Ağustos 2024
Ange Yayınları

‘Bir çift yeşil göz’deymiş ’ruhum’ meğer…
·84 syf.·
2026 61. kitabı
Beni tanıyanlar bilir ne kadar şiir sevmediğimi… Kitabı bir gecede bitirmiş ve çok beğenmiş olmanın sevinci, ayrıca yazarın arkadaşım olmasının vermiş olduğu mutlulukla bu incelemeyi yazmayı kendimde hak görüyorum. “Yirmili yaşların vermiş olduğu buhranla mücadele etmeye çalışırken karşıma geçip gözlerimin tam ortasına doğru bakarak ruhsuzsun demişti. Onca duyguyu ve düşünceyi satırlara döken bir şaire söylenecek en son kelimeyi özenle seçmişti. Yüreğimdeki sızıyla karanlık koridorda ilerleyip odama gitmiştim. Onun yapmış olduğu bu hamleye karşılık şairce cevap vermeliydim. Bilgisayarımı açıp masaüstüne yeni bir klasör ekledim: 'RUHSUZ' Yıllarca ruhu olan şiirler yazıp zıt isimle oluşturulmuş dosyanın içerisinde topladım. Karanlık yirmili yaşlarımın peşini bırakmazken otuz yaşıma girdiğimde hiç beklemediğim bir şey olmuştu. Bir çift yeşil göz hayatımı aydınlatmıştı. Aşkın vermiş olduğu ilhamla yazılmış şiirler kitabın ikinci bölümünü oluşturdu.” Arka kapaktan Hakkı Mert Canlı ‘nın kendi ifadelerini paylaşayım öncelikle. Kitap iki bölümden oluşmakta, ilk bölüm kendisinin de bahsettiği gibi, ruhunu arayan, bulamadığı için de kendini ‘ruhsuz’ zanneden, buhranlı bir içsel yolculuk ve hayatı sorgulama bölümü. Yaradılıştan bu yana değinilen Varoluşsal sorgular çokça hakim şiirlere. İlk bölümdeki şiirlerde vurgulanan bulantı hissi Jean-Paul Sartre ‘ın Bulantı kitabını okuduğum zaman hissettiğim o bulantı hissini anımsattı bana. Arayış, hayatı anlamlandırma çabası, insan ne için yaşamalı sorgulamaları o kadar yoğun ki… Kitap ince de olsa, uzun uzun kapak kapatıp düşündürdü bu bölümde. İkinci bölüm ise ‘bir çift yeşil göz’de ruhunu bulan bir yüreğin umudunu, yaşamı anlamlandırma tohumlarını serpiştiriyor yüreğinize. İlk bölümde kafanızda oluşan soru işaretleri ve üç noktalar birden
Puan vermedi
Herkese merhaba Bugün sizlere Hakkı Mert Canlı kaleminden bir şiir kitabı ile sizlere geldim. Satırlarıyla etkileyici Şiir kitabı herkese farklı duygular uyandırabiliyor. Şiir kitaplarını bu yüzden seviyorum aynı satırlarda farklı hayatlar. Bu şiir kitabımız da iki bölümden oluşuyor. İlk kısmı çocukluk, arayış ve direniş olarak adlandırabiliriz. Bir başkası yazmasaydı bu hayatın rengini nasıl seçerdim? Gözlerinin bebeğinden alıp hayatımın ortasına sıkmıştım tuvalin. İkinci kısım ise sevgiliye çağrış diyebiliriz kitapda genel bir anlamda sevdiğim tarz da buhramlık var. Kalemi ve duygu aktarımı açısından güçlü bir kitap. Şiir sevenlere tavsiye edebileceğim bir kitap. Ruhsuz Gözlerimin içine doğru bak Tam ortasına beyazlıkların Ve kendini gör Artık gözlerimin içi bile gülüyor Demiştin ya bana hüzün gözlerinden okunuyor Üzülmüştüm seni de üzerim diye Anlatmak isterdim sana tüm geçmişi Belki bana hak verirdin Güldürmek isterdin belki beni Belki de gözlerimin içine doğru bile bakardın Sesimi duymak ister miydin? Sensiz geçen yılların ne kadar zor olduğunu dinlemek Şairler hüzünden beslenmeyi severler Ama satırları dolduran güzelliğidir yüzünün Şairler güzel severler kadınlarını Şiirlerin satırları çiçekler gibi kokar Şairler yalnız ölürler Satırlar kuruyup solarlar, kokmazlar bir gün Sen gözlerimin içine bakıp mutluluğu görmezsen Kalemi masanın üzerine bıraktıracak tek şey Sesinin tınısıdır yankılanır kulaklarımda
