Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Resimlerle Çocuk Psikolojisi

Semih Tezelli

Resimlerle Çocuk Psikolojisi Gönderileri

Resimlerle Çocuk Psikolojisi kitaplarını, Resimlerle Çocuk Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Resimlerle Çocuk Psikolojisi yazarlarını, Resimlerle Çocuk Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
yarım kalsın bu kitap da diğer her şey gibi,
anlamazsın anlamaz baban anlamadı baban oğlum, baban başka anneleri seviyor oğlum baban sana yeni anne ve hatta anneler bulmuş oğlum 'cici' anneler bulmuş onları seviyor sevsin oğlum bırak. o cici anneler seni sevmez oğlum bakmazlar sana, anlamaz baban o bir aptal çok kadın hiç kadın oğlum unutma sen baban gibi olma henüz küçüksün sen de anlamazsın oğlum, yarım kalsın yaşanmadı saydım (yaşanmadı zaten, başlamadan bitti) mahşere kalsın. ne varsa kapandı bende, sende de kapansın oğlum
Resimlerle Çocuk Psikolojisi
Resimlerle Çocuk PsikolojisiSemih Tezelli · İkinci Adam Yayınları · 201847 okunma
benim şizoluk deyip gülebilirsiniz ama ben ciddiyim ğwüsşcöv
hazır 1 Eylül gelmişken bugün Eylül’ün ilk günüyken yeni hayatımın ilk günü dercesine doğmamış oğlum için yani Akgün’üm için onu en iyi şekilde yetiştirmeye yönelik kitaplar okumaya başladım, artık okuyacağım kitaplar arasında oğlum için gelişim kitapları da olacak 🤍🌷💌 Zaman Kapsülünden oğluma not: Oğlum için ilk kitap şimdilik:
Resimlerle Çocuk Psikolojisi
Resimlerle Çocuk Psikolojisi
1 Eylül 2023 Cuma, 20.08 🖤
Reklam
Çocuklar resimlerinde, sevdiği ve özlem duyduğu kişileri büyük temsil edebilirler. Rol olarak pasif gördükleri ve az sevdikleri, güvenli ilişki kuramadıkları kişileri de küçük aktarabilirler...
Figür ve Nesnelerin Konumlandırılması
4 kişilik bir ailede tüm aile bireylerini aktaran çocuk , kardeşini aileden uzakta konumlandırabilir ve bu durum kardeş kıskançlığına ışık tutabilir.
Resim ve Sayfa Oranı
Sayfanın kullanıldığı miktar aynı zamanda çocuğun karakteristik özelliklerini de yansıtabilir. Daha dışa dönük çocuklar sayfanın tamamı veya tamamına yakınını kullanırken , daha içe dönük çocuklar sayfayı daha kısıtlı kullanma eğiliminde olabilmektedirler.
Çocuklara resim yaptırırken , olabildiğince fazla renk seçeneği sunulmalıdır . En azından temel renkler bulunmalıdır.
Reklam
Her çocuk 2 yaş ile birlikte resim çizmeye başlamaz. Bu dönem bizim için karalama dönemidir. Çocuklar bu evrede kalemle karalama yapmayı keşfeder. Gelişigüzel çizgiler çizer. Bu karalamalardan da aşırı keyif alırlar.
Çocukların dünyasının bizlerden farklı olduğunu unutmayalım . Onlar , yetişkinler kadar önyargılı ve savunucu değiller . Kendilerini , yetişkinler gibi sözel olarak ifade de edemeyebilirler. Bu sebeple resim , bizler için çok faydalı bir iletişim aracı olmaktadır. Çocukların dünyasına adım atmaya çalışmaktır ..
Resmin yapıldığı sayfanın sol kısmı , daha çok geçmiş ve benmerkezciliği ifade edebilir . Yine bu duruma paralel , resmin yapıldığı sayfanın sağ kısmı da gelecek ve dışadönüklük ifadesi olarak yorumlanabilmektedir. Sayfanın ortası ise çocuklar tarafından daha çok , şu anı ve bugünü temsil niteliğinde kullanılabilir . Sayfanın alt kısmı daha çok hafızayı temsil ederken , üst kısmı yaratıcılık hayal gücü ve iyimserlik olarak yorumlanabilmektedir ..
Resimlerde figür ve nesnelerin konumlandırılması , çocuğun aktardığı gerçekliği sembolize eden detaylardandır. Daha çok aile bireylerinin bulunduğu resimlerde karşımıza çıkar . Örneğin , 4 kişilik bir ailede tüm aile bireylerini aktaran çocuk , kardeşini aileden uzakta konumlandırabilir ve bu durum kardeş kıskançlığına ışık tutabilir ..
Reklam
Çocuklar resim yaparken , farkında olarak veya olmayarak bazı nesne ve figürlerin şekillerinde değişiklikler yaparlar . Bu durum bilinçaltının bir yansımasıdır ve durumun vaziyetine vurgu yapar ..
Çocuklar resimlerinde , sevdiği ve özlem duyduğu aynı zamanda evdeki otorite bireyi , sözü geçen veya düşüncelerine önem verdikleri kişiyi büyük aktarabilirler . Daha az sevdikleri veya güvenli ilişki kuramadıkları , aile içinde rol olarak pasif bireyleri de küçük aktarabilirler. Bu durum , çocuğun o kişi için bilinçaltındaki yorumunu , sayfaya aktarmasıdır...
Çocukların resim yaparken farklı stilleri karşımıza çıkar . En temel ayrım , baskın ve silik çizim stilleridir. Baskın çizim , daha çok dışadönük, iletişimi seven , isteklerini ifade edebilen , daha sosyal çocukların stilidir . Silik ve pasif çizim ise , içe dönük , sınırlı kişiyle iletişim kurmayı tercih eden , bireysel oyun ve etkinlikleri seven , ebeveyn desteği bekleyen çocukların kullandığı çizim stilidir..
Sayfanın kullanıldığı miktar çocuğun karakteristik özelliğini de yansıtabilir . Daha dışadönük çocuklar sayfanın tamamı ve ya tamamına yakınını kullanırken , daha içe dönük çocuklar sayfayı daha kısıtlı kullanma eğiliminde olabilmektedir ..
Bir çocuğun , resim yaparken kağıdın ne kadarını kullandığı önemlidir. Resim esnasında sayfa çocuğun yaşamını yansıtabilir . Kendini hayatta ne kadar değerli ve önemli gördüğüyle ilgili paralel olarak sayfanın ne kadarının kullanıldığına bakılabilir ..
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.