Plüton’un Düş’üşü

2022
İthaki Yayınları

2022 69. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2022 19:27
Bugün sizlere oldukça sıradışı, bir o kadar da doğal, içten yazılmış psikolojik bir romanın paylaşımı ile geldim. Ben, Vera. Ötekiyim. Tıpkı senin gibi. Herkes gibi. Ve sen. Sen her kimsen. Senin de içinde bir Ayşe var, bazen yatağa yattığında "Işığı kapatma " diyen. İçinde biri daha var. Annenin ölümüyle büyüyen. Birisi var, içten içe seni ayıplayan ve yine biri var, hep ayıplanmanı sağlayan. Kaç kişi var içinde? Saydın mı? Hiç dinledin mi onları? Ben her gün, her gece dinlerim onları. Müzik grupları bile var. Kalbe Deva Vaazlar. Grup KDV. Kaderleri isminden yazılsın, hep yükselsin dedik. Ben de hep dinledim onları, bur tek ben dinledim. Biliyorum ki ben dinlenesem de yine de söylerdi şarkılarını. Hayır canım, dünyayla alıp veremediğim yok. Aslında kendimle bir alıp veremediğim var. Kendimden veremediğim diyeyim. Çoğu paylaşımımın aksine bu defa iki alıntı ile başlamak istedim değerlendirmeme. Kitapta alıntılanacak , altı çizilecek çok yer vardı. Özellikle bu iki alıntının kitabın can noktası olduğunu düşündüğüm için sizlerle de paylaşmak istedim. İnsanın yaşamış olduğu tramvalar onun ruh sağlığını etkiliyor. Özellikle çocukluk dönemi çok önemli. Vera annesinin ölümü ile başlayan yalnızlık dünyasında kendi içerisinde kalabalık ama mutlu bir dünya kurmuş. Bazen psikosomatik vakalar hallerinden memnun mutlu yaşarlar. Tedavi olmak onlara çoğu kez mutsuzluk getirir. Vera gibi sevgi uğruna bu mutlu dünyasını terk için uğraşanlar da vardır elbette. Biz de bu kitapta Vera ile şizofreniyi, Tan ile de bipolar bozukluğu sevdik. Kitap akıcı ve merak uyandırıcıydı. Özellikle son bölümdeki sürpriz çok şaşırtıcı idi. Anlatım dili biraz espirili, çokça düşündürücüydü. Kitabın tek kusuru kısa olmasıydı. Akışına öyle bir kapıldım ki bir anda bitmesi beni hayal kırıklığına
Plüton'un Düş'üşü
2026 12. kitabı
Plüton'un Düş'üşü'nde kahramanımız Vera'nın gözünden dünyaya bakıyoruz. Vera, Karaköy'de bir evi üç kadın, bir çocuk ve bir kediyle paylaşıyor. Bir gün, kendisi gibi ressam olan Edip Bey’in galerisinde asistan olarak çalışmaya başlamasıyla olaylar filizleniyor. "Kaç kişi var içinde? Saydın mı? Hiç dinledin mi onları? Ben her gün, her gece dinlerim onları." Ben genel olarak bir kitabın sayfaları arasında gezinirken insanın iç dünyasına, o karmaşık ruh tahlillerine inen eserleri hep çok sevmişimdir. Alıntıda da sorulduğu gibi; aslında hiçbirimiz içimizde sadece bir kişiden ibaret değiliz. Hikayeyi okurken bir insanın zihninin derinliklerine iniyor, her birimizin içinde saklanan farklı yaşları, farklı kırgınlıkları, düşünceleri ve duyguları temsil eden o görünmez sesleri hissediyoruz. Yazar, Vera'nın etrafındaki karakterler üzerinden bizlere insanın kendi iç dünyasıyla olan o karmaşık ve gizemli bağını sorgulatıyor. Bir evi ya da bir hayatı paylaşmak sadece dış dünyayla ilgili değildir; insan en çok kendi içindeki o çok seslilikle bir arada yaşamayı öğrenmelidir. Ara ara şiirlerin eşlik ettiği bu novella; anlaşılır, hafif esprili ve düşündürücü bir dile sahip. Bir oturuşta bitecek kadar akıcı ve sürükleyici. Bir kez daha bir insan için çocukluk döneminin ne kadar mühim olduğuna tanıklık ediyoruz. Ayrıca asıl hikâyeyle sınırlandırılmayıp sanat, kitap, yalan gibi birçok konuya, gerçeğe ve düşüncelere değinilmesi oldukça başarılı bir eser ortaya koymuş. Benim için etkileyici ve iz bırakan bir roman oldu Plüton'un Düş'üşü.
