Profesör Dowell'in Başı

Professor Dowell's Head
Sıralamalar

2018 128. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2018 22:27
Ehehehehe 6 kişi okumuş bu kitabı. Tabi yine çok ama iyidir sevindim baya :D Neyse hadi incelemeye geçeyim. Öncelikle bu kitap bana twitter çekilişinden geldi :D Bende hayret ettim aslında hiç kazanamazdım çekilişleri ama bu aralar şanslıymışım :D Kitap bana kalırsa çok güzel! Bilim Kurgu diye geçiyor zaten ve kısaca hikayesinden başlayayım. Kitabın adından da belli olacağı gibi Profesör Dowell ölümü yenmek için araştırmalar yapıyor. Tabi yanında asistanı da var :D Sonraları astımdan ölüyor(!) Ama bir de bakıyor ki ölmemiş. Kafası duruyor :D Yaptığı araştırmalardan faydalanarak asistanı onu diriltmiş meğerse :D İşte sonra tabi işin iç yüzü ortaya çıkmaya başlıyor. Asistan Profesörü falan kendi için kullanmaya başlıyor sonra da profesörün oğlu babasını kurtarmaya çalışıyor falan derken hikaye baya hızlanıyor. Çok akıcı burada ve şaşırdığım nokta 199 sayfa ve hızlıca bitti :( Kitabın geri kalanını anlatmayayım yoksa Spoiler yazarım :D Kitap bence çok güzel ve çerezlik bir kitap. Ayriyeten şöyle bir şeye daha değinmek istiyorum ki bu kitap Sovyetlerde çok sevilmiş. Bilim Kurgu sevenlerin bence okuması gereken bir kitap. Herkese iyi okumalar dilerim :)
Profesör Dowell'in BaşıAleksandr Belyaev · Doruk Yayınları · 2013325 okunma
"iyilik kazanamıyorsa,hiç olmazsa kötülük cezalandırılsın"
2018 4. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2018 00:00
Bu kadar dersin içinde daha bir kitabı bitirdim. "Proffesor Douelin başı"gerçekten 10 numara,5 yıldızlık bir kitap.Okudukca okumak istiyordum kitabı ama derslerin yüzünden fazla vakit bulamıyordum buldukca hemencik açıb okuyordum. "Proffesor Douelin başı"-Sovet ilmi fantastika janrının en meşhur ve profesonel yazarlarından biri olan Aleksandır Belyaevin bu eseri ilk zamanlarda hikaye gibi 1925-ci yılda qazetelerde yayınlanırmış. Kitabda çok sevdiğim ve çok nefret etdiyim karakterler vardı.En çokta ben Proffesor Kerinden nefret ediyorum.Çok zalim,yalancı,ikiyüzlü ne bileyim ne kötülükler varsa hepsi.Doğruyu söylersem ben ilk kez böyle zalim proffesor (doktor)görüyorum.Bir mehşurluk yüzünden kendi proffesorunu öldür sonrada onu kafasını yeniden yaşat ve sonrada tüm başarıları Douelin sayesinde olsun ama o tamamen "kendim yaptım" desin.Ayy deliricem ben yaa.Ama çok şükür sonunda cezasını aldı.Polis tarafınfan öldürüldü.Ama sonda olan Proffesor Douele oldu.onunda polisler tarafından suratı bilinmesin tanınmasın diye.Suratında parafin vurmuş alçak.Ama yinede çok şükür her kitapların sonunda olduğu gibi bu kitapın sonunda da iyilik kötülüğün üzerinde zafer çaldı(kötülük iyliğe yenildi) İncelememi (pekte güzel inceleme olmasada incelemem)kitabdan bir sitat getirmekle bitiriyom."iyilik kazanamıyorsa,hiç olmazsa kötülük cezalandırılsın"
2020 28. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2020 17:59
BANA İLK KİTAP OKUMAYI SEVDİREM KİTAP İlk okul 4. iken bir yaz tatilinde teyzemlerin yazlığına giderken annem almıştı kitapı bana. Hiç unutmuyorum. Ben kitapı okumaya başladığım gün aşırı yağmur yağdığı için odaya girip, yağmur kesene kadar da, kitapı okumuştum. Çocuklar için kısaltmış metn halindekini okumama rağmen kalbime işte o gün, kitap okumanın tohumları ekildi ve iyi ki, ekildi. Ben o yazı birde ömrüm boyunva unutmadım ve seneler sonra tekrardan tam metin halini okudum Aleksandr Belyayev “Professor Douelin Başı” 5/5 Her şey genç ve başarılı Laurentin doktor Kern”in yanında işe başlamasıyla başlıyor. Genç doktor çok büyük deneyler yapıyor ve kendi adını tarihe yazdırmak istiyordu. Fakat hiç kimse bu deneylerin arkasında yatan büyük sırdan haberdar değildi. Tabii ki, bir gün Laurentin cesareti her şeyi çözmesine yardımcı olmaya başladı. Bir insan bedensiz yaşaya bilir mi? Bu suç mu yoksa insanları kurtarmak mı? İşte tüm soruları Dowell cevaplıyor. Hemde hiç ummadığınız şekilde. Kitap bilim kurgi olduğu için ağırdı. Yani ben bir nefese bitiremedim. Çünkü hazm etmem, anlamam, değerlendirmem gereken kısımları vardı. Genel olaraksa, yazı üslubu bir o kadarda açıklayacı ve akıcıydı. Tekrardan beni çocukluğuma o gün okuyup bitirdiğim güne geri götürdü Her ay ya da bir aydan bir mutlaka bilim kurgu okumak gerek, bunu aşırı derecede size öneriyorum Güzel okumalar, kitapla kalın
