Seelamm! Bu gün favori yazarım olan J. R. R. Tolkien 'in kitaplarının okunma sırasını paylaşıcam sizlerle. Ben dahil olmak üzere birçok kişi Tolkien okumaya çok yanlış başlıyor. Aslında hiç ağır olmayan masalsı dili onlara ağır gelebiliyor. İletiyi @Bayhakli isteği ile paylaşıyorum, umarım yardımı dokunur.
Yüzüklerin efendisi incelememde demiştim ki "Her şey Tolkien'ın “Topraktaki bir oyukta bir Hobbit yaşardı.” sözü ile başladı ve konu hobbittlerden bu şahesere geldi." Evet, her şey tam olarak böyle başladı.
1- Hobbit
Hobbit kitabı ile okumaya başlayarak, kendi halinde hayatını yaşayan ve hiçbir dünyevi hırsı bulunmayan Bilbo Baggins’le beraber o ilk adımı atacak, Gandalf ve 13 cüceye de eşlik ederek kendinizi bir anda maceranın ortasında bulacak ve Orta Dünya evrenine giriş yapmış olacaksınız.
Peki neden doğrudan Yüzüklerin Efendisi üçlemesi veya Silmarillion’dan başlamıyoruz?
Bu liste, kitapları ilk defa okuyacaklar için hazırlandığından, bir başlangıç hikayesi gibi yazılan ve aynı zamanda Yüzüklerin Efendisi kitaplarındaki en önemli ırk olan Hobbitleri daha iyi tanıma şansı sunduğu için Hobbit ile başlamak daha etkili olacaktır.
Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ise, hikâyeye biraz daha ortadan başladığı için üçlemeyi ikinci sıraya koyacağız Aynı şekilde Silmarillion dil bakımından oldukça ağır olduğundan ve içeriğinde çok fazla isim, yer, olay örgüsü barındırdığından insanlar sıkılıp okumaktan vazgeçebilir. Bu yüzden okumaya Hobbit kitabı ile başlamanızı öneriliyor.
2) Yüzüklerin Efendisi (Tek Cilt)
Hobbit ile Orta Dünya’ya giriş yaptıktan sonra Yüzüklerin Efendisi üçlemesine geçebilirsiniz.
Bilbo Baggins’ten varisi Frodo Baggins’e kalan mirasın geçmişten bir gölge olduğunu öğrenmemiz ve Yüzüklerin Efendisi Sauron’un tüm Orta Dünya’yı karanlığa gömme planlarına karşı verilen varoluş
Selam! Bu günün konusu Tolkien kitaplarına olan korku. Sizi bu korkudan arındırmaya geldim.
Son günlerde 1k’da “okumaktan korktuğunuz kitaplar” akımı dönüyor ve listelerin çoğunda Yüzüklerin Efendisi (Tek Cilt) — o yoksa Hobbit var. Evet, Tolkien’ın dili kendine özgü, büyüleyici ve özellikle çok fantastik okumamış olanlara ağır gelebilir. Ama Hobbit bence tam aksine okunması kolay bir kitap. Masalsı dili, akıcı yapısı ve kısa oluşuyla Orta Dünya’ya yumuşak bir giriş sağlıyor. Zaten Hobbit’ten sonra Yüzüklerin Efendisi’ne geçmek çok daha kolay oluyor.
Tolkien’ın dili öyle benzersiz ki… Okuduğunuz anda bambaşka bir evrene adım atıyorsunuz ve bu dünyayla olan tüm bağınız kopuyor. Yüzüklerin Efendisi’ni bitirdiğinizde, “Keşke daha önce okusaydım” diyeceksiniz. Bu, herkesin hayatında en az bir kere okuması gereken bir kitap ama her zaman okunabilecek bir kitap değil. Çünkü hikâyenin bir ağırlığı var ve bunu taşıyabilmek önemli. Sırf “okumuş olmak” için değil, ona hak ettiği değeri vererek okunmalı.
Çok korkuyorsanız önce Yüzüklerin Efendisi filmlerini izleyebilirsiniz. Bu hem hikâyeyi anlamanızı kolaylaştırır hem de “Bu evrenin kitabını da okumalıyım” isteğini uyandırır. Üstelik filmde olmayan pek çok detay kitapta karşınıza çıkınca bambaşka bir keyif alırsınız.
Sevmemekten korkmak bana çok anlamsız geliyor, çünkü bu mümkün olmayan bir şey. Ama şunu da kabul ediyorum: Tolkien okumak için belli bir dikkat süresine ve sabra sahip olmak gerekiyor. Bu, “çok kitap okumak” meselesinden çok “hikâyeye vakit ayırabilmek” meselesi.
Ve unutmadan… Tolkien yalnızca Orta Dünya kitaplarını yazmadı. Roverandom ve Ham'li Çiftçi Giles gibi bağımsız, daha hafif ve eğlenceli hikâyeleri de var. Onlarla başlayarak Tolkien’ın üslubunu tanıyabilir, sonra Orta Dünya’ya gönül rahatlığıyla adım atabilirsiniz.
Bir de Yüzüklerin
1) Kitaplığımdaki en çok hangi yayın evi
Altın ve iş Bankası yayınları
2)Kitaplığımda olmasından pişmanlık duyduğum kitap?
Sadece Kız Kardeşler Bilir birisi hadiye olarak vermişti
3) Kitaplığımda ki en iyi kitap?
Sherlock Holmes - Kızıl Dosya Sherlock Holmes'un bütün kitapları
4) Kitaplığımda ki en iyi fantastik kitap?
Dikenlerin Büyüsü çok fantastik kitabım yok
5) Kitaplığımda ki en iyi mitoloji kitabı?
Akhilleus’un Şarkısı ve Cadının Yüreği var ama daha okumadım
6) Kitaplığımda ki en iyi modern klasik?
Çok fazla okumadım klasik okumaya yeni başladım ama #k:437314nu çok seviyorum
7) Kitaplığımda ki en iyi Dünya klasiği?
Az okuduğum şu anda en sevdiğim Bir İdam Mahkûmunun Son Günü
8) Kitaplığımda ki en tatlı kitap?
Sevgili Limon Çiçeği
9) kitaplığımda ki en korkunç kitap?
Korku okumuyorum ama Ay'da 172 Saat okurken çok gerlimiştim
10) Kitaplığımda en çok eseri bulunan yazar?
Agatha Christie