Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Makaleler

Pontus Meselesi ve Yunanistan'ın Politikası

Abdullah Saydam

Pontus Meselesi ve Yunanistan'ın Politikası Sözleri ve Alıntıları

Pontus Meselesi ve Yunanistan'ın Politikası sözleri ve alıntılarını, Pontus Meselesi ve Yunanistan'ın Politikası kitap alıntılarını, Pontus Meselesi ve Yunanistan'ın Politikası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pontus Rum Mu?
Pontus, Yunanlıların Karadeniz’e verdikleri bir isim olup Doğu Karadeniz sahilleri için kullanılmaktadır. Bu bölgede tarihi Pontus Krallığı M.Ö.301’ de Pers menşeli Mithridates sülalesi tarafından kurulmuş ve Roma orduları tarafından M.Ö.63’de ortadan kaldırılmıştır. Daha sonraları Doğu Roma’nın zayıflaması ile Trabzon devleti ( 1207-1461 ) kurulmuş olup, bu devletin Pontus krallığı ile arasında her hangi bir ilişki yoktur.
Sayfa 4 - Atatürk Araştırma Merkezi
Yunanlılar 9 Haziran 1921 de kruvazör ile Ankara hükümetinin tek iskelesi olan İnebolu’yu bombalamıştır. 19 Temmuz'da Samsun ve Giresun önlerinde dolanmaya başlayan Yunan savaş gemileri, 20 Temmuzda da Trabzon’u topa tutmuşlardır. Büyük Taarruz öncesi Yunan savaş gemileri Samsun'u da bombalayacaklardı. Bu olaylar nedeni ile Rum çetelerin de cesaret ve saldırılarının artması üzerine, TBMM hükümeti askeri ile idari açıdan sert tedbirler almıştır.
Sayfa 28 - Atatürk Araştırma Merkezi
Reklam
1923 yılının ilk aylarında Pontus isyanı tamamen bastırılmıștır. Bu olaylar sırasında Pontus çeteleri tarafından 1817 Türk öldürülmüş, 3723 ev yakılmış, 1800 civarında soygun ve gasp olayı gerçekleşmiştir.
Pontus faaliyetlerinin dimağ merkezlerinden birini teşkil eden Merzifon havalisinde dahi, Rum çetelerinin faaliyetleri oldukça fazladır.
Yalnız Samsun bölgesindeki Rum köylerinde Eylül 1921 tarihine kadar 2500 tüfek, bir milyon ikiyüz bin mermi ele geçirilmiştir.
Azınlık / Çoğunluk
Hrisantos 2 Mayıs 1919’da Paris barış konferansına Pontus’la ilgili muhtıra vermiştir. Bu muhtırada sözde Pontus bölgesinin 600.000’den fazla Rum’u barındırdığı, Rusya ve Kafkasya’dan göç eden Rumlarla beraber bu sayının 850.000’i bulduğu, farklı kökenden ise 836.000 Müslümanın yaşadığı belirtilmektedir. Verilen nüfus istatistikleri farklı ve abartılıdır. Osmanlı kayıtlarına göre ise, Trabzon, Sivas ve Kastamonu illerinde 3.263.396 müslümana karşı 361750 Rum yaşamaktadır. Gerçekte ise bu bölgede 250.000 Rum’a karşılık 2.350.000 Müslümanın yaşadığı bilinmektedir. Göçmenler konusunu organize etmek için “Rum muhacirleri merkez komisyonu” adı ile faaliyet gösteren ancak, “Kordus” gizli ismi ile bir komite kurulmuştur. Kordus, Trakya, Doğu Karadeniz ve İzmir bölgelerinde Rum nüfus üstünlüğü sağlamak ve Rum çetelerini göçmen gibi Doğu Karadeniz bölgesine göndermek için çaba harcamıştır. Bu sayede Samsun ve çevresine 30.000 civarında göçmen getirilirken, mütareke döneminde Temmuz 1919 sonlarına kadar Trabzon’a 8000’den fazla Rum getirilmiştir.
Sayfa 14 - Atatürk Araştırma Merkezi