Puan vermedi
Kitaplığımdaki en önemli kitap diye yorumlarım bu kitabı hep.Kitaplığımdaki ilk kitap olması onu bana o kadar özel yapıyor ki.8-9 yaşlarımda ilk kez birisi bana bir kitap hediyye etmişti.Nerden bile bilirdim ki,ilk başta bana sıradan gelen bu kitabın benim hayatımda bu kadar önemli rol oynayacağını... Kitap basit ve bir o kadar da mürekkeb bir dille yazılmışdır.Sayfaları çevirdikçe daha da merak bürüyor insanı.Konu olarak alışıldığın dışında bir kitap olmasına rağmen asla sıkılmıyor daha da okumak istiyorsunuz. Az bilinen bir kitap olması ve bu kitabın benim okuduğum ilk kitap olması benim için çok özel. Kesinlikle okunması gereken bir kitap.
bilim kurgu sevenler
2016 1. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2016 17:44
Hayatımda ilk kitap ,kitapları sevmeme yardim eden her zaman sağlık ve hasta insanları düşünmeme yardım eden kitap oldu.3,4yıl önce okudum her satırı aklımda .iyiki bilim kurgulu kitap ve yanlız bir konuya dayanmıyor ve bu beni çok etkiledi.Vaktiniz varsan okuyun derim) Herkese kucak dolu selam))
Kitabın metni
2020 2. kitabı
Okunma: 09 Mart 2020 17:00
SPOİLER VAR Bu kitabı çook seviyorum.Kitapta,birlikte işlediği arkadaşının başını bedeninden ayıran ve yalnızca kafasıyla yaşayan bir profesör var.Güya,Profesör Douel,tedavisi olmayan bir hastalıktan ölmüştü ve vücudunu da bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere miras bırakmıştı.Ama asıl hikaye öyle değildi... Taze insan cesetlerinden alınan organları diriltmek için Kern ve Profesör Douel birlikte çalışıyorlardı.Kern Douel'in asistanıydı. O zamanlar son hedefi insan kafasını diriltmekti. Hayvan kafasına hayat vermeyi başarmış olsalar da, deneyleri yeniden dirilip insan kafasını gösterene kadar gizli tutmaya karar verdiler.Emin olduğu son deneyden önce, araştırmanın müsveddesini yayına hazırlaması için Kern'e verdi. Bu arada, uzun süredir çektiği nefes darlığı kötüleşmeye başlıyordu. Son nöbeti sırasında Kern Profesör Douel'i tedavi etmiş ve adrenalin iğnesi yapmıştı.Belki doz yüksekti, belki astım yüzünden bilincini kaybetti... Uyandığında bilinci çok yavaş bir şekilde geri dönmeye başladı. Nefes alma ya da boğulma hissetmiyordu,gözlerini zorlukla açabildi. Gözlerini tekrar kapattı. Bildiğiniz gibi, bir kişi öldüğünde, duyular aynı anda çalışmayı bırakmaz. İlk olarak, bir kişi tat alma duyusunu, sonra görmesini ve sonra duyma yeteneğini kaybeder. Bir süre sonra göz kapaklarını tekrar kaldıran Douel,uyandı.Kern şunları söyledi zavallı Profesöre:"Bilinç yerine geldi mi? Seni tekrar canlı gördüğüme çok sevindim."Aşağıya baktı ve çenesinin altında düz bir masa gördü Douel. Başsız bir beden masanın üzerine yerleştirildi. Vücut Douel'e aitti. Kalbi de cam kutuda çarpıyordu.Sadece dudakları sessizce hareket etti. Kern güldü:"Bilmiyor musun?Masaya başını salladı ve"Bu senin bedenin. Ruhun nefes darlığından kalıcı olarak kurtuldu"dedi. Hâlâ şaka yapıyordu!.. Eğer Douel Kern ile
Professor Douelin BaşıAleksandr Belyaev · Altun Kitab · 0325 okunma
2021 8. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2021 11:32
Elmi-fantastika janrında olan kitab olduqca maraqlı idi. Kitab mənə Bulqakovun "İt ürəyi" əsərini xatırlatdı. Bulqakovun əsərindən fərqi hadisələrin çoxşaxəli olması idi.
