Puan

8.210 üzerinden
975 kişi
2019 98. kitabı
Okunma: 29 Mart 2019 23:01
Herkese merhaba. Tolkien'in yine çok severek okuduğum kitabıyla geldim sizlere.Roverandom, bir büyücünün pantolonunu ısırdığı için oyuncağa çevrilen Rover adlı bir köpeğin, onu satın alan ailenin evinden kaçması ve kum büyücüsüyle karşılaşması hakkındadır. Kum Büyücüsü, bu zavallı köpeğe yardım etmek ister fakat büyücüler aralarındaki gizli rekabet nedeniyle pek de iyi anlaşamamaktadırlar. Bu yüzden büyüyü yapan Artaxerxers ile ters düşmemek adına onu eski haline getirmek yerine Ay’da yaşam süren büyücüye göndermeye karar verir. Ay’da Roverandom adını alan bu köpek, yaşayacağı bir dizi maceranın kapılarını aralamış olur. Hikayemiz böyle. Peki bu hikaye nasıl ortaya çıktı. Tolkien, ailesi ile birlikte çıktığı yaz tatilinde 1925 yazında ortaya çıkıyor. Olay, oğlu Michael’ın çok sevdiği ve yanından hiç ayırmadığı oyuncak köpeğini sahilde kaybetmesiyle başlar. Tolkien, iki oğluyla birlikte sahilde günlerce bu oyuncağı arar ama bulamaz. Michael bu duruma gerçekten çok üzülür, Tolkien ise oğlunun gönlünü alabilmek adına bir masal uydurur. Bu şekilde Roverandom kitabı ortaya çıkıyor. Tolkien, amacına ulaşıyor ve bu hikayeyi de çocukları gerçekten çok beğeniyorlar. Baktığımızda bana göre Roverandom’un Orta Dünya serisiyle pek bir ilgisi yoktur. Tolkien, çocukları için yazdığı bu hikayenin ardından, “Hobbit” kitabıyla yükselişe geçince, ilgisini Yüzüklerin Efendisi’ni oluşturmaya vermiş ve bu küçük hikayeler, çoğu çocuklarına anlattığı Noel hikayeleri, tabiri caizse “unutulmuş”. Fakat kitabın giriş kısmında şöyle bir ifade var: “Roverandom gibi hikayeler olmasa Yüzüklerin Efendisi’nin ortaya çıkamayacağını söylemek abartı olmaz. Çünkü küçük hikayelerin Tolkien’in çocukları ve bizzat Tolkien tarafından sevilmesi, sonunda daha büyük bir çalışmaya – Hobbit – ve dolayısıyla onun
2025 6. kitabı
Okunma: 01 Mart 2025 20:50
Son zamanlarda Babil Kitaplığı’na yoğunlaşmışken araya keyifli bir Tolkien kitabı almak iyi geldi… Babil serisi zaten masalsı fantastik ögelerle dolu hikâyeler barındırıyorken, zihnim bu evrenlere masallara diyarlara sıcakken Tolkien’in Roverandom’u beni bugünden stresten gerçekliklerden hepten uzaklaştırdı :) Tolkien’in gerçek bir anısından yola çıkarak ve usta masalcılığını konuşturarak ortaya çıkardığı bu eser fantastik masal sevenler için eşsiz bir eser… Ayrıca Tolkien evrenine giriş yapmak isteyenler için onu anlamak ve yazımına aşina olmak adına öncü kitaplardan biri diyebilirim… Kitabı anlatmaya gerek yok, iyi veya kötü olsun tüm karakterleri sevdiren bir kitap, kötü karakter desek de bir masalda ne kadar büyük kötülük olabilir, Ejderha Smaug’un bile hastası değil miyiz :) …tabi bu Tolkien’in ustalığı sayesinde… Kahramınımız Rover’ın yaşadıklarını gezilerini arkadaşlıklarını okurken keyif almamak imkânsız… Büyücüler denizkızları ve birçok masalsı yaratıkla dopdolu bir kitap… Fantastiği ve masalları sevenler için birebir….
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
Masal
2020 61. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2020 10:13
Kitap bitince en sevdiği masalın bir daha anlatılacağına söz verilmiş küçük bir çocuğun heyecanlı tepkilerinden farksızdı tepkim çünkü masallar hepimize göre. Benim yok ama eğer masal anlatan bir babanız varsa çok şanslısınız demektir. (B.A) Tolkien ustayı Hobit ve Yüzüklerin efendisi üçlemesinden tanımayan yoktur neredeyse. Bu öyküye gelince ,henüz beş yaşlarında olan ortanca oğul Michael’ın çıktığı bir yürüyüşte oyuncak köpeğini kaybetmesi ve ailesinin tüm aramalarına rağmen köpeğin bulunamaması üzerine Tolkien’in Michael’ı avutma çabasıdır aslında. Yazarın anlatımı o kadar güzel ki masaldan farksız okuduklarım. Düşünün bir babanız var ve bir gün siz oyuncağınızı kaybettiğiniz için o kadar etkileniyor ki sizi avutabilmek için bu durumdan bir masal ortaya çıkarıyor. Bu ancak Tolkien gibi bir yazardan beklenebilecek bir şey bence. Tolkien mirasını henüz tamamlamış değilim ama en kısa zamanda hepsi bir arada olacak inşallah.
2017 136. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2017 00:00
Puanım 4/5 (%74/100) Toplam üç kere okuduğum çok eğlenceli bir masal. İthaki Yayınları beyaz kapak, Altıkırkbeş yayınları ve son olarak yine İthaki Yayınları'ndan ciltli ve resimli halini okudum. Bir çırpıda okunan daha çok çocuklara yönelik bir macera kitabı. Tolkien'in kendi çocuklarına uyuması için yazdığı bir hikaye. Çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığı edindirmek istiyorsanız böyle kaliteli masallar okuyabilirsiniz.
2026 1. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2026 21:18
Sevmek ve sevmemek - beğenmek ve beğenmemek arasında kaldığım bir kitaptı. Bir günde okuyup bitireceğim kitabı günlerdir okuyorum. Bende merak uyandırmadı 10 sayfa 10 sayfa okudum. Aslında kurgusu güzel ama anlatımında ve dilinde bir olmamışlık var. Anlatıyor anlatıyor bir anda okuyucuya bir direktif veriyor. - tabi sen böyle anlama gibi. Bir anda konudan kopmuşluk hissediyorsun. Ve de çocuk kitabı olarak ele alınmış. Ama çocuklar bu detayları ayırt etmede zorluk yaşayabilir. Küçük Rover’ın azmi, umutu, cesareti ve hayal gücü ve bunların yer aldığı yerler ise kitabın en güzel pasajlarıdır.