanlar bilir. Afganistanlı kadınların yaşadıkları sıkıntıları yazar bu kitapta da öyleydi. Kadın olmak her zaman zor ama Afganistan'da kesinlikle daha zormuş. Zeba Afganistan'da yaşayan kadınlardan biri. Evlerinin avlusunda kocası Kamal, başından baltayla vurularak öldürülmüş bir halde Zeba ise üzeri kanlar içinde bulunur. Zeba tutuklanır ve 4 çocuğu eşinin ailesine verilir. Zeba kadınların yaptığı şahitliğin bile tam sayılmadığı, erkeklerden geride tutuldukları yasanın olduğu bir ülkede, konuşmasının hiçbir şeye değmeyeceğini bildiği için kendini feda eder ve susmayı tercih eder. Zeba o gün yaşananlara dair hiçbir şey analatmazken, insan hakları savunucusu Afkan asıllı Amerikalı avukatı Yusuf Zeba'nın masumiyetine inanır. Neler olduğunu çözmek ve Zeba'nın idam edilmesini engellemek için çok çabalar. Kitapta Afgan kadınlarının yaşadıkları beni fazla etkiledi. En çok şaşırdığım durum da, zorunlu evlilikten, şiddetten kaçınmak için kadınların kaçış yeri olarak hapishaneye sığınmaları. Hapse girmek için suç işlemeleri. Onlara göre hapis güven demek, ana kucağı, sıcak yuva demekti. Kitap sonunda nefes alıyorsak ümit var demektir dedirtti. Bu kitabı fazla uzun buldum 200 sayfada bitecek olaylar uzatılmış da uzaltilmis 496 sayfa olmuş kitap onun dışında güzeldi ama bir Kabuğunu kıran inci kadar değil Herkese keyifli okumalar dilerim
Puan vermedi
Penceresiz Ev Nadia Hashimi Arkadya Yayınları Merhaba okumanın farkındalığına inanan güzel insanlar. Kesinlikle kaçırılacak bir hikaye değil️ Bu harika bir aşk, fedakarlık ve kurtuluş hikayesiydi. Bu yazarın yazma şeklini gerçekten seviyorum.. Su gibi akan, her cümlesi bir sonrakini merak ettiren bir Gerçekler, bir kurşundan çok daha ağırsa ve kadınsan ellerine kına yerine kan yakılan topraklarda, özgürlüğün bedeli kaç ömürdür Sizce bir insan, sadece doğduğu yer yüzünden özgürlüğü hak etmiyor olabilir mi Afganistan’daki kadınların yaşadığı zorlukları ve özgürlük mücadelesini konu alan etkileyici bir hikâyeye sahip. Kitabın kapağındaki pastoral köy evi ve anne-kız figürü, eserin duygusal ve dokunaklı atmosferini yansıtıyor.. Penceresiz Ev” gibi güçlü toplumsal mesajlar içeren bir kitabın yorumunu paylaşmak hem edebi zevkinizi yansıtır hem de başkalarına ilham verebilir. Size aşağıda sosyal medya ya da kitap platformlarında kullanabileceğiniz etkileyici bir yorum ve bazı çarpıcı alıntılar sunuyorum: Penceresiz Ev”i, sadece bir roman değil; bir çığlık, bir direniş, bir uyanış hikayesi. Afganistan’da kadın olmanın ne anlama geldiğini, bir pencerenin ardında dahi nefes alamayan hayatları gözümün önüne serdi. Her sayfası içime işledi, her karakter bir yara bıraktı. Özgürlüğün bedelini sadece canla değil, sessizlikle, yalnızlıkla ve sabırla ödeyen kadınların hikayesini asla unutamayacağım. Kitabı bitirdiğimde şu soruyla baş başa kaldım: “Bir kadın ne zaman özgürdür Pencerelerimiz yoktu ama hayallerimiz vardı. Ve bazen, hayal kurmak bile suçtu. Bir kadının sesi kısıldığında, onun sessizliği yankı olur duvarlarda. Adalet, bazı coğrafyalarda sadece bir kelimedir. Ve biz o kelimeye ulaşmak için her şeyimizi kaybederiz. Bazen bir duvarın ardındaki karanlık,
Puan vermedi·496 syf.·
2021 12. kitabı