2020 22. kitabı
Maraqlı əsərdir. İki dəfə oxumuşam. Qeyri-adi və fantastikdir. Axırı daha həyəcanlıdır. İllər öncə oxuduğumdan obrazların adı yadımda deyil. Baş obrazın kranı açıb professor ilə danışması, sonradan psixolojik klinikaya həbs olunması və s. Həqiqətən da həyəcanlı idi. Yaxşı sonluqla bitir. Oxumağa dəyər
Sizce?
2018 1. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2018 00:00
Profesör Dowell'in Başı Pr.Kern çox soyuqqanlı, qəddar və acımasız biri kimi təsvir edilib. Karyerası üçün istənilən ölümə göz yuma bilir. Bəzən düşünürəm ki, dünyadakı acı reallığı təsvir edib çünki bəzi insanlar həqiqətən insan həyatlarını umursamırlar. Əslində kimin üçünsə həqiqətən yaxşılıq yaramır.. deməyə çox söz var kimiləri Pr.Kern'ə nifrət efir ancaq mən onu real dünyanın təsviri olaraq görürəm
İnsana Dair
2026 57. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 15:51
Bir insanın bədənsiz necə bir hiss olduğunu yazıçı çox gözəl ,aydın şəkildə əsərdə göstərmişdir. Həyacanverici,düşündürücü bir kitabdır. Hər kəsə tövsiyə edirəm
Professor Douelin BaşıAleksandr Belyaev · Altun Kitab · 0325 okunma

Aleksandr BelyaevYazar · 7 kitap
Sovyet Rus bilimkurgu yazarı. 1920'ler ve 1930'lardaki çalışmaları, onu Rus bilimkurgusunda genellikle "Rusya'nın Jules Verne'i" olarak anılan oldukça saygın bir figür yaptı. Belyaev'in en iyi bilinen kitapları arasında Profesör Dowell's Head, Amphibian Man, Ariel ve The Air Seller sayılabilir. Alexander Belyaev, Smolensk'te bir Ortodoks rahip ailesinde doğdu. Babası, diğer iki çocuğunu kaybettikten sonra (Alexander'ın kız kardeşi Nina, çocukken sarkomdan öldü ve veterinerlik öğrencisi olan kardeşi Vasiliy, bir tekne gezisi sırasında boğuldu), ondan aile geleneğini sürdürmesini istedi ve Alexander'ı Smolensk ilahiyat okuluna kaydettirdi. Belyaev ise kendini pek dindar hissetmiyordu ve hatta ilahiyat okulunda gittikçe ateist oldu. Mezun olduktan sonra yeminini etmedi ve bir hukuk fakültesine kaydoldu. Hukuk okurken babası öldü ve Belyaev de bu süreçte tiyatro dersleri vererek ve yazılar yazarak annesine ve diğer aile üyelerine destek olmak zorunda kaldı. 1906'da okuldan mezun olduktan sonra Belyaev avukat oldu ve iyi de bir üne kavuştu. Bu dönemde mali durumu da önemli ölçüde düzeldi ve her başarılı davadan sonra tatil için dünyayı kapsamlı bir şekilde dolaştı. Bu süre zarfında küçük çapta da olsa yazmaya devam etti. Sonunda edebiyat, ona giderek daha çekici geldi ve 1914'te edebi arayışlarına konsantre olmak için avukatlık yapmayı bıraktı. 30 yaşında tüberküloza yakalandı. Tedavi başarısız oldu; enfeksiyon omurgasına yayıldı ve bacaklarının felç olmasına neden oldu. Karısı, felçli bir eşle ilgilenmek yerine onu terk etti. Doğru tedaviyi bulmak için annesi ve yaşlı dadısıyla birlikte Yalta'ya taşındı. Nekahat döneminde, Jules Verne, H. G. Wells ve Konstantin Tsiolkovsky'nin eserlerini okudu ve hastane yatağında şiir yazmaya başladı. 1922'de hastalığı yendi ve Yalta'da iş bulmaya çalıştı. Kısa bir süre polis müfettişi olarak görev yaptı, kütüphanecilik gibi farklı işleri de denedi, ancak hayat şartları zorlayıcı olmaya başlayınca 1923'te Moskova'ya taşındı ve çeşitli Sovyet örgütlerinde hukuksal danışman olarak çalışmaya başladı. Aynı dönemde edebi faaliyetlerine de ciddi olarak eğilen Belyaev, bilim kurgu romanları yazarı olarak eser üretmeye başladı. 