Kasım 2010
Everest Yayınları

Rana'cım
2023 10. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2023 22:59
Kitabın son sayfasını okuduğumda "Ahh Rana'cım!" diye iç çekerek bir süre Rana'yı düşündüm. Çocukluğundan beri içinde kopan fırtınaları hissetmeye çalıştım. Can'ım Rana hasret dolu bir hayat yaşamış, her şeyi sürekli sorgulamış, duygularını uçlarda yaşamış... Tarihi olaylarla iç içe anlatılmış bu romanı keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.
Kitap İncelemeleri
RanaOsman Necmi Gürmen · Everest Yayınları · 2010111 okunma
2023 11. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2023 10:04
Çok depresif bir kitap. Zor zamanlardan geçiyorsanız okumayınız diye kamu spotu geçiyorum. Beni bu kadar üzmesi iyi bir şey mi yoksa kötü mü? Yazarın ustalığına yoruyorum bu durumu.
RanaOsman Necmi Gürmen · Everest Yayınları · 2010111 okunma
2019 4. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2019 08:57
Râna Osmanlı döneminde yaşayan solak olan bir kız çocuğu, solak olmasını vurguluyorum çünkü ailesi dini düşüncelerinden dolayı Râna' yı sağ elini kullanması konusunda uyarıyor, okuma yazmayı öğrenmeye çok meraklı. Özendiği bir çok şey var ama en belirgin özelliklerinden birisi de her şeyi sorgulaması, kız olarak dünyaya gelmiş olması bile onun için bir sorgulama sebebi. Ara ara sıkılır gibi olabilirsiniz ama okunmaya değer ve merak uyandıran bir kitap akıcı bir dille anlatılmış ve sizi sıkmayacak şekilde tarihi bilgiler de verilmiş.
2021 63. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2021 22:47
II. Abdülhamit’e Yıldız Suikasti'nin düzenlendiği gün dünyaya geliyor Râna. Yazar, "Râna bebeğin dünyaya geldiği gün, ömür denen yazgı onu en çirkin yüzüyle karşıladı." derken çok merak etmiştim olacakları. Değdi mi diye sorarsanız, değdi. Râna'nın hayatını anlatırken dönemin toplumsal olaylarıyla, siyasetiyle ilgili bilgiler de veriyor yazarımız. Kitaplığımın baş köşesinde yerini aldı. Nedeni de aşikâr :) Belki bir gün siz de Râna'nın hikayesini merak edersiniz. Başka kitaplarda buluşmak dileğiyle..
Puan vermedi
Rana, bahtı saçlarından da kara İstanbul ahusu… Hayatın baharında gençliğin zirvesini yaşayan , beybasından ilgiyi en mükemmel yaşayan ama annesiyle yıldızı bir türlü barışmayan Rana. Tesadüfi bir şekilde karşısına çıkan Osman oğlu Halil ile mutluluğun hep böyle süreceğini sanarken içinde bir türlü kurtulamadığı vesveseleri bedenini ruhunu etkisi altına aldığına biliyordu nenesi gibi olacağını sonunun . Kiki , Olga , beyba, didi , Libabe hanım diğerleri. Osmanlı’nın çöküşü , Saltanatla birlikte çöken hayatlarla , Cumhuriyetin doğuşuyla yeniden canlanan bir umut . Rana Haşim beyin , konağın kalıba sığmaz, dört dil bilen , piyanist kızı. Osman Necmi Gürmen’den
RânaOsman Necmi Gürmen · Gölgeler Kitap · 2016111 okunma
2024 25. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2024 15:13
Bu kitaba ne yazsam, nasıl yazsam az. Râna… Osmanlı’nın en çetrefilli zamanında doğmuş, büyümüş. Annesiyle arasını hiç düzeltememiş, babasının bir tanesi olmuş. Çektiği cefaların hiç sefası olmamış. Sevdiği insanları birer birer kaybetmiş fakat hep tutunacak bir dal aramış, bulmuş. Ta ki bulamayana dek.
2021 6. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2021 20:24
Osmanlı’nın son dönemlerinden Kurtuluş Savaşı süreci ve ilk inkilaplara tekabül eden bir dönem içerisinde geçiyor Rana. Tüylerimi diken diken eden kısımları var. Koskoca kitap aktı geçti en az kötü diyemeyeceğim kadar. Sanıyorum okuyanı pişman etmeyecek romanlarımızdan. Sevgiyle
Bir Dönem Romanı ~ Râna
2024 36. kitabı
Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur. - Bunu oğlumuzun baş ucuna asalım beyim... Kitabın en sevdiğim cümlesi... Padişah Abdülhamid zamanından başlayarak, cumhuriyetin kurulması ve inkilapları kapsayan dönemde geçen Rana'nın hüzünlü ve mücadele dolu öyküsü... İlk romanını Fransızca olarak 1976 yılında yazan Osman Necmi Gürmen, dönemin insanlarının mücadelesini, halkın yaşadığı zor günleri ve Mustafa Kemal Paşa'nın aydınlığa çıkardığı ülkenin başından geçenleri yaşatarak anlatıyor... Ayrılıklar, kayıplar, aşklar, bir vatan bir hayat mücadelesi... Birçok kez suikasta uğrayan Gazi Paşa'nın yılmadan devam eden vatan sevdası... Bazen hüzünlenerek, bazen aşık olarak, bazen de imrenerek okudum bu akıcı satırları... Dönem romanları sevenler için tavsiye edebileceğim duygusal bir kitap...
