Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Platon Öncesi Filozoflar

Friedrich Nietzsche

Platon Öncesi Filozoflar Sözleri ve Alıntıları

Platon Öncesi Filozoflar sözleri ve alıntılarını, Platon Öncesi Filozoflar kitap alıntılarını, Platon Öncesi Filozoflar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendini bilmemeyi ve bilinmeyeni bildiğini düşünmeyi, sanmayı deliliğe yakın buluyordu.
Bilgelik akıldan kesinlikle ayırt edilmelidir.
Sayfa 96 - pinhan
Reklam
Bir geleceği görme ya da etik bir öğreti yoktu, sadece cezaları ve ödülleriyle insanın vicdanına seslenme vardı. Bu kehanet dizeleri dikilitaşlara ve görülebilen yerlere yazılır, binlerce kişi bunları okurdu. Ahlaki yazılarla bezenmiş sınır taşlarının kullandigim biliyoruz: στείχε δίκαια φρονών (adil niyetle yürü) veya éčanáTa (dostunu aldatma)
Sayfa 115 - PinhanKitabı okudu
Özgürleşme yolunu göze alan kimse, Yunan filozoflarını yol arkadaşı edinebilir çünkü ilk kez onlar organik yapılanmış mükemmel bir toplumda yaşamlarını bireysel ilkelerin üzerine kurmaya çalıştı.
Sayfa 47 - PinhanKitabı okudu
[Kendini bilmemeyi ve bilinmeyeni bildiğini düşünmeyi, sanmayı deliliğe yakın buluyordu.]
Sayfa 339Kitabı okudu
Akıl yalnızca gizli bir hazzı istememelidir, tamamıyla özgür olmalı ve kendi saturnalialarını kutlamalıdır.
Sayfa 87 - pinhan
Reklam
Homeros’un özlü sözlerle imtihanı :)
İlyada'da özlü sözler, hakiki kahramanların tasvirinden bile çok daha bulanıktır. Delphoi kâhini de ahlakla ilgili bu kadim özlü sözleri ve açıklamalarını aynı şekilde sık kullanır. Dilin hakiki arkaizminin bağlı olduğu çok sayıda kadim sabit kaide içeren Homeros dili için de aynısı geçerlidir; daha geç dönem şairleri bu kaideleri dil bilimsel manada çok doğru anlamamışlar, bu nedenle yanlış analojiler kurup yeni ifadelerle oluşturmuşlardır.
Sayfa 114 - PinhanKitabı okudu
Kitaplara has kadere inanan çok kişi var: fatum libellorum.
Sayfa 86 - pinhan
Sürü halinde yaşama içgüdüsü asıl içgüdüdür ve özerkliğe iten içgüdüden daha güçlüdür, özgürleşmek isteyen birey her şeyden önce topluluktan uzaklaşıp, "kendiliğini" yaratmak için çileci bir parkurdan başlamalıdır.
Sayfa 47 - PinhanKitabı okudu
Sokrates başkalarının bilgeliğini kendisinin­kiyle ölçmeye karar verir. Bilge olduğu düşünülen ünlü bir devlet adamını seçer, onu sınamak için sorular sorar. Adamın öne sürülen bilgeliğinin bilgelik olmadığını görür. Siyaset adamına bilgelikten ne kadar yoksun olduğunu kanıtlamaya çalışır. Bu imkansızdır: Sokrates yalnızca kendinden nefret et­tirmeyi başarır. "Ne ben ne de o neyin saygıya değer olduğu­nu bilmiyoruz. Yine de fark şu ki ben cehaletimin tamamıyla bilincindeyken o bildiğini sanıyor. Bu durumda ben ondan daha bilgeyim, çünkü bu büyük hatayı yapmıyorum."*
Sayfa 347 - Pinhan Yayıncılık - Çeviri: Nur Nirven - I. Basım: Ekim 2018 • Sokrates *Platon, SavunmaKitabı okudu
Reklam
En iyi şey ölçüdür. Kendini tanı. Öfkeni dizginle. Aşırıya kaçma. Yaşamın sonunu düşün. Çok insan kötüdür. Kefil olmaktan sakın.
Sayfa 124 - Pinhan YayınlarıKitabı okudu
Onun tek zevki saf ve çıplak hakikati görmeyi engelleyen örtüleri teker teker kaldırmaktır.
Homeros, bilinçli bir ahlak düşüncesinin uzun bir evrimini zaten ortaya koyar; bu düşünce, tek tek karşılaşılan insanların ahlaki kişiliği kadar özlü sözlerle de ifade bulur.
Sayfa 113 - PinhanKitabı okudu
“Kendileri yok edilmez olan ölümsüzler, insanların çektikleri acıları bilmeden, diğerlerinin arasında oturup yemek yerler.”
Sayfa 288Kitabı okudu
235 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.