RenkrasiJasper Fforde
Distopik bir roman kaleme alınmış. Gerçekten okuması oldukça keyifli ve okurken kitabın filminin harika olabileceğini düşünmekten kendimi alamadım.
Günümüzden yüzyıllar sonrasını anlatıyor kitap. İnsanların toplumdaki konumları hangi renkleri hangi yoğunlukta görebildiğine göre dizayn edilmiş.
*spoiler*
(Bir rengi %50’den fazla görebilenler yönetici olabiliyor,tamamlayıcı renklerin evliliği kabul görmüyor,renkleri göremeyen griler en alt kademede işçi sınıfını oluşturuyor vs)Kast sistemini andıran bir yapı var mevcut statüden yükselme ve düşme durumları gerçekleiebiliyor. Genel yapı evlilikler yoluyla nesilleri etkiliyor. Bence okuması oldukça keyifliydi. Distopyalarda beklenen derin düşünceler belki yetersiz kalmış olabilir. Evet sınıf sistemleri,yönetime ait tartışmasız kabuller işlenmiş ama yine de daha derin konulara değinilebilirdi gibi geldi. Ama
kesinlikle kitabı okurken her şeyi zihninizde keyifle canlandırıp bambaşka bir dünyada zaman geçiriyorsunuz. Okunulası bir kitaptı.
RenkrasiJasper Fforde · April Yayıncılık · 201847 okunma
Distopik kitaplara bayılan biri olarak başta çok karmaşık geldi. Ama okudukça netleşmeye başladı. Kast sisteminin çok farklı bir metaforla anlatmış yazar. Aslında gerçek hayatla da oldukça örtüşen benzetmeler var. Mor rengin yüksek statü göstermesi örneğin. Gerçekte de mor renk çok pahalı elde edilen bir renk olduğu için sadece kraliyet kıyafetlerinde kullanılırmış. Bir diğeri yeşil oda örneği. Yeşil renk elde etmek için eskiden siyanür kullanldığından dolayı yeşile boyalı odalarda uzun süre yaşan insanladın öldüğü biliniyor. Tabi renkler dışında yazarın yarattığı dünya da çok ilgi çekiciydi. İnsan yiyen bitkiler, yasak aşklar, ne ararsanız var kitapta. Bana sorarsanız bu bir başkaldırı kitabıdır. Adaletsiz bir düzendeki sorunu gören birinin düzeni değiştirme çabası. Çok keyifle okudum. Tavsiye ederim
RenkrasiJasper Fforde · April Yayıncılık · 201847 okunma
Gerçekten konusu baş döndürücüydü.Bu kitabi yazmak cidden iyi yazarlık ister.Kitabi okurken bir çok ders aldım.Kitabi okudukça düşünmeye başlıyorsunuz niye insanlar sosyal statüsüne göre hor görülüyor diye.Acikcasi babambaska dünya sorun aynı...
Kitabın başında çok karışık nasıl çözeceğim diye bi tribe girmiştim ama sonra hikaye o kadar güzel açıldı ki aktı gitti. Eddie nin annesine dair daha çok bilgi isterdim . Mutlu sonları pek sevmem normal de ama gerçek bir mutlu son isterdim
“Ayrıyız ama bütünüz.”
Kitabın ilk bir 50 sayfasında sıkılabilirsiniz ama sonrası konuyu anlayınca tam bir derya içinden çıkamıyorsun. Harika bir distopya.. okuyun derim…
RenkrasiJasper Fforde · April Yayıncılık · 201847 okunma
Ütopik bir kitap. İnsanların yok olmasından sonrasını anlatıyor. İnsanlar renk görmelerine ve bunun oranına öre sınıflanıyor. Biraz uçuk görülse de (1955 Rosa PARKS a kadar siyahi vatandaşların otobüslerde öne oturması yasaktı. Hindistan da kast sistemi halen devam etmekte. Uzun yıllar Avrupa da hüküm süren yeni yeni bitmekte olan Aristokrasi da cabası)dünyanın devamı olduğu belli :)Tek düze bir hayat yaşatılmak için dayatmaların, soru soranların kaybolduğu bir dünya gündelik hayat olayları anlatılarak yapılmış. Keyifle okuyacağınız bir kitap, iyi okumalar dilerim.
RenkrasiJasper Fforde · April Yayıncılık · 201847 okunma
Hikayedeki sistemi, Feodalizme ve kast sistemine benzettim. Bu dünyada var olan işleyişi genel olarak anlatıyor ama esas hikaye bay rustik kahverengi'nin başından geçenler. Entrika sosuna bulanmış bir macera. Devam kitabı da isterdim şahsen.
RenkrasiJasper Fforde · April Yayıncılık · 201847 okunma
Görüp algılayabildiğiniz renklere göre sınıfınızın sosyal statünüzün hatta yeri gelince evliliğinizin bile belirlendiği bir distopik yaşam düşünün. İshihara testi adı verilen renk testiyle insanlar görebildiği renklere göre adlandırılıyor. Hatta şehirlerin isimleri bile renklerle adlandırılmış. Ana karakter Edward Rustik Kahverengi sandalye sayımı cezası için gönderildiği Doğu Vişne Çürüğü kasabada bu distopik ve kuralcı düzenin bazı gizli saklı yönlerini keşfetmesiyle gelişiyor olaylar.
Her bölümün ilk kısmında yazılan kural da çoğunlukla kitabın can alıcı yerlerinde karşınıza çıkıyor, bu detayı sevdim.
Açıkçası ilk kısımda istediğimi alamayacakmışım gibi hissettim çünkü beklentim biraz daha klasik bir distopya olması yönündeydi ama fantastik ögelerle bezenmiş bir distopya okudum ve çok beğendim. Kitabı bitirdiğimde direkt bir film izliyormuşum da yarım kalmış hissi aldım çünkü devamı yazılabilecek şekilde bitirilmiş.
RenkrasiJasper Fforde · April Yayıncılık · 201847 okunma
Jasper Fforde (11 Ocak 1961) İngiliz roman yazarıdır. İlk romanı The Eyre Affair 2001'de yayımlandı. Kendisi Thursday Next romanıyla tanınmıştır. Kitapları genellikle kinayeli anlatımları ve kelime oyunlarını içerir.
Dartington Hall School'dan mezun olduktan sonra film sektöründe odaklayıcı olarak çalışmaya başladı. Altın Göz ve Düşlerin Efendisi gibi birçok filmin yapımında görev almıştır. 2004'te The Well of Lost Plots eseriyle Wodehouse ödülüne layık görülmüştür.