Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Plotinos'un Aşk Kuramı

Zerrin Kurtoğlu

Plotinos'un Aşk Kuramı Sözleri ve Alıntıları

Plotinos'un Aşk Kuramı sözleri ve alıntılarını, Plotinos'un Aşk Kuramı kitap alıntılarını, Plotinos'un Aşk Kuramı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bilmelisiniz ki dünya yaşlanmıştır ve onun önceki gücü kalmadı. O kendi düşüşüne tanık oldu."
Reklam
Daha iyi dünya ya burada değil başka bir yerdedir, ya şimdi değil başka bir zamandadır, ya da o, aldatıcı görünüşün gerisinde uzanan gerçekliktir
Plotinos aşka ilişkin tanımlarını Platon’dan ödünç almıştır. Aşkı ilk kez felsefi bir sorgulamanın konusu yapan ve daha öteye giderek onun, idealar alemine götürecek olan yollardan biri olduğunu telkin eden Platon’a göre aşk, ölümlü ile ölümsüzün, bollukla yokluğun, bilgi ile bilgisizliğin arasında bir aracı varlıktır. Böyle olmak bakımından eksiktir ve tamamlanmak için iyiyi arzular. Bütün insani aşkların özü de budur.
Sayfa 21 - Asa Kitabevi
Plotinos’un Nihai İlke olan Bir’i saf birliktir, basittir. Bir kendisini bileşenlerine tabi kılacak bir bileşik değildir. ... Ona göre Bir ne başka bir şeyden çıkar, ne başka bir şeyin içindedir, ne de Bir’in üzerinde veya dışında herhangi bir şey olabilir. 
Sayfa 66 - Asa Kitabevi
Plotinos, Bir’e ulaşmanın üç yolunu ayırdeder: Akıl, estetik duyarlılık ve aşk. Bu üç yol, üç insan grubuna karşılık düşer: Filozof, Muselerin dostu (sanatçı) ve aşık. Aslında Aşk, hakiki bilgiye ulaşmada estetik duyarlılık ve Akıl’ın kılavuzudur. Onun kılavuzluğu sayesindedir ki, Ruh kendi içine çekilir, kendini tanır ve eksikliğinin bilincine varmış olarak mükemmelleşmeye çalışır.  
Sayfa 154 - Asa Kitabevi
Reklam
Yunan tarzında İslam felsefesi geleneği olarak adlandırılan, belli başlı temsilcilerinin Farabi, İbn Sina, İbn Tufeyl ve İbri Rüşd’ün teşkil ettiği hareket, Aristoteles ve Platon’dan da birtakım unsurlar almakla birlikte esasta bir plotinosçuluk veya daha genel adıyla bir yeni-platonculuk olarak adlandırılabilir.
Sayfa 10 - Asa Kitabevi
Plotinos’a göre bütün dünyevi aşklar, kavranılır olana yükselmenin başlangıcı, hazırlığı olabilir. Ancak bedensel düşkünlük, Ruh’u maddeye bağlayan bağları güçlendirmekten başka bir anlama gelmeyecektir. İyi ile bir olma özlemini duyusal bir nesneyle birleşerek gidermeye çaiışan Ruh’un bu yönelimi, onu duyular-üstü güzelliği temaşa etmekten alıkoyacak ve onun maddi olandan kavranılır olana yükselme imkanını ortadan kaldıracaktır.
Sayfa 160 - Asa Kitabevi
Plotinos’a göre, haz, acı ve istek gibi duygulanımlar, “birleşik olanın” birliği, sürekli olmadığı, değiştiği için ortaya çıkmaktadır. Acı, bedenin Ruh’un imajından yoksun kalması durumunda meydana gelir; ve Ruh ve beden arasındaki uyumun yeniden kurulmasına bağlı olarak yerini hazza bırakır. Acı çeken, yalnızca bedendir. 
Sayfa 149 - Asa Kitabevi
Plotinos’un metafizik kavrayışı, Bir’likten çokluğa doğru her adımda, Ruh’un ilkesine geri dönme imkanını saklı tutmaktadır. Bu metafîziksel garanti hangi kavrayışlar vasıtasıyla verildi? Öncelikle oluş yasasının bizzat kendisi vasıtasıyla...
Sayfa 133 - Asa Kitabevi
Reklam
Plotinos’un aşk teorisi bir yandan estetik değerlere, bir yandan entellektüel değerlere, bir yandan da etik değerlere bağlanır, daha doğrusu, aynı anda üçüne birden... Duyusal dünyadaki ilk güzel deneyinden başlayarak ulaşılan her gerçeklik aşamasında Ruh hem daha güzel hem daha kavranılır hem de daha iyi hale gelecektir. 
Sayfa 175 - Asa Kitabevi
Plotinos’un felsefesindeki pek çok temel öğretinin kaynağı Platon’dur. Platon’un ‘zamansal dünya’-'sonsuz dünya’, ‘duyusal varlık’-‘ide’ ve ‘bura’-'öte’ arasında yaptığı temel ayrımlar, Plotinos’un kanıtlama ihtiyacı hissetmeksizin kabul ettiği aksiyomlardır. Yine ruhun ölümsüzlüğü ve maddi olmayışı, Tanrı’nın mutlak aşkınlığı öğretileri, Plotinos’un, daha önce Platon tarafından temellendirilmiş olan düşüncelerden hareketle geliştirdiği öğretilerdir. 
Sayfa 53 - Asa Kitabevi