Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Resimleriyle Çocuğu Tanıma

Resimleriyle Çocuk

Haluk Yavuzer

Resimleriyle Çocuk Gönderileri

Resimleriyle Çocuk kitaplarını, Resimleriyle Çocuk sözleri ve alıntılarını, Resimleriyle Çocuk yazarlarını, Resimleriyle Çocuk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
David Olson'un deyimiyle, ''hiçbir çizim algı dünyasının otomatik bir basımı değildir.''
Resim, bireyin kendince düzenlemeye çalıştığı karmaşık dünyasını açıklayış biçimi ve zihinsel gelişimin göstergesi sayılabilir.
Reklam
resimdeki çok büyük ya da çok küçük kafa, zihinsel bakımdan kendisini yetersiz gören çocuklar tarafından çizilmektedir. konuşma ve dil sorunu olan çocuklar, kalın çizgilerle büyük ağız yapma yoluna giderler. çoğunlukla anne ve babalarına bağımlı çocukların resimlerinde ağız alanına saplandıkları dikkati çeker. gözbebeği olmadan çizilen boş ve anlamsız gözler, görmeye bağlı öğrenme sorunu olan çocuklarca çizilmektedir. büyük ayakların çizilmesi kendine güven duyma arzusunun bir simgesidir. astımlı çocuklar çoğunlukla bu solunum güçlüğündan kaynaklanan sorunları nedeniyle burun çizgilerini vurgulayarak ya da çok büyük biçimde çizerler. çok büyük kulaklar, işitme zorluğu olan çocuklar tarafından çizilebilir. yine başkalarının kendileri hakkında konuştuklarını düşünen bazı kuşkucu çocuklar kulak figürlerini vurgulayarak abartmalı bir biçimde çizerler. iri çizilmiş dişler aşırı saldırganlığın simgesi olabilir. cinsel organların çizilmesi saldırganlığın belirtisi olarak düşünülebilir. ancak yapılan araştırma bulguları, resimlerinde cinsel organlara yer veren çocukların çoğunun anne ve babalarının, evde çıplak dolaştıklarını ortaya koymuştur.
birkaç santimetre büyüklüğündeki resimler (küçük çizgiler) çoğunlukla korkak, çekingen, içedönük çocukların ürünüdür. küçük boyut, onların güvensizliklerinin simgesi olmaktadır. bu çocuklar kendilerini güvensiz, yetersiz ve küçük görmektedirler. ender olarak saldırgan çocuklar da yine zayıf benlik kavramları nedeniyle küçük figürlere yer vermektedirler.
sayfanın tümünü kaplayan büyük resimler çoğu kez iç kontrolü zayıf olan saldırgan çocuklar tarafından çizilmektedir. aşırı faal (hiperaktif) çocuklar da sayfanın tümünü kontrolsüz şekilde kullanırlar. ender olarak çekingen, ürkek çocuklar zayıf benlik kavramları nedeniyle geniş figürlere yer vermektedirler. bunlar daha güçlü olabilme arzularını bu yolla dile getirmeye çalışırlar.
grup resimleri özellikle bir çocuğun grup içinde kendini algılaması ve yerini belirlemesi açısından yararlıdır. bir çocuk kendini, ailesi, oyun arkadaşları, öğretmeni ya da sıra arkadaşlarıyla birlikte resmettiğinde, resim yoluyla onların kendisiyle olan ilişkisini, kendisinin de grupla ve başkalarıyla olan dinamik bağını yansıtmış olur.
Reklam
içedönük, özgüveni olmayan çocuk, örnekte de görüldüğü gibi yer ve gök çizgisi kullanmaz ve çoğunlukla kağıdın çok küçük bir bölümüne cılız çizgiler çizmekle yetinir.
...resim bir tutum ölçeği olarak tek başına kullanılamaz. ancak bu amaçla kullanılan başka bir projektif ölçeğin, gözlem ya da çocukla görüşmenin bir tamamlayıcısı olabilir.
184 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Bilgiler dışarıdan biraz uzun ve sıkıcı gibi görünse de aslında gayet işe yarayacak cinstendi. Bu kitapta en beğendiğim yer resim analizleriyle ilgili bol örneğe yer vermesiydi. Bu konuda çalışırken epey katkı sağlayacak kitaplardan biriydi.
Resimleriyle Çocuk
Resimleriyle ÇocukHaluk Yavuzer · Remzi Kitabevi · 2019591 okunma
599 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.