Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu

Max Weber

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu Yorumları ve İncelemeleri

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu yorumları ve incelemelerini, Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

810 üzerinden
214 Kişi · 61 İnceleme
248 syf.
·
Puan vermedi
Bütün Kapitalistlerin okumasını şiddetle tavsiye ederim. Ne de olsa kitap bitince kapitalist olmayacaklar. Kapitalizm hakkında tartışmak isteyen DM'e..
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Nilüfer Yayınları · 20171,251 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Max Weber temel olarak kapitalizmin gelişimini Hristiyan mezhebi olan Protestan ahlakının yaygınlaşmasına bağlamaktadır.. Ne oldu da geleneksel toplumdan modern topluma geçildi? sorusuyla kapitalizme açıklama getirmeye çalışmaktadır. Zaten bugün Hristiyan mezhebi prostestan olmasaydı Avrupa bugün medeniyetinden konuşmak mümkün değildi.. Çünkü Katolik papa ya bağlı olup Vatikan ile çalışmakta olup toplum üzerinde din baskısı daha fazladır. Ancak Protestan mezhebi Vatikan red edip papa ya hizmet etmeyip daha demokrat davranmaktadır.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Nilüfer Yayınları · 20171,251 okunma
Reklam
365 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kapitalizmin Ruhu
Marksizm toplumdaki iktisadi üretim biçimlerinin altyapıyı oluşturduğunu bu altyapısal sistem değişirse düşünce, kültür ve inanç gibi üstyapısal değişikliklere neden olacağını savunur. Weber ise Marks'ın aksine üstyapısal değişikliklerin üretim altyapısını etkilediğini düşünüyor ve bu kitap da dini üstyapının kapitalist altyapıyı nasıl ürettiğini
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20121,251 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Aslında kitabın başlığı içerik açısından bir ipucu veriyor. Fakat içinde Protestanlığın ve diğer Hristiyan mezheplerinin karakteristiklerinden de bahsediyor. Uzak olduğum bir konu olduğu için takibi zor oldu benim için. Fakat dikkatli bir okuyucu açısından önemli bir sorun teşkil etmez. Dediğim gibi kitabın başlığındaki ipucunu açıklayan en iyi paragraf şu sanırım; "... zenginlik peşinde koşmayı, reddedilmesi gereken; fakat mesleki uğraşının ürünü olarak zenginliğe ulaşmayı tanrının kutsaması olarak görmekle kalmayıp, ayrıca daha da önemlisi, durup dinlenmeden sürekli, sistematik dünyevi meslek öğretisinin dini değerlendirilmesinin asketizme ulaştıracak en yüksek araç ve aynı zamanda insanın yeniden doğmasının ve gerçek inancının en emin ve açık ispatı olması, bizim burada kapitalizmin "ruhu" olarak adlandırdığımız yaşam biçiminin yayılmasının en büyük manivelası olmuştur. Ve tüketimin sınırlandırılması ile kazanç peşinde koşmanın serbest bırakılmasını birlikte ele aldığımızda ortaya çıkacak pratik sonuç çok açıktır: 'asketizmin tasarrufa zorlaması ile biriken sermaye.' Kazanılmış olanın tüketilerek kullanılmasına kaeşı konulan engeller, 'sermayenin' üretken kullanımını sağlamıştır. " Kitap içeriğinde yukarıdaki alıntıdan da anlaşılacağı üzere, dini temellere dayanan meslek ruhu ile bu ruhtan ilk nüvelerini oluşturan kapitalist ruhun karşılıklı ilişkisi anlatılıyor.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Yarın Yayınları · 20191,251 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Fikirler para eder bu üretimdir fakat paralar fikir ederse bu kapitalizmdir.
Karl Marx'ın "Din halkın afyonudur." sözüne karşılık, "Evet din sömürüsü kapitalizmin ana besleyisicidir ama bunu kullanmamak, Tanrıyı adil, eşitlikçi anlatmak da bizim elimizdedir." düşüncesini geliştirmiştir. Zira protestanlık mezhebi de insanları mucizelere inandırarak kaygı ve beklenti içinde çalışmadan uzaklaştıran katolik mezhebine karşılık çıkmıştır. Din gökten umut bekleyenler için birer afyon, çalışan emekle bir şeyler üreten için kuvvetli bir dayanaktır, demeye getirmiş. Komüte ve imece usulü çalışmayı destekleyen bir ekonomist. Lonca teşkilatı yani. Bunun yanı sıra iktidarlardan ve bürokrasiden bahsetmiş. İktidar üç şekilde olur; birincisi: Geleneksel iktidar (babadan oğula) , krallıklar ikincisi: karizmatik iktidar (halktan bir kahramanın çıkması) Che olur, Atatürk olur, Napelyon olur bir sürü örnek verilir. Üçüncüsü de bürokratik iktidar. Bunun da yolunun bilgi çalışma ve gerçekten demokratiklikle olacağını söylüyor. Ama şunu da belirtiyor; bütün iktidarlar kendi geçmişini ve tarihini iyi bilmeli. Hataları ve eksikleri belirlemeli ona göre hareket etmeli. Bir ekonomist abimin tavsiyesi ile okudum. Yorumları da güzeldi. Beğendim.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizm Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizm RuhuMax Weber · Hil Yayınları · 19971,251 okunma
Reklam
55 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.