Ruhun İhtirasları

René Descartes

Ruhun İhtirasları Gönderileri

Ruhun İhtirasları kitaplarını, Ruhun İhtirasları sözleri ve alıntılarını, Ruhun İhtirasları yazarlarını, Ruhun İhtirasları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ruhun tutkularını tanımak için onun işlevlerinin bedeninkilerden ayırt edilmesi gerekir.
Bir özneye göre tutku olan her zaman bir başka bakımdan eylemdir.
Reklam
Örneğin ölmüş karısı için ağlayan bir koca (kimi zaman olduğu gibi) onun yeniden dirildiğini görseydi üzülürdü; cenaze merasiminin ve konuşmaya alış­tığı bir kişinin yokluğunun onda uyandırdığı kederden kalbi sıkışmış olabilir, yine hayalinde canlanan bir aşk ya da mer­hamet kalıntısı hakiki gözyaşları dökmesine sebep olabilir, ama yine de ruhunun en iç derinliklerinde gizli bir sevinç duyar. Bunun yarattığı heyecan öyle güçlüdür ki buna eşlik eden keder ve gözyaşları kuvvetinden hiçbir şey eksiltmez.
Şu kesindir ki böylece kaderi talihten ayırmaya uğraştığımızda, arzularımızın gerçekleşmesi yalnızca bize bağlı olduğu sürece, onları bize daima tam bir tatmin sağlayabilecekleri bir şekilde düzenlemeye kolayca alışırız.
Kötü huyları dolayısıyla bizi birin­den soğutan nefret aynı yolla bizi onun muhabbetinden de uzaklaştırır, oysa bu muhabbetin iyi yanları olabilir, bundan mahrum kalınca da canımız sıkılır. Bu şekilde diğer tüm nef­retlerde belli bir üzüntü sebebi olduğu görülür.
Bedene yararlılığı bakımından keder ve neşe ilk iki tutkudur. Zira ruh bedene zarar veren şeyler konusunda ancak acıdan edindiği duygu yoluyla doğrudan doğruya uyarılır. Acı duyumu ruhta ilk olarak keder tutkusunu, Sonra bu acıya neden olan şeyden nefreti ve üçüncü olarak da bundan kurtulma arzusunu doğurur. Yine aynı şekilde ruh bedene yararlı olan şeylerden doğrudan doğruya ancak bir tür hoşlanma yoluyla haberdar olur. Bu hoşlanma duygu­su ruhta önce neşeye yol açar, sonra bunun nedeni olduğu düşünülen şeye dair sevgi doğurur ve nihayet bu neşe halini sürdürmeye veya bir benzerinden de zevk almaya sebep olan şeyi elde etme arzusu uyandırır. Bu da bu beş tutkunun hepsinin bedene çok yararlı olduğunu ve hatta kederin bir şe­kilde neşeden, nefretinse sevgiden önce geldiğini ve zorunlu olduğunu gösterir. Çünkü zarar veren ve tahrip eden şeyleri uzak tutmak varlığımızın devamı için zorunlu olmayan bazı kusursuzluklar katan şeyleri elde etmekten daha önemlidir.
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.