Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Postmodernist Tahayyüle İtirazlar

Ahmet Oktay

Postmodernist Tahayyüle İtirazlar Gönderileri

Postmodernist Tahayyüle İtirazlar kitaplarını, Postmodernist Tahayyüle İtirazlar sözleri ve alıntılarını, Postmodernist Tahayyüle İtirazlar yazarlarını, Postmodernist Tahayyüle İtirazlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Jakobenizmden Hedonizme
Yakup Kadri'nin Panorama adlı romanını bir açık yapıt olarak görmemizi engelleyen ne? İrtica sözcüğünü siyasal dilden çıkarmaya eğilimli günümüzün bazı edebiyat eleştirmenleri (aynı zamanda sınıf terimini de yersiz ve yetersiz bulurlar) Maraş ve Sivas katliamlarını öngörmüş bu romanı, sadece Yakup Kadri'nin jakobenizmiyle açıklayabilirler mi? Panorama, son sahneyi gerçekçi kılan metin-içi gönderimlerle doludur. Ama burada asıl sorun, Yakup Kadri'nin tarihsel düşünebilme yetisi ya da arzusudur. Karaosmanoğlu yozlaşmayı araştırıyordu. Ve birey, psikenin olduğu kadar toplumsalın da ürünüydü. Romancılar tarihten kurtulmayı, tarih aşırılaşmayı, metinlerarası olmayı istiyorlar artık. Yazma ve okuma edimi hedonistleşmiş bulunuyor.
Sayfa 78
192 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Postmodernizmi daha iyi anlayabilmek ve Postmodernizme olan meragimi gidermek adına bir dönem Postmodernizm başlığı yayınlanan bir çok kitap almıştım. Bu kitapta o dönem aldığım kitaplardan(9 veya 10 yil önce). Yazar/Şair/Gazeteci Ahmet Oktay in bu kitabi 90li yillarda ki çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri konusmalari ve dönemin Milliyet gazetesindeki yazılarından oluşmakta. Iyi ve kapsamlı bir kitap. Özetle o dönem ve geçmişte postmodernizm adına yapılanlara eleştiriler getirmekte ve herşeyin post denilerek olumlanmamasi gerektiğini ifade ediyor. Bugünün penceresinden o dönemdeki Ülkeyi okumak isteyenlere tavsiye edilir. Kendisinin birkaç kez bahsettiği walter benjamin in tarih meleği alegorisi misali bir okuma ve değerlendirme olacaktır. "Klee’nin Angelus Novus adlı bir resmi vardır. Bir melek betimlenmiştir bu resimde; meleğin görünüşü, sanki bakışlarını dikmiş olduğu bir şeyden uzaklaşmak ister gibidir. Gözleri, ağzı ve kanatları açılmıştır. Tarihin meleği de böyle gözükmelidir. Yüzünü geçmişe çevirmiştir. Bizim bir olaylar zinciri gördüğümüz noktada, o tek bir felaket görür, yıkıntıları birbiri üstüne yığıp, onun ayakları dibine fırlatan bir felaket. Melek, büyük bir olasılıkla orada kalmak, ölüleri diriltmek, parçalanmış olanı yeniden bir araya getirmek ister. Ama cennetten esen bir fırtına kanatlarına dolanmıştır ve bu fırtına öylesine güçlüdür ki, melek artık kanatlarını kapayamaz. Fırtına onu sürekli olarak sırtını dönmüş olduğu geleceğe doğru sürükler; önündeki yıkıntı yığını ise göğe doğru yükselmektedir. Bizim ilerleme diye adlandırdığımız, işte bu fırtınadır."
Postmodernist Tahayyüle İtirazlar
Postmodernist Tahayyüle İtirazlarAhmet Oktay · İnkılap Kitabevi · 20002 okunma