Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rollo May Psikolojisinde Din ve Kişilik

Özer Çetin

Rollo May Psikolojisinde Din ve Kişilik Sözleri ve Alıntıları

Rollo May Psikolojisinde Din ve Kişilik sözleri ve alıntılarını, Rollo May Psikolojisinde Din ve Kişilik kitap alıntılarını, Rollo May Psikolojisinde Din ve Kişilik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
May'e göre özgürlük merhameti dikkate almayı gerektirmektedir. Merhametten yoksun bir özgürlük şeytani olup, hep kendini haklı gören bencil, gaddar ve gayri insani olabilir (May, 1981). Bu nedenle sevginin ilk basamağı olan merhamet özgürlüğü zalimliğe giden yoldan alıkoymaktadır (May, 1981)
Ateist Tanrı'ya karşı kılıç çekmiş fakat Tann'ya saldırdığını sanırken kılıcını kendi ruhunun derinliklerine saplamanın verdiği derin acıyı yaşamaktadır (May, 1939
Reklam
May'e göre gençler kendileri gibi olmayı beceremeyip başkalarına ait roller oynamaya çalışınca kendilerini kaybetme tehlikesine karşılık korunma amaçlı içsel bir korkuya kapılmakta ve kendilerine özgü olmayı başaramadıkları için alkol kullanımı gibi olumsuz davranışlara yönelmektedir (May, 1939).
“İnsanın gelişimi için Tanrı fikri gereklidir.” |Alfred Adler
Sayfa 62 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Modernizm insana ne yapar?
May'e göre, modern insan hayatın anlamını yitirdiği için kendini boşlukta hissetmekte, anlamsızlık kişiyi nevrotikleştirmekte ve diğer insanlara karşı olumsuz duygular beslemesine neden olup yaratıcılığını engellemektedir.
Sayfa 59 - İz YayıncılıkKitabı okudu
“İnsanı bir zaman boyutuna indirgeyip yalnızca geçmişin etkileri veya gelecek beklentileriyle sınırlandırıp anlamaya çalışmak sağlıklı bir yaklaşım değildir. İnsan aynı anda hem geçmişi hatırlayan, hem geleceği hayal eden hem de anı düşünen bir varlıktır, fakat geçmiş ve geleceği önemli kılan yaşadığı andır. Zaman insandan bağımsız olmayıp, insanın kavrayışı ile şekillenmektedir. İnsanın yaşadığı bazı problemler zamanla olan bağını koparmaktadır. Ağır psikolojik problemler yaşayanlarda zaman algısı bozulmakta, depresyondaki hastalar bir gün bu rahatsızlıktan kurulacaklarına dair geleceğe dönük hayaller kuramamaktadır.”
Sayfa 48
Reklam
“insanın ulaşabileceği en yüksek mertebe hayranlık mertebesidir..” |Goethe
Sayfa 57 - İz YayıncılıkKitabı okudu
May, dört yüzyıllık rekabetçi geleneğin mirasçısı olan modern toplum bireylerinin nevrotik kaygı, yalnızlık ve boşluk içinde sevmeye hazır olmalarının oldukça zor olduğunu belirtmektedir. "Sevgi her şeyi halleder" gibi yüzeysel yaklaşım larla, toplumsal ilişkilerde yapmacık ve ikiyüzlülüğün sevgiyi engellediğini savunmaktadır. Ona göre yapmacık ve ikiyüzlülük sevgiyi aşikar olan düşmanlıktan daha çok engellemektedir. Bunların yanında sevgiyi engelleyen bir diğer neden olarak sevginin herkesçe kabul edilen ortak bir tanımının olmamasını göstermektedir (May, 1953).
“İnsanın var olmanın yanında var olmamanın en sağlıklı türü olan ölümle yüzleşmesi gerekir.”
Sayfa 48
“İnsan kendinin farkında olan ve özgürce seçimler yapan bir varlıktır. Bu nedenle yaptıklarının sorumluluğunu ailesine veya çevresine yükleyemez.”
Sayfa 48
Reklam
May, yüzyıllardır bazı dindarların Tanrı'nın neden kötülüğe izin verdiğini anlayamamalanna bağlı olarak gelişimlerinin engellediğini ileri sürmektedir. Ona göre Tanrı insanın özgürlüğünü artırmak, iradesini ve ahlaki yönünü ispat edip güçlendirmesi için dünyanın dokusuna kötülüğü işlemiştir (May, 1981). Özgür irade için iyinin yanında kötünün de olması ve bunlardan birisinin seçimi gereklidir. Kötü olmadan iyi bilinemeyecek ve kötülüğün olmadığı dünyada iyiyi tercih etmenin bir değeri olmayacaktir (May, 1969:May,1968). May, diamonicin yokluğu durumunda insanın yaratıcılığını ve dinamizmini kaybedeceğini savunmaktadır (May, 1981;May, 1968). Bu nedenle şeytan, güç ve şehvet gibi diamonic temsilleri (May, 1969) insan psikolojisi için gerekli görmektedir.
May, çocukların özgür kararlar alıp sorumluluklarını üstlenmeleri için anne ve baba yaklaşımının önemini vurgulamaktadır. Ona göre anne-baba çocukları hakkında tek yönlü kararlar alma yerine ortaklaşa kararlar alıp onların özgür iradelerini kullanma ve sorumluluk bilinci kazanmalarına katkıda bulunmalıdır. Bu durum gerçekleşmediğinde nevrotik eğilimler başlamakta ve çocuklar sağlıklı bir kişilik geliştirememektedir. Özgür iradesini yeterince kullanamayan ve çevresine bağımlı kalan çocuklar sorumluluk duyguları gelişmediği için kendi sorumluluklarını anne-babaya veya çevreye yükle me eğilimi taşımaktadır (May, 1939).
“Hayret ve var olma tıkandı…”
Modern insan hayret duygusunu yitirmesine bağlı olarak iç dünyasında boşluk yaşamaktadır.
Sayfa 56 - İz YayıncılıkKitabı okudu
May'e göre insanın yaşama dair bazı amaçları olmalıdır. Amaç ve anlam ilişkili olup biri diğerinin varlığı için gereklidir. Bu bağlamda amaçsız anlam, anlamsız amaç olmaz. Hayati anlamsız bulan kişi amaçsız kalacağı için yaşamda zor lanacaktır. Çünkü amaç konumu gereği mıknatısın parçaları toplaması gibi kişinin hayatını düzenlemesine yardımcı olmaktadır (May, 1939). İnsanın kendi hayatına dair amaç ve inançları olması yanında varlığın tümüne dair amaç ve inançları olmalıdır. İnsan etrafı anlamsızlıklarla çevrili bir anlam adasında yaşayamaz. Eğer evren anlamsızsa onun parçası olan kişinin hayatıda anlamsız demektir. Bu nedenle sağlıklı bir kişilik kazanmak kendini, toplumu ve evreni bir bütün olarak onaylamaktan geçmektedir.May'e göre bu üçünün bir bütün olarak onayı ise dinle gerçekleşmektedir. Çünkü din tüm varlığın bir anlamı ve amacı olduğuna inanmaktır. Bu nedenle dindeki iman evrensel bir düzeni onaylama anlamına gelip sağlıklı bir kişilik için gerekli olan temeli oluşturmaktadır (May, 1939)
May’e göre, modern insan hayatın anlamını yitirdiği için kendini boşlukta hissetmekte, anlamsızlık kişiyi nevrotikleştirmekte ve diğer insanlara karşı olumsuz duygular beslemesine neden olup yaratıcılığını engellemektedir.
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.