Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şiir Sanatı Üstüne

Poetika

Aristoteles

Poetika Yorumları ve İncelemeleri

Poetika yorumları ve incelemelerini, Poetika kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Poetika puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
120 syf.
·
Puan vermedi
İlgisiz bir insanin okuyamayacağı benim beynimi yakan bir kitap , büyük ithimal felsefecilerin derslerinde hocaların okumaya zorladığı bir kitap olsa gerek Felsefe okuyan arkadaşımdan bildiğim kadarıyla ... Bölümle ilgili değilseniz başlamayın
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bahsettiği şeyler çok önemli. Hele MÖ zamanlarında bunları fark etmesi, bizlere sunması büyük bir şans. Çevirinin aşırı dikkatle olduğunu söylemeden önce. Bazı kavramları o yüzyılda nasıl kafasından oturtmuş anlatamıyorum. Çoğu söylediği şeyde hakkı var. Büyük Ozan Oktay Rifat çevirip çevirip okuyormuş. Bize de aynısını yapmak düşer.
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
Reklam
120 syf.
7/10 puan verdi
ELEŞTİRMEN ARİSTOTELES
Eski Yunan edebiyatı serüvenimde en son okuduğum eser oldu. İyi ki de en sona kalmış. Bütün edebi ürünlerin değerlendirmesi gibi olmuş. Eser her ne kadar şiir üstüne yazılmış poetika olsa da. Eskinin tiyatrosu ve destanları da şiir şeklinde yazıldığı için komple bir edebiyatı kapsamış. Ve bu edebiyat ürünleri üzerine Aristoteles, günümüz dizi ve film eleştirmenleri gibi övgülerini ve eleştirilerini dizmiş. Özellikle dönemine damga vuran Tragedyalara çokça atıfta bulunmuş. Okuduğum Aristoteles eserlerinden yola çıkarak Aristoteles'in tanımlamalarına hayran kaldım. Aristoteles tam bir tanımlama makinesi... Aristoteles'e bir kelime verin ve bu kelimeyi tanımlamasını isteyin. En pürüzsüz ve en anlaşılır tanımı size verecektir. Eger Aristoteles'in Poetika'sını anlayarak okumak istiyorsanız. Öncelikle Yunan edebiyatındaki önemli Tragedya ve Komedya eserlerine hakim olmanızda fayda var Okuyacaklar için şimdiden iyi okumalar dilerim...
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
120 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
kutsal kitap !
Peotika, Aristoteles ‘in sanat üzerine kaleme aldığı baş yapıtıdır. Özellikle şiir üstüne düşüncelerini dile getirerek, şiiri tüm edebiyat türlerini kapsayacak şekilde ele alır. İnsanın öğrenmesi taklit etmekle başlar diyerek; tregetya, şiir, destanı çağdaşlarına nazaran bilimsel bir zeminde ele alarak inceler. Özelliklerini bir bir sıralayarak nasıl olması gerektiğini anlatır. İnsanın doğuştan gelen bir taklit yeteneğinin olduğunu savunur. İnsanın bütün yaşamının taklit ederek geçtiğini söyler. Onun için bu sanatla uğraşan insanların çok donanımlı olması gerektiğini söyler. Kitap tekrar tekrar okunmalıdır. Çünkü her okuyuşta daha iyi kavranacaktır diye düşünüyorum. Şiir, tiyatro ve anlatıya kaynak olacak niteliktedir. Özellikle o deviri düşündüğümüzde. Tabiki akıl, kurgu ve de taklit ön planda olmalıdır... Tavsiye ediyorum...
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Poetika, Antik Yunan felsefesinin en önemli düşünürlerinden Aristoteles'in sanat üstüne kaleme almış olduğu bir başyapıt. Platon'un Akademia'sında yirmi yıl boyunca ünlü filozofun öğrencisi olan Aristoteles, bu benzersiz metninde, şiiri tüm edebiyat türlerini kapsayacak biçimde ele alır; bunun temelinde olayları ve eylemleri "taklit etme"nin bulunduğunu söyler. Derinlemesine incelediği tek sanat türü olan tragedya büyük bir eylemi taklit eder ve seyircilerin duyguları üzerinde bir "arındırma" etkisinde bulunur. Poetika, sanat ve edebiyatla ilgili kuramlar, düşünceler ve kavramlar konusunda kafa yoranların onsuz edemeyecekleri bir metindir.
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