Gerçekler, bir kurşundan çok daha ağırsa ve kadınsan ellerine kına yerine kan yakılan topraklarda, özgürlüğün bedeli kaç ömürdür?... Sevgi dolu bir eş, sabırlı bir anne ve iyi bir komşu… Neredeyse yirmi yıl boyunca Zeba’yı tanımlayan kelimeler bunlardır ta ki kocası Kamal, başında bir baltayla evlerinin avlusunda bulunana kadar. Çocukları annelerinin katil olabileceğine asla inanmasa da Zeba masumiyetini kanıtlayacak tek bir kelime bile etmeyince, Kamal’ın ailesi adaletin yerini bulmasını ister. Afganistan’da böyle bir suçun cezası ise idamdır. Tutuklanarak hapishaneye gönderilen Zeba, mahkeme gününü beklerken oradaki kadınlarla güçlü dostluklar kurar. Her birinin bu uğursuz yere gelmelerine neden olan bambaşka hikâyeleri vardır... Nafisa töre cinayetine kurban gitmemek için, Latifa kız kardeşiyle özgür bir hayat kurmak üzere kaçarken yakalandığı için, on dokuz yaşındaki Mezhgan ise sevgilisinin çocuğunu taşıdığı için hapse girmiştir. Chil Mahtab zamanla bu kadınlar için bir hapishaneden çok, dışarıdaki dünyanın acımasızlığından kaçabildikleri bir sığınak hâlini alır. Öte yandan Zeba’nın insan hakları savunucusu, Afgan asıllı Amerikalı avukatı Yusuf, zamanın Zeba’nın ve kendisinin aleyhine aktığının farkındadır. Dahası, tıpkı ana vatanı Afganistan gibi Zeba’nın da göründüğünden farklı olduğundan şüphelenmeye başlamıştır. Müvekkili gerçekten soğukkanlı bir katil mi yoksa bu hikâyedeki asıl kurban mıdır?... Arka Kapak Tanıtım
Penceresiz Ev
2021 27. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2021 17:29
Yazarin ilk okuduğum kitabı.Ve sizinde severek okuyacağınız bir kitap olacağından da eminim. Şimdiden keyifli okumalar... Kadın olmak her zaman çok zordur.Ama Afganistan gibi bir ülkede daha da zor. Afkanistan da yaşayan bir kadının şahitliği bile yarım şahitlik sayılırken, zavallı Zeba nasıl gerçekleri kanusabilir ki. Herşey Kamal'ın evlerinin avlusunda başı balta ile ölü bulunduğu gün başladı. Afkanistan 'da böyle bir suçun cezası idamdır. Hapishane de idam cezasının verileceği günü bekleyen Zeba, kendisi gibi hapishane de kalan arkadaslariyla güçlü dosluklar kuruyor ve hapishanedeki bütün arkadaşlarına güç veriyor. Zeba'nin kardeşi Rafi'nin bulduğu Afkan asıllı Amerikalı avukat Zeba'nın olay gününü anlatmasını ve ona yardım etmeyi ne kadar çok da istese Zeba verdiği ifadenin bir kadın olarak dikkate alinmayacagi için ve küçük kızın hayatının mahvolmasi için susmayı tercih ediyor... Kitapta anlatılanlar Afkan kadınların yaşadıkları maruz kaldıkları haksızlıklar beni derinden etkiledi.Afkan kadınlar için Chil Mahtap bir hapishaneden çok onlar için kurtuluş... Ve son olarak, Yargıç Najeeb'in de dediği gibi; Hak er ya da geç yerini bulur... Keyifli okumalar...
Güzel
2022 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 23:16
"Yıldırımlar ihtiyacınız olduğunda düşmüyor ne yazık ki..." "Ne yararı olur gerçeklerin, anlatan bir kadınsa? Ne yararı olur, zaten söyledikleri hiçe sayılacaksa?" "Özgürlüğün bedeli kaç ömürdür?" "Kadın olarak doğmak koca bir yük." Afganistan da kadın olarak dünyaya geldiyseniz hayata 1-0 yenik başlıyorsunuz... Şahitliğiniz yarım olarak kabul edilir... Bir bayan olarak bu ve benzeri kitaplar beni hep üzüyor. Ne kadarda zor bazı ülkelerde Kadın olmak... Sevgi dolu bir eş, sabırlı bir anne ve iyi bir komşu,çok güçlü bir Kadın olan Zeba'nın hikayesini anlatan bu kitabı herkesin okumasını tavsiye ederim
2021 40. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2021 07:07
Kitabı bir anne olarak okurken o kadar iç sızlatan noktalar var ki , ama acı olan bunlar gerçek yaşanmış ve hâlâ yaşanmakta. Bir Nadia Hashimi klasiği Afganistan kadınlarının gücü ve yine parma bastığı çok önemli yerler.