Fevkalade
2023 167. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 20:06
Çok ters köşe yaptığı ve merakımı körüklediği için yazarın kurgusuna teşekkürü bir borç bilirim. Kapağından etkilenmiştim resim ve yazma sanatının harmanlandığıni düşünmüştüm bir ressamın iç dünyasını ne kadar harika yansıtmış
Hayat
2022 31. kitabı
Hikayemizin kahramanı Vera, iş görüşmesi için Edip Bey'in Resim Galeri'sinin yolunu tutar. Kendisi gibi ressam olan Edip Bey'e yanında getirdiği resimlerini ve özgeçmişini takdim eder. Edip Bey'in özgeçmişte ilk olarak dikkatini "iyi bir düzeyde sevmek" yazılı olan yetenekler kısmı çeker. Edip Bey Vera'nın yanında getirdiği resimlerini çok beğendiğini söyler ve bunları kendisinin mi yaptığını sorar. Onu "bir hafta deneme" pardon "bir hafta sevme süresi" diye işe alır. Ancak,  Vera'ya göre Edip Bey tuhaf bir insandır. Daha ilk görüşmede kendisine bir eş değil bir Asistan aradığını söylese de işler bakalım nereye varacaktır! Başlarda Vera Edip Bey'den pek hoşlanmaz ya sonrasında...? Tam ters köşe yapan bir hikaye ve ben fazla bilgi vermek istemiyorum ki siz okuyun ve şaşırın diye! Ayrıca ara ara şiirlerin eşlik ediyor olması da ayrı bir güzellik katmış romana. Severek okudum. Tüm Kitap dostlarıma gönül rahatlığıyla tavsiyemdir Plüton’un Düş’üşü Sera Kutlubey
2022 614. kitabı
Vera, arkadaşlarıyla aynı evi paylaşan, samimi, sıcakkanlı biridir. Kendi de resim yapmayı çok seven biri olarak, bir sanat galerisinde asistanlık işine başvurur. Patronu bir haftalık deneme süresi verir. Vera, sevgiyi ön planda tutan, sıradışı bir karakterdir. Patronu ise; işin daha ilk günü Vera’yı, üç saat kapıda bekletip, çeşitli sınavlara sokan ama sevgiyi arayan biridir. Sonrasında işi alan Vera, patronu Edip ile bambaşka bir yola girer, değişir. Kendi gerçekliği ile yüzleşir. Vera’nın yeni bir işe girmesiyle başlayan, sanatla, kitapla içiçe, samimi ve içten bir hikayeydi anlatılan. Galata Kulesinin hüzünlü hikayesi gibi, daha pek çok kısa hikaye de anlatılıyor romanda. Bu açıdan da kişiyi bilinçlendiren, farklı bakış açısı sunan bir eserdi. Yazarın ilk romanı ve oldukça başarılı. Yaşama, sevgiye, sabır ve hoşgörüye dair, pek çok altı çizilecek cümleler mevcuttu. Şaşırtıcı ve merak içinde bırakan bir sonla bitiyor kitap. Akıcı, şiirlerle de süslenmiş, güçlü bir anlatımla merak içinde okunan, edebi bir eser. Oyunculuğundaki başarısını kalemine de yansıtmış yazar Hector julu Sonraki kitaplarını da, merakla bekliyor olacağım. Şiddetle tavsiyemdir. #PlutonunDüşüşü ^ ^ #alıntı Meğer insanın hayatta kalabilmek için kitaba, kitabında hayatta kalabilmesi için insana ihtiyacı varmış. ^ İnsanoğlu böyle; üzüntü kisvesi altında daima hesap sorar. ^ ^ @ithakiturkce @ithakiturkce Hector julu #bloghemsire #edebiyat

Sera KutlubeyYazar · 1 kitap
Sera Kutlubey, 1997 yılında doğmuştur. Eğitimini Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde tamamlamıştır. İlk oyunculuk deneyimini 2016 yılında rol aldığı Kehribar dizisi ile yaşamış ardından Babam ve Ailesi dizisinde rol almıştır. İsimsizler dizisinde Seher karakterini canlandırmıştır, Zalim İstanbul dizisinde Cemre Yılmaz karakterini oynayarak tanınırlık kazanmıştır. Son olarak ise, İyilik dizisinde Damla karakterini canlandırdı.