Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pratik Usun Eleştirisi

Immanuel Kant

Pratik Usun Eleştirisi Gönderileri

Pratik Usun Eleştirisi kitaplarını, Pratik Usun Eleştirisi sözleri ve alıntılarını, Pratik Usun Eleştirisi yazarlarını, Pratik Usun Eleştirisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kant için odak sorun bilgidir, onun kaynağıdır.
Sayfa 12 - Say YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Kant, felsefeye yalnızca yalın kavramlarla girmemiş, çağının deney bilimlerinden, matematikten, doğa gözlemlerinden elden geldiğince yararlanmış, görüşlerini sağlam bir tabana oturtmuştur
Sayfa 9 - Say YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
Ona yaklaşmak pek kolay değildir, yaklaşmayı göze alanların da çok iyi yüzme bilmeleri gerekir.
Sayfa 9 - Say YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Kant, Avrupa felsefesinde, bir doruktur.
Sayfa 9 - Say YayınlarıKitabı yarım bıraktı
“İnsan usunun kendi bilgi türü içinde şaşılası bir yazgısı vardır, o çözemeyeceği birtakım sorularla yüklüdür, buna karşın onlardan kurtulamaz çünkü bunlar onun yapısı gereğidir.”
Reklam
İyi türden olsun olmasın; eğilim kör ve kölecedir.
Sayfa 164Kitabı okudu
Herkes kendini mutlu kılmanın yolunu bulmalı, gibi bir buyruk biraz delice olurdu.
Bilgelik öğretmeni olmak, bilgelik bilgisinin önderi olmak anlamına gelir. Bunda da, alçakgönüllü bir kişinin kendisine yakıştırmak istediğinden daha çok beceri göstermesi gerekir. Bu yüzden, felsefe de bilgelik gibi, boyuna nesnel olarak yalnızca us'ta eksiksiz tasarlanabilen, bir ideal kalacaktır. Bu ideal, öznel olarak, kişinin tükenmez çabasına özgü bir erektir. Kendine filozof adını yakıştırmak bu ereğe ulaştığını öne sürme yetkisini elinde bulunduran ise bunun kaçınılmaz etkisini kendi varlığında, (kendine egemen olarak ve genel iyiyi kuşkuya kapılmaksızın, her nesnenin üstünde tutarak) örneklendiren kişidir.
Sayfa 153Kitabı okudu
Bilimin geliştirilmesi gerekirse, bütün güçlükler ortaya konmalı, dahası gizlice bu bilimin yolunu kapayan güçlükler aranıp bulunmalıdır. Çünkü bu güçlüklerin her biri, ister kapsam ister belirlilik bakımından olsun, bilimin gelişmesi sağlanmadan bulunamayacak, bir çıkar ortaya koyar; böylece engeller bile bilimin sağlamlığı konusunda birer araç durumuna gelir. Buna karşılık, güçlükler bilerek saklanır ya da geçici önlemlerle ortadan kaldırılırsa, bunlar; bilimi ergeç, büsbütün bir kuşkuculuk içinde, yerle bir edecek onulmaz kötülüklere dönüşecek.
Sayfa 145Kitabı okudu
882 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.