Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pratik Usun Eleştirisi

Immanuel Kant

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“İnsan usunun kendi bilgi türü içinde şaşılası bir yazgısı vardır, o çözemeyeceği birtakım sorularla yüklüdür, buna karşın onlardan kurtulamaz çünkü bunlar onun yapısı gereğidir.”
Dünyanın hiçbir yerinde, hatta dünyanın dışında bile, var olan şeyler arasında iyi niyet kadar kayıtsız ve şartsız iyi bir şey yoktur.
Reklam
Sadece bilginler ya da ince zekalılardan değil de; işadamlarından ya da kadınlardan oluşan karma topluluklarda konuşulanlara bakarsak,onların öykü anlatmak ve şakalaşmaktan başka bir eğlenceleri daha vardır; o da,tartışmadır. Çünkü öykü anlatmak yenilikle birlikte ilgi çekiciliği de gerektirdiğinden hemen biter; şakalaşmaysa kolaylıkla yavanlaşır. Her tartışmadaysa kişinin karekterini oluşturan herhangi bir eylemin ahlaksallığı ölçüsünde,detaylı düşüneni sıkılmaktan kurtarmak için konuşmaya katılması için kışkırtan,topluluğa bir canlılık katanı yoktur.
Sayfa 179Kitabı okudu
Herkes tek ve aynı şeyi istemez,fakat herkesin kendine özgü isteme nesnesi (kendi mutluluğu) vardır; bu işe,gerçi başkalarının aynı şekilde kendi benlerine yönelik olan amaçlarıyla raslantı sonucu bağdaşabilir ama,bu bir yasa olmak için yeterli değildir; çünkü yapılmasına ara sıra izin verilen istisnalar sonsuzdur ve bunlar tek bir evrensel kural içinde bulunamazlar.
Zevk verebilmeleri,bu hoşlanmanın ilk koşulu olarak içimizde zevk almaya yatkın bir duyunun bulunmasını gerektirir.
Sorunun özüne inecek gücü olmayanlar için, en kolay yol, temele dayanmayan suçlamalar, yermezlerdir.
Reklam
"Saygı" her zaman yalnızca kişilerle ilgilidir,nesnelerle değil. Nesneler içimizde,eğilim,hayvanlarda ise(örneğin: atlar,köpekler) sevgi ya da deniz,yanardağ,yırtıcı bir hayvan gibi korku uyandırabilir ama hiçbir zaman saygı değil. Ancak hayranlık bu duyguya daha yakındır,çünkü bu bir duygulanma olarak,yani şaşkınlık yaratan nesnelere de yönelebilir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.