Sanata ve Felsefeye olan ilgimi doyuma ulaştıran bir eser olarak Aristoteles'in Poetika'sı... Antik Yunan tarihçilerinden tragedya ve komedya ozanlarına kadar kapsamlı bir incelemeye girişen Aristoteles tek tek konuları ele almasının yanı sıra çözümlemek için her bölümde sistematiğini asla bozmadan tekrarı sunulan konularda ve tek tek açıklamalarında eserin külliyatına gölge düşürmediğini göreceksiniz. Bir ozanın sahip olması gereken özelliklerini bizlere anlatmasıyla beraber eserde daima ön plana çıkan tragedyanın destandan ayrımı ve üstünlüğüdür. Okurlarında fark edebileceği üzere burada en ehemmiyetli mefhum kuşkusuz "katharsis" tir. Zira insanların arınmasıdır burada söz konusu olan. Acı, korku ve dehşete düşürecek 'şeyler' insanda bir arınma yaşatacaktır; çünkü aslında insanın acılara ve korkulara ihtiyacı vardır. Tam bu noktada Aristoteles'in, Platon'un Devlet'inden ne kadar farklılaştığını ve hocasına nasıl karşı çıktığını görebilmekteyiz. Eseri okurken kapıldığım bir izlenimimi de paylaşmak isterim: Şayet Aristoteles günümüzde yaşasaydı bütün bir felsefe tarihini incelikle ele alıp her düşünceyi muhtemeldir ki tek tek zikretmekten asla geri durmayacaktı. Zira eser kendi düşünce sisteminin şekillenmesine olanak tanıyacak sürecin tamamını kapsamaktadır. Bu nedenle Aristoteles'in gerçekten tek solukta okunabilecek, anlaşılması oldukça açık ve seçik olan Poetika'sını okumanızı önermekteyim.
Aristoteles
Aristoteles
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
Reklam
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Kaynaklarının doğruluğu çelişkili olsa da Antik Yunan dönemine ışık tuttuğu bir gerçek aslında. O döneme ait bazı tragedyalardan da örnek vererek sanatın bir ‘Mimesis’ (taklit) olduğuna dikkat çekiyor ve bu aslında tüm sanat alanı için geçerli. Platon kadar sanata düşman değil ve ona nazaran daha yumuşak bir anlayışla eleştiriyor. Komik insanları karakter anlamında daha basit nitelendirerek tragedyayı bu bağlamda yüceltiyor diyebiliriz. Bir Felsefeci olarak çok iyi bir kaynak okudum diyebilirim. Doğruluğu tartışılsa da.
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
120 syf.
8/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Klasik mantigin kurucularindan olan Aristotelesin, dogadaki herseyin taklit sanatcininda taklitci oldugu tezine dayanan eseri.Sanatsal derinligi olan ozelikle siir,tragedya kelimelerinin sıkça kullanildigi eserde anlam derinligi icerisinde bocalaya biliyorsunuz. Aciklamalarini destekleyem ornekler icin genis zamanda derinlemesine bi calisma yapmak daha faydali olucaktir . Ayrica tarihte sanat olayini aciklayan ilk eser olma ozeligi tasir.Insanin hayvanlardan ayiran ozeligi olarakda daha iyi bir taklitci olmasina baglar Sanati derinlemesine ele alip genis bir sekilde aciklamasi bulunmaktadir.
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
Tiyatroya (tragedya ve komedyaya), destana, şiire, öyküye, farklı açılardan bakmak istiyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Hep okuduğumuz roman, hikaye, şiir ve tiyatroya kuramsal bir ara vermek için okunması gereken bir eser. Okuyucu ile yazar-eser ilişkisinin yapaylıktan nasıl kurtulacağı ve bahsi geçen edebi türlerin tamamının gerçeğin bir taklidi ile oluşumu üzerinde özellikle durulmaktadır. Kısmen ses bilgisi ve anlam bilgisi meselelerini de açıklamış olması dikkatimi çeken ve hoşuma giden bir başka özelliğidir Poetika’nın. Poetika, kitapta adı geçen eserleri okuduktan sonra tekrar döneceğim bir kitap olarak kaldırılacak kitaplığıma.
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Yazıldığı dövr üçün elmi, indiki dövr üçünsə tarixi əhəmiyyəti olan bir əsər. Süjet xətti olmayan bu bizə iki hissəli şəkildə gəlib çatan bu kitabın üçüncü hissəsi olduğu mifi var ("Gülün adı"nda tapılan həmin hissə). Poetika adlansa da, daha çox yunan ədəbiyyatı üçün də xas olan dram əsərləri barədə danışılır. Müxtəlif ədəbi məsələlərə aydınlıq gətirilən bu əsəri bakalavr vaxtı da keçmişdik.
Poetika
PoetikaAristoteles · Can Yayınları · 20073,842 okunma
121 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.