Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Politika Bilimine Giriş

Münci Kapani

Politika Bilimine Giriş Gönderileri

Politika Bilimine Giriş kitaplarını, Politika Bilimine Giriş sözleri ve alıntılarını, Politika Bilimine Giriş yazarlarını, Politika Bilimine Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Politika toplumda yaşayan insanlar arasında bir çatışma, bir mücadele ve kavgadır.
Sayfa 17
Mosca’ya Göre Yönetici Sınıf:
Yeni sosyal güçlerin, yeni çıkar gruplarının ortaya çıkışını ve bunların alt kademelerden üst kademelere doğru tırmanmak istemelerini uzun süre önlemek imkânsızdır. Toplum hiyerarşisinin tepesindeki durumunu ve iktidar tekelini sürdürmek istemesine rağmen her yönetici sınıf eninde sonunda yerini yeni bir yönetici sınıfa bırakmak zorundadır. Bu değişme ve yenilenme az çok uzun bir evrim sonunda olabileceği gibi ani bir patlama, bir devrim sonunda da olabilir. İkinci olasılık yönetici azınlığın saflarını fazla kapalı tutması ve kitlelerden gelen katılma isteklerine set çekmekte direnmesi halinde kendini gösterir fakat neticede yönetici sınıfın yapısındaki değişme, siyasal sistemin temel niteliğinde bir değişikliğe yol açmayacaktır: Toplum yine bir azınlık tarafından yönetilmeye, başka değişle oligarşik niteliğini korumaya devam edecektir.
Sayfa 125 - Serbest Akademi Yayınları, Ankara, 2019Kitabı okudu
Reklam
İktidar Eliti
İktidar eliti, Mills'e göre toplumda "stratejik kumanda mevkilerini" işgal edenlerden meydana gelir. ABD'de bu eliti oluşturan üç ayrı grup vardır: Siyasal liderler, askeri liderler ve büyük şirketlerin yöneticileri. Bunlar gerçek anlamda tek bir hakim sınıf oluşturmamakla beraber sosyal kökenleri, çıkarları ve dünya görüşleri bakımından aralarında sıkı bir bağ, bir dayanışma bulunduğu, dolayısıyla oldukça türdeş bir grup meydana getirdikleri söylenebilir. Toplumda bütün iktidar gitgide bu üçlü "koalisyon" un (Capitol, Pentagon ve Wall Street üçgeninin) elinde toplanmakta, büyük kitlelerin kaderlerini tayin eden hayati kararlar bu küçük azınlık tarafından alınmaktadır.
Sayfa 137 - BilgiKitabı okudu
Demokrasi
Eğer Tanrılardan oluşan bir toplum var olsaydı, bu toplum kendini demokratik yoldan yönetirdi. / Rousseau
Seçkinler ve Kitleler
Mosca'ya göre " Tek bir güdüyle (itici güçle) hareket eden örgütlenmiş bir azınlığın, örgütlenmemiş bir çoğunluğu hükmü altına alması kaçınılmazdır". Azınlığın örgütlenmiş olması, çoğunluğun ise örgütlenmemiş, dağınık bir yığın oluşturması.
Sayfa 124 - BilgiKitabı okudu
226 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Politika, çok geniş bir alanı kapsayan ve henüz gelişmekte olan bir sosyal bilim dalıdır. Politikayla içli dışlı olan genç arkadaşların, başvurması gereken bir kitaptır. Gerek yazarın, Türkiye siyaseti üzerinde olan derin incelemeleri; sizi yaşadığınız coğrafyadaki politik meselelere, daha nesnel bakmanızı sağlıyor.
Politika Bilimine Giriş
Politika Bilimine GirişMünci Kapani · Bilgi Yayınevi · 1999518 okunma
Reklam
Tek yapılı(monolitik) bir toplum yaratma çabasında olan totaliter sistemlerde durum oldukça farklıdır. Bu sistemler resmi bir ideolojiye, bütüncü bir dünya görüşüne sahiptirler. Tek ve mutlak gerçek olarak kabul edilen bir ideolojinin tartışılması ve eleştirilmesi söz konusu olamaz. Dolayısıyla, rejimin temel felsefesine ters düşen görüşlerin, değişik ve farklı fikirlerin yayılması diye bir şey de söz konusu değildir.
Sayfa 167Kitabı okudu
Bugün sosyal sınıf yapısının iktidara şekil vermesinden çok, siyasal iktidarın sınıf yapısına şekil vermesi söz konusu olmaktadır.
Sayfa 121Kitabı okudu
Mosca’nın yönetici sınıfı gibi, Pareto’nun yönetici veya siyasal eliti de değişmez, kalıcı ve sürekli değildir. “Tarih bir aristokrasiler mezarlığıdır” diyen Pareto, bu sözüyle bütün toplumlarda elit tabakasının zamanla değiştiğini ve eski elitlerin (aristokrasilerin) yerlerini daima yenilerine bıraktığını ifade etmek istemiştir.
Sayfa 128 - Bilgi yayıneviKitabı okudu
Diktatörlükler, şiddet ve baskı yöntemlerine başvurmaktan çekinmeyen katı ve otoriter rejimlerdir. Aslında bu onların gerçekten güçlü olduklarını göstermez. Aksine rejimin meşruluk temelimin zayıf olması nedeniyle, ayakta kalabilmek için çıplak kuvvete dayanmak zorunluluğunda olduklarını gösterir
Sayfa 92 - Bilgi yayıneviKitabı okudu
Reklam
Bütün egemenlik teorileri gibi, milli egemenlik teorisi de, iktidarın meşru kaynağını ve sahibini bir defa belirledikten sonra, bu kaynaktan çıkan bütün karar ve emirlerin -niteliklerine bakılmaksızın, sırf bu kaynaktan çıktıkları için- meşru oldukları ve dolayısıyla mutlak saygı ve itaati gerektirdikleri sonucuna varır.
Sayfa 89 - Serbest Akademi
İnsanlar arasında düşünce ve çıkar ayrılıkları var olduğu sürece bu ayrılıkların doğurduğu bir çatışma da var olacaktır ve dolayısıyla politika da var olacaktır.
Burdeau: “İnsanlar insanlara itaat etme durumunda kalmamak için devleti icat etmişlerdir.”
Sayfa 36
Kuvvet tekelinin, zor kullanma gücünün siyasal iktidar elinde toplanmaması ve toplum içindeki gruplar arasında dağılması halinde düzen ortadan kalkar ve anarşi başlar...
Sayfa 49
253 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.