Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Psikanaliz ve Din

Erich Fromm

Psikanaliz ve Din Sözleri ve Alıntıları

Psikanaliz ve Din sözleri ve alıntılarını, Psikanaliz ve Din kitap alıntılarını, Psikanaliz ve Din en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din kavramı üzerine
“[Din] insanın alınyazısını belirleyen ve saygı duyulmayı, önünde boyun eğilmeyi ve tapılmayı hak eden kendinden üstün görünmez bir gücü kabul etmesidir
Sayfa 43
Sözcükler putlaşabilir, makineler putlaşabilir; liderler, devlet, yetke ve siyasal gruplar da bu işi görebilir. Bilim ve bir komşunun düşünceleri de putlaşabilir ve Tanrı zaten pek çokları için putlaşmıştır.
Reklam
İnsancı dinlerde insanın tanrı sevgisi kavramının ardında yatan insani gerçeklik üretken bir biçimde sevme, açgözlü olmadan sevme, boyun eğmeden ve baskın olmadan sevme, varlığının doymuşluğuyla sevme yeteneğidir; tanrı sevgisi de tıpkı böyledir, güçten kaynaklanır, güçsüzlükten değil.
Yalnızca büyüyüp yetkeye bağımlı olan ve yetkeden korkan çocuklar olmaya bir son verirsek kendimiz üzerine düşünmeye cesaret edebiliriz ; keza bunun tersi de doğrudur. Yalnızca düşünmeye cesaret edersek kendimizi yetkenin egemenliğinden kurtarabiliriz.
Tüm tutkular ve erekler ruhun zenginliğine ve insanın kendini gerçekleştirmesine katkıda bulunmadığı sürece ikincil derecede önemlidir.
Her nevrozun en acılı halkası da bu yapayalnızlık, bu başkalarından ayrı tutulmuştuk duygusudur.
Reklam
Paraya, başarıya ve piyasanın iktidarına tapma, modern putperestliğin ortak ve etkili bir biçimi olarak karşımıza çıkar.
“Özsaygı koşulları insanın kendi denetimi dışındadır. İnsan, onaylanmak için başkalarına bağımlıdır ve sürekli onaylanma ihtiyacı içindedir; ”
En yüce değer başarıysa ve sevgi, doğruluk, adalet, yumuşak başlılık, merhamet insanın bir işine yaramıyorsa, insan bu idealleri öğretir ama onlar için mücadele etmez. İnsan sevgi Tanrısına taptığını düşünebilir ama aslında kökleri pazarlama yöneliminde yatan sahici hedeflerinin bir ülküleştirilmesi olan bir puta tapar.
Oxford Sözlüğü
[Din] insanın alınyazısını belirleyen ve saygı duyulmayı, önünde boyun eğilmeyi ve tapılmayı hak eden kendinden üstün görünmez bir gücü kabul etmesidir.
Reklam
Tanrı, insanın üzerindeki bir gücün simgesi değildir, insanın gücünün simgesidir.
Sayfa 53
Benim istediğim oruç, haksız yere zincire, boyunduruğa vurulanları salıvermek, ezilenleri özgürlüğe kavuşturmak, her türlü boyunduruğu kırmak değil mi? Yiyeceğinizi açla paylaşmak değil mi? Barınaksız yoksulları evinize alır, çıplak gördüğünüzü giydirir, yakınlarınızdan yardımınızı esirgemezseniz, ışığınız tan gibi ağaracak, çabucak şifa bulacaksınız. Doğruluğunuz önünüzden gidecek, RAB'bin yüceliği artçınız olacak." Yeşaya 58: 3-8.
Din insanın gelişimine katkıda bulunup kesin bir biçimde onun gücünü açığa mı çıkarıyor yoksa bu gücü felce mi uğratıyor?
İnsan kendine, kendini ve varlığının anlamını açıklamak zorundadır. O, 'eksiksizlik' için; insanı doğadan, soydaşlarından, kendinden ayrı düşüren laneti kaldırabilecek başka bir tür uyum için duyduğu şiddetli arzudan azap duyar ve bu içsel ayrılığı alt etmeye iteklenir."
Budizm tipik bir öyküsü üzerine
Bir zamanlar bir tavşan bir mango ağacının altında oturur ve uyur. Birdenbire bir gürültü duyar. Dünyanın sonunun geldiğini düşünür ve koşmaya başlar. Onun koştuğunu gören diğer tavşanlar sorar, “Neden bu kadar hızlı koşuyorsun?” Bizim tavşan yanıt verir, “Dünyanın sonu geliyor.” Bunu duyar duymaz tüm tavşanlar onun kaçışına ortak olur.
Sayfa 47
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.