Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

En mükemmel makine: Vücudumuz

Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022)

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) Gönderileri

Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) kitaplarını, Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) yazarlarını, Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Princeton Üniversitesi ve Washington Üniversitesindeki araştırmacılar, kabaca bir tuz tanesi boyutunda ultra küçük bir kamera ürettiler. Kamera donanımı ve dijital görüntü işleme ortaklığı ile çalışan sistem, hacimsel olarak 500.000 kat daha büyük geleneksel bir bileşik kamera merceğiyle aynı düzeyde net, tam renkli görüntüler yakalayabiliyor. Araştırma Nature Communications dergisinde 29 Kasım'da yayınlandı. Böyle bir kamera hastalıkları teşhis ve tedavi etmek için tıbbi robotlarla minimal invaziv endoskopiye olanak sağlayabilir ve boyut ve ağırlık kısıtlamalan olan diğer robotlar için görüntülemeyi iyileştirebilir. Bu türden binlerce kamera dizisi kullanılarak tam sahne algılama için yüzeyler, kameralara dönüştürülebilir.
Kendi Kendini üreten evrenler
Evrenin doğası hakkında daha az kabul gören bir teori, evrenlerin kendilerini oluşturduğu fikrini öne sürü yar. Durum buysa, evrenler bir ağacın dalları gibi sürekli olarak yaratılıyorlar ve birbirilerine süper kütleli kara deliklerle bağlı olabilirler.
Reklam
Açık Evren
Evrenin geleceği hakkında en çok kabul gören teori, evrenin kritik kütleden daha az kütle içerdiğini söylüyor. Yapılan son ölçümler, şu anda evrenin ölümünden bir önceki safhanın yaşandığına dair işaretler olduğunu gösteriyor. Sonunda evren tamamen karanlık bir boşluk olacak.
Hawking Evreni
Evren doğduğunda, zaman boyutu olmaksızın dört-uzamsal boyuttan oluşuyordu. Zaman olmadan değişim olmayacağı için Hawking'e göre bu boyutlardan biri kendiliğinden küçük bir ölçekte zaman boyutuna dönüştü ve evren genişlemeye başladı.
98 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Dünya savaşlarını hariç tutarsak son 2 yılın küresel ölçekte modern zamanların gördüğü en “tuhaf ve vahşi” dönem olduğu konusunda çoğu kişi hemfikir. Öte yandan COVID-19 felaketi, bilim ve teknolojinin bu ka- dar gelişmiş olduğu bir dönemde değil de örneğin 40 yıl önce yaşansay- dı, vefat oranının çok daha yüksek olacağını tahmin etmek zor değil. Kü- resel bir salgınla mücadele ederken 1 yılda aşı üretilebilmesi, 21. yüzyıl biliminin zaferi olarak nitelendirilebilir. Bu bir yana, aşı sayesinde büyük destek gören mRNA platformu ile kanser tedavisi konusunda önümüz- deki 5 yılda çok ciddi adımlar görebileceğiz ve ikinci en büyük ölüm se- bebi olan kanser, belki de böylece yavaş yavaş alt sıralara düşecek.
Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022)
Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202281 okunma
Bütün Alıntılar
1306 BACAKLI KIRKAYAK KEŞFİ Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir makalede bilim insanları, 1306 adet bacağı olan ve Eumillipes persephone olarak adlandırılan yeni bir kırkayak türü keşfettiklerini duyurdu. 10 Bilim insanları, ışığın elektrik alanını ölçebilen bir alet olan ilk optik osiloskopu geliştirdiler 12 Haziran ayında, Çin’in Deneysel Geliş-miş Süper İletken Tokamak reaktörü EAST’te, bir plazma 120.000.000 derece- de 101 saniye boyunca muhafaza edilebil- di. Bundan önce rekor 20 saniyeydi 75 GÜNEŞ KENDİ ETRAFINDA DÖNER Mİ? Evet 94 GÖZLERİMİZİ KISTIĞIMIZDA NEDEN DAHA NET GÖRÜRÜZ? Gözümüze giren ışık miktarının azalmasından 96
Reklam
GÖZLERİMİZİ KISTIĞIMIZDA NEDEN DAHA NET GÖRÜRÜZ? Gözümüze giren ışık miktarının azalmasından
Haziran ayında, Çin’in Deneysel Geliş-miş Süper İletken Tokamak reaktörü EAST’te, bir plazma 120.000.000 derece- de 101 saniye boyunca muhafaza edilebil- di. Bundan önce rekor 20 saniyeydi
Bilim insanları, ışığın elektrik alanını ölçebilen bir alet olan ilk optik osiloskopu geliştirdiler
63 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.