Pendname,ahlaki öğütlerin verildiği manzum veya mensur eserlerdir.Pendname türünün şekillenip yaygınlık kazanmasında özellikle Feridüddin Attar‘ın “Pendname” adlı eserinin önemli bir etkisi vardır.Feridüddin Attar’ın Pendname’si, yazıldığı yüzyıldan itibaren gerek Fars, gerekse Türk kültür ve edebiyatını uzun süre ve derinden etkilemiştir.
Pendname,divan edebiyatında nasihat konusunda yazılan eserlerin özel adı olmuş.Farsçadan gelen bu isim pend ve name isimlerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Burada Farsça pend kelimesi vaaz, öğüt, nasihat demektir.Nasihat,insanın olgunlaşması ve yanlışa düşmemesindeki en önemli vesilelerden biridir. Dünya hayatına dair nasihatlerle dolu olan bu eser,sade bir dille kaleme alınmış.Öğütler verilirken olumlu karakter özellikleri gösterilip o yönde davranış değişikliği istenilirken, aksi yöndeki davranış özelliklerini de göstermek kavramayı ve anlamayı kolaylaştırarak, mesajın etki gücünü arttırmış.Şayet didaktik metinlere ilginiz varsa okumanızı tavsiye ediyorum.Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim.
•Bekleme artık dünyadan hiçbir şey.
Oğlum;
getirme nefsinin dileğini elverdikçe;
düşme aman nefis tuzağına.
Al ayağının altına nefsinin arzusunu.
Ver ağzının payını kötü nefsin.
•"Mallarınız, çoluk çocuklarınız sizin için bir imtihandır”
(Tegâbun sûresi, 15. âyetten)
âyetini öğren.
Ver yele bu dünyanın malını mülkünü.
Yol erine yararı yok dünya varlığının.