Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Platon Öncesi Filozoflar

Friedrich Nietzsche

Platon Öncesi Filozoflar Gönderileri

Platon Öncesi Filozoflar kitaplarını, Platon Öncesi Filozoflar sözleri ve alıntılarını, Platon Öncesi Filozoflar yazarlarını, Platon Öncesi Filozoflar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ama sokrates bütün bu olanlarda yalnızca karanlığı (cehalet ) keşfetmişti.
hep kendini fazla önemsemen öğretilmedi mi? çoğu kötülüğün kökeninde insanın kendisine dair duyduğu kibrin olması gibi.
Reklam
Herakleitos
“Hakikati duyduktan sonra bile kavrayışsızlıklarıyla sağırlara benziyorlar.[varsalar da yoklar] atasözü “ onlar için geçerli.
Sayfa 189Kitabı okudu
Herakleitos
Herakleitos, epey yakın bir tarihte gücünün zirvesine çıkmış olması gereken, zararlı ve müphem Dionysos kültünü yargılar.-Pythagoras imgesinden kökten bir farkı bulunan yeni bir bilge imgesini istemeden yaratır. Daha sonra Sokratesçi idealle harmanlanan bu imge tanrıvari Stoacı bilgenin ideal imgesi olacaktır. Bu üç tipi saf paradigmalar olarak görmeliyiz. Pythagoras, Herakleitos ve Sokrates: din reformcusu bilge, yalnızlığı keşfeden ve hakikatten gurur duyan bilge, sonsuza kadar her yerde araştıran biri gibi olan bilge. Diğer bütün filozoflar yaşam temsilcileri olarak ne bu kadar saf ne de bu kadar özgündürler.
Sayfa 188Kitabı okudu
Herakleitos
Herakleitos’un kendine saygısında hiçbir dinsellik yoktur; kendi dışında yalnızca delilik, yanılsama ve cehalet görür- ama hiçbir köprü onu başka insanlara götürmez, çok güçlü herhangi bir duygu onu insanlarla birleştirmez. Yaşadığı yalnızlık duygusunu anlatmak güçtür: Belki Sibyllaların kehanet cümleleri ve diliyle kıyasladığı üslubu bunu açıklamayı başarır.[Delphoi’deki kehanette bulunan tanrı konuşmaz, saklamaz ama işaret eder.] [ Herakleitos’a göre, hezeyanlı ağzıyla Sibylla gülünmeyecek sözler söyler, kutsallığı sayesinde binlerce yıldan beri süssüz, ambersiz konuşur]
Sayfa 185Kitabı okudu
Reklam
Kendini bilmemeyi ve bilinmeyeni bildiğini düşünmeyi, sanmayı deliliğe yakın buluyordu.
kendini bilmemeyi ve bilinmeyeni bildiğini düşünmeyi, sanmayı deliliğe yakın buluyordu.
Ölüm korkusunun önüne geçen Sokrates tanıdığımız en son bilge tipidir.
Sokrates söylediklerini biraz daha ılımlı söyleseydi yargıçlar onu çekinmeden serbest bırakırlardı.
Reklam
İşe felsefi gayretin hakiki işareti: Gözümüzün önünde bulunana şaşırmak.
Sayfa 87 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Herhangi bir dönem, büyük insanlar çıkarmasıyla değil, o insanlara hakkını teslim etme ve onurlandırma şekliyle nitelenir.
Sayfa 85 - Pinhan YayıncılıkKitabı okudu
Ortaçağın boğucu dar görüşlülüğüyle karşılaştı­rıldığında Yunanların ne kadar çabuk özgürleştiklerini görmek şaşır­tıcıdır. Rönesans uygarlığıyla bir mukayese yapın. Güneş tutulması­nı önceden bilen Thales'e büyücü denmez, kötü daimonların ona yardım ettiği sanılmaz, takdir edilir.
PDF. Pinhan Yayıncılık. Birinci Basım: Ekim 2018 Türkçe çeviri, Nur Nirven
Fakat felsefe yapmak ne insan ne halk için gereklidir. Romalılar tamamıyla bağım­sız geliştikleri için kesinlikle filozof değillerdir. Kendini felse­feye adamayı seçmek bir insanın veya bir halkın çok derin­lerdeki köklerinde yatar. İnsanın yalnızca kişisel, bireysel amaçlara değil, saf bir sezgiye ulaşmaya hizmet edebilen faz­ladan bir akla sahip olup olmamasına bağlıdır bu.
PDF. Pinhan Yayıncılık. Birinci Basım: Ekim 2018 Türkçe çeviri, Nur Nirven
Platon, felsefesi kadar filozofluk ti­piyle de ilk büyük karma karakterdir. Sokrates, Pythagoras ve Herakleitos' un öğelerini bir araya getirdiği İdealar öğretisi kesinlikle özgün bir kavrayış olarak nitelenemez.
PDF. Pinhan Yayıncılık. Birinci Basım: Ekim 2018 Türkçe çeviri, Nur Nirven
238 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.