1925'te ilk romanı Professor Dowell's Head (Голова Профессора Доуэля) yayınlandı. 1931'den itibaren karısı ve en büyük kızıyla birlikte Leningrad'da yaşamaya başladı. En küçük kızı 1930'da henüz altı yaşında iken menenjitten öldü. 1934'te SSCB'yi ziyaret eden H. G. Wells ile Leningrad'da tanıştı. Belyaev hayatının son yıllarında, eski adıyla Tsarskoye Selo olan Puşkin'in Leningrad banliyösünde yaşadı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Sovyetler Birliği'ni işgalinin başlangıcında, daha yeni geçirdiği bir ameliyattan sonra iyileşme sürecinde olduğu için kentten tahliyeyi reddetti. Belyaev, 1942'de Naziler tarafından işgal edilen Sovyet kasabası Puşkin'de açlıktan öldü. Mezarının tam yeri bilinmiyor. Cenazesinin defnedildiği varsayılan Puşkin kasabasının Kazanskoe mezarlığındaki toplu mezarın üzerine bir anıt taşı yerleştirildi. Karısı ve kızı ise hayatta kaldı ve Volksdeutsche olarak kaydedildi (Belyaev'in karısının annesi İsveç kökenliydi). Savaşın sonuna doğru Naziler tarafından Polonya'ya götürüldüler. Bu nedenle, savaştan sonra Sovyetler onlara işbirlikçi olarak davrandı: Barnaul'a (Batı Sibirya) sürgün edildiler ve orada 11 yıl yaşadılar. 1964 yılına kadar yürürlükte olan Sovyet telif hakkı yasasına göre, Belyaev'in eserleri ölümünden 15 yıl sonra kamu malı oldu. Sovyet sonrası dönemde, yeniden düzenlenen Rusya'nın 1993 telif hakkı yasası, yazarın ölümünden sonra 50 yıl boyunca eserlerine telif hakkı koruması sağladı. 2004 yılında Rusya Medeni Kanunu'nun IV. Kısmının kabul edilmesiyle, telif hakkı koruması yazarın ölümünden sonra 70 yıla ve II.Dünya Savaşında doğu cephede gerçekleşen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında çalışan veya savaşan yazarlar için ilaveten 4 yıl daha uzatıldı. Tüm bunlar, Belyaev'in eserlerinin telif hakkıyla korunup korunmadığı ve ne kadar süreyle korunduğu konusunda kafa karışıklığına neden oldu. 2008 yılında Terra yayıncılık şirketi, Belyaev'in eserlerini varislerinden basmak için münhasır haklar aldı ve bu münhasır hakları ihlal ettikleri için Astrel ve AST-Moskva yayın şirketlerine (AST'nin her ikisi de) dava açtı. Moskova Tahkim Mahkemesi, Terra yayıncılık lehine karar vererek 7,5 milyar ruble tazminata hükmetti ve Astrel'in "yasadışı yayınlanmış" olduğu eserleri dağıtmasını yasakladı. Ancak Temyiz mahkemesi, hükmedilen tazminatların haksız hesaplandığını tespit ederek kararı reddetti. Daha sonraki temyizde, bir federal tahkim mahkemesi, Belyaev'in eserlerinin 1 Ocak 1993'te kamu malı olduğuna ve telif hakkı korumasından hiçbir şekilde yararlanamayacağına karar verdi. 2010 yılında, bir Krasnodar temyiz kurulu, Belyaev'in çalışmalarının kamu malı olduğuna hükmetti. Son olarak, 2011'de Rusya Yüksek Tahkim Mahkemesi, Belyaev'in eserlerinin Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasındaki faaliyetleri nedeniyle 1 Ocak 2017'ye kadar telif hakkıyla korunduğuna karar verdi ve davayı yeniden yargılanmak üzere alt mahkemelere geri gönderdi.