2024 23. kitabı
RUHSUZ/ HAKKI MERT CANLI Kitap yorumuna geçmeden önce sevgili Hakkı Bey'e teşekkürlerimi sunuyorum. Kitap 2 bölümden oluşan bir şiir kitabı. İlk bölümündeki şiirler daha çok yakarış, direniş şeklinde işlenmiş. İkinci bölümünde ise şiirler özlem, hasret, aşk dolu yoğun hisler beslenen sevgiliye ithaf edilmiştir. Şiir okumayı seven biri olaraktan çok hisli, içten buldum diyebilirim. Kitapta daha çok ikinci bölümden şiirleri alıntıladım. Yolun başında olan yazarımızı tebrik eder ve kaleminin daim olmasını temenni ederim. YENİDEN DOĞMAK/ YENİDEN ÖLMEK İnanmıştım! Hiç de haddim olmadan ama inanmıştım işte Yazdıktan sonra ilk satırı yüreğime oturmuştu sevgisi Soldurmak istemedim içimde filizlenen umut tohumunu Sözümü tuttum! Bir ömür oturur beklerim kalırım taşında Varlığımı bildiğin için gezmezsin rengarenk sokaktan Yeniden doğmak için hazırlanırken hayatımın karanlık tarafı Yeniden hatırladım geçmişi ve öldüm kalmadı beyaz tarafım.
Şiir
2024 69. kitabı
Ruhsuz ve Zilan olarak iki bölüme ayrılan bu eserde umutsuzluğun seslenişinin yansıdığı şiirler karşılıyor okuyucuyu. Bu şiirlerin hikayeleştirilerek yazılması sayesinde yaşanılan olayın veya hissedilen duygunun ağırlığını taşıyorsunuz. "Yıllarca sevgiyi aradığı gözlerin içinde sevgiyi göremeyen Canını bile verse canına can katacağı sevgiyi bulamayan Ruhsuzluk sarmış bir hayatın içine ruh katamayan" İlk bölüm olan Ruhsuz'da iyiliğe olan beklentinin az olduğunu gösteren şiirler mevcut. Ruhun umutsuzluğunu ruhsuzluk olarak anlatan bu şiirlerde geçmişin ağır izleri de mevcut. "Bedbaht bir yaşam ve sonlarına doğru kaybolan Bir ruh ve geriye getirilemeyen ruhsuz bir adam Uyandığında içine doğduğu yaşama yabancılaşan Rüyalarında sokakları amaçsızca tek tek dolaşan" Geçmişte yaşanılanların sonucu olarak ortaya çıkan bu şiirlerde "Ruhsuzluk" ibaresine nedenlerin oluşturduğu dizelerin ince tınısı mevcut. Bu tınının içerisinde kendisini anlatışın sesi ile kaleme dökülen şiirlerde ruhsuzluğun oluşumuna da tanıklık ediliyor. Bir nevi cevaplanması gerekenlerin yazılışı... "Ruhsuzsun diyorlar çünkü seni tanımıyorlar Tanıtmadın onlara kendini Çok erken tanışmak zorunda kaldın gerçeklerle" İkinci bölümde ise yeşil gözlü bir kadına duyulan aşkın ilk başta umutlu çırpınışlarından ayrılığın dayanılmaz hissine tanık olunan şiirler karşılıyor bizleri. Aşkın güçlü yoğunluğu tadıldığında hayatının eskisi gibi olmayacağının farkında olan şairin dile gelişi bu şiirler. Dil olarak anlaşılır ancak anlam olarak derinlikler içeren şiirlerin mürekkebe dökülmesi bu eser. Eğer şiir türünde eserler okumaktan hoşlanıyorsanız bu kitaba bir şans verebilirsiniz. "Bütün umutlarımız yanıtısız bırakıldı yaşam tarafından Oysa bir çocuğu üzmek büyük günahtır Umut dediğimiz şeylerin ismi ukdeye