2015 7. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2015 14:50
George Bernard Shaw'ın da dediği gibi: Hayatta iki trajedi vardır. Gönlünüzdekini elde edememek ve elde etmek... Not: Kitabı okurken yanınızda Osmanlıca Sözlük bulundurun.
2020 59. kitabı
#Okudumbitti #Haziran ayının 7.kitabi #Râna(450 sayfa) #Osman Necmi Gürmen Öncelikle kısaca yazarımızdan bahsetmek istiyorum.Osman Necmi Gürmen,1927 dogumlu.Yapıtlarını hem Türkçe hemde Fransızca yazan,ayni zamanda Fransa da da yayimlanan nadir yazarlarımızdandır. Kitaba gelince 1900 yılının başlarından,Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına uzanan bir garip hikayedir,Râna Haşim beyin ilk dogan cocuğu.Dogduğu gün,Abdülhamite suikast düzenlenir,bir uğursuzlugun uzerine gozlerine acar dünyaya.Sonrasinda biri kiz üc kardesi daha olur.Ama en sevdigi kendinden hemen sonra dogan Baki,Rana ona kiki der,cok sevdiği amcasi,Selahattin beye de didi.Cogunlukla didisiyle vakit geciren Râna,15yasına geldiginde Kurtulus savaşı patlak vermistir,cok sevdigi didisi anadoluya savasa gider.Annesiyle hic anlasamayan Râna sürekli hayatı sorgulayan bir genc kız olmustur,anneannesi,aklını yitirmiş bir zavallidir,Rana hep ona bakar.Diger ninesi de ölür,ardindan anneannesi,didisinden ise hic haber cikmamistir.Savas biter Rana,19yasinda tipki didisinin gencligini andiran Halil beyle evlenir,evlenir evlenmesine de asıl bundan sonra hayati degisir, Bir insanin yasadiği olumsuz olaylar karsisinda nasıl yavas yavas hayattan koptugunu anlatan,ve aynı zaman da buram.buram tarih kokan bir kurgu. Dili oldukca akıcı,gerci ara ara eski Türkce kelimeler de mevcuttu ama bir de arkada sözlük vardi,sıkıntı olmadı. Yeni kitaplarda buluşmak dileğiyle,iyi aksamlar cümleten

Osman Necmi GürmenYazar · 9 kitap
İki dilde eser veren ender yazarlardan birisi olan Osman Necmi Gürmen, kitaplarını Türkçe ve Fransızca dillerinde yazmaktadır. Râna adlı romanı Türkiye'de çok satanlar listesine girmiştir. Yaşamı Osman Necmi Gürmen, 1927 yılında doğdu. Siverekli Hacı’an (Bucak) Aşireti’nin reisi Osman Paşa’nın torunudur. İlkokulu Göztepe Taş Mektebi’nde okudu. 1946 yılında Saint Joseph Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra öğrenimine devam etmek için Fransa’ya gitti. 1952 yılında Türkiye’ye döndü ve 1966’ya kadar Siverek’te yaşadı. Aşiretin iki kolu arasındaki kan davası nedeniyle zor seneler geçirdi. Siyasete girerek Adalet Partisi’nin Siverek ilçe başkanı oldu. Kan davasını sonlandırmak için alınan karar gereği Siverek’i terk etti. Fransa’ya giderek Hürriyet Gazetesi’nin Paris muhabiri oldu, sekiz yıl kadar muhabirlik yaptı. Bodrum’a yerleşti, bir otel kurdu ve 10 yıl otel işletti. 1976’da Bodrum’dan ayrılıp Fransa’ya yerleşti ve romanlarını yayımlamaya başladı. Fransızca kaleme aldığı ilk roman L'echarpe d'iris 1976 yılında Paris'te Gallimard tarafından basıldı. 1977 yılında Hürriyet Yayınları tarafından Ebem Kuşağı adıyla yayımlandı. 2003 yılında Menler yayınları, eseri Delibozuklar Çiftliği adıyla yeniden yayımladı. Gürmen ikinci kitabını Türkçe olarak ele aldı. Kılıç, Uykuda Vurulur adlı roman, 1978'de Hürriyet Yayınları tarafından basıldı. 1979'da eser, Fransızcaya çevrilip L'espadon adıyla Gallimard tarafindan yayımladı. 1981'de Norveççeye çevrilerek Oslo'daki Aschehoug Yayınevi tarafından Sverdfisken adıyla basıldı. Engin Cezzar, bu kitabı filme çekme girişiminde bulundu ancak proje gerçekleşmedi. 2003 yılında Menler Yayınları Kılıç Uykuda Vurulur'un yeni baskısını yaptı. Osman Necmi Gürmen, ikinci romanından sonra yazmaya uzun süre ara verdi. Doksanlı yılların başında Fransızca olarak yeni bir roman yazmaya girişti. 16. yüzyıldaki Akdeniz’i konu edinen bir roman yazdı. Ancak bu romanı önce Türkçe yayımlamaya karar verdi. Kitabın çevirisi sürerken 2006 yılında annesinin hayatını anlattığı Râna adlı romanı yayımlayarak edebiyat dünyasına döndü. Bu roman, “Çok Satanlar ” Listesi’ne girdi. 16. yüzyıl Akdenizi’nin romanı Mühtedi ise Mart 2007’de yayımlandı. Yazar, 2008 yılında “Kılıç, Uykuda Uyur” romanını yeniden kaleme alarak Ah Vre Sevda adıyla yayımladı Osman Necmi Gürmen, halen Paris-İstanbul-Bodrum üçgeninde yaşıyor.