Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ağustos 2016

Popular Science Türkiye - Sayı 52

Popular Science Türkiye Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
BAĞIŞIKLIK SISTEMIMIZ DAVRANIŞLARIMIZI DA KONTROL EDIYOR OLABILIR MI? Yeni bir araştırmada elde edilen bulgulara göre, davranışlarımız, hatta kişiliğimiz bile bağışıklık sistemimizden etkilenerek gelişiyor olabilir. Fareler üzerinde yapı- lan deneyde, araştırmacılar bağışıklık moleküllerinden birini devre dışı bırakınca deneklerin davranışlarının değişmeye başladığını gördüler. Virginia Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen araştırmada, bağışıklık sisteminin virüs gibi patojenlerle savaşmak için verdiği tepkilerin antisosyal davranışa yol açabildiği görüldü. Devre dışı bıraktıkları molekülü tekrar işlevsel hale getirdik￾lerinde davranışların normale döndüğü raporlandı. Araştırmaya öncülük eden Jonathan Kipnis, “Bu çok çılgınca ama belki de bağışıklık sistemi ve patojenler arasında gerçekleşen savaşta çok hücreli bir harp meydanı olmak dışında bir etkimiz yoktur. Kişiliğimizin bir bölümü bağışıklık sistemimiz tarafından dikte ediliyor” diyor.
GERÇEKTE AMPULÜ İCAT EDEN KIMDI? Thomas Edison ampulü icat etti, Nikola Tesla da onu ay￾dınlatmayı başardı diye biliriz. Elektriği ışık elde etmek için kullanma fikri ilk olarak 200 yıl önce ortaya çıktı. İngiliz kim￾yager Humphrey Davy, elektrik akımını kablolardan geçirince bu kabloların ısındığını ve bir noktadan sonra ışığın
Reklam
Gonore bakterisi Dünya üzerindeki en güçlü tür: Kendi ağırlığının 100 bin katına dayanabiliyor!
Bütün Alıntılar
BAĞIRSAK BAKTERILERI ZIHNIMIZI DE ETKILIYOR Sinirbilim Uzmanları Topluluğu’nun yıllık toplantısında son derece ilginç bir araştırma tanıtıldı. Araştırmaya göre, bağırsaklarımız￾daki faydalı bakteriler bir şekilde beynimizin işleyişine müdahale edebiliyor. Öyleyse nöro￾lojik sorunları ya da zihin sağlığını tehdit eden durumları
Şizofreni Hastalarının Vücutlarındaki Bakteriler de Farklı Kimse şizofreniye neyin sebep olduğunu bilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bazı araştır￾malar, şizofreni ve bağışıklık sistemi arasında bir bağlantı olduğunu işaret etmişti. Çünkü şizofreni hastalarının bağışıklık sisteminin zayıfla￾maya başladığı tespit edildi. Ama araştırmacılar bunun nasıl olduğu konusunu henüz aydınlatamadılar. George Washington Üniversitesi’nde yapılan araştırma, şizofreni hasta￾larının boğazındaki bakteri kolonilerinin diğer insanlar￾dakinden farklı olduğunu gösterdi. Hastalardan elde edilen örnekler incelendiğinde, laktik asit bakterileri sayısının çok fazla olduğu, bunun vü- cudun mikrobiyom dengesini bozduğu görüldü.
AĞLAYINCA NEDEN RAHATLAMIŞ HISSEDERIZ? Endorfin salgıladığımız için
Reklam
“Eskİ sorunların faturasını yenİ medyalara kesme eĞİlİmİ hep olagelmİştİr. 1930’larda gazeteler çİzgİ romanların gençlerİ zehİrledİĞİnİ yazıyordu.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.