Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Harp Yahut İhtilal (1881-1917)

Rusya İmparatorluğu’nun Çöküşü

Onur Önol

Rusya İmparatorluğu’nun Çöküşü Sözleri ve Alıntıları

Rusya İmparatorluğu’nun Çöküşü sözleri ve alıntılarını, Rusya İmparatorluğu’nun Çöküşü kitap alıntılarını, Rusya İmparatorluğu’nun Çöküşü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu durumda sadece iki müttefikimiz var, ordumuz ve donanmamız.
Sayfa 52 - KronikKitabı okudu
Mülk, azınlığın ayrıcalığı olduğunda, onun talan edilmesi genellikle çoğunluğun hayali olur.
Sayfa 45 - KronikKitabı okudu
Reklam
Şöyle bir analiz yeteneğin olacak
Thomas Hobbes'un Leviathan ve Herbert Spencer'ın Social Stats gibi kitapları sansür kurulundan geçememişti. Rusça çevirisi 1871'de biten ve sansür kuruluna gönderilen Das Kapital'in ilk cildi daha şanslıydı. Eseri okuyan sansür görevlisi "zor, erişilemez, tam anlamıyla bilimsel bir eser" ve "Rusya'da az sayıda kişi bunu okuyacak, daha da azı anlayacak" gibi notlar düşüp onay verince Das Kapital 1872'de serbestçe satışa çıkabilmişti.
Milyukov, kültürel özgürlüklerin engellenmesinin ayrılıkçılığı engellemekten çok güçlendirdiğini düşünüyordu.
Sayfa 235 - KronikKitabı okudu
Tolstoy'un Ortadoks Kilisesi tarafından afaroz edilmesi
Ortadoks Kilisesi'nin bu dönemde rejimi ve kiliseyi eleştirenlere karşı takındığı sert tutumun en bilinen kurbanı ise Tolstoy olmuştu. Uzun süredir kiliseyi sert bir biçimde eleştiren Tolstoy, organize bir din olarak Ortadoksluğun tamamen amacından saptığını dile getiriyor, onu bu hâle getirdiğini düşündüğü siyasi rejimi de suçluyordu. Ünlü yazarın popüleritesi sebebiyle, rejim bir müddet bu eleştirileri sineye çekse de öğrenci, işçi ve köylü isyanlarının artmaya başladığı 1901 itibarıyla artık sabır tükenmişti. Özellikle Pobedonostsev'in başını çektiği idarecilerin bastırmasıyla Tolstoy 1901 yılında kilise tarafından afaroz edildi.
"304 yıl hüküm süren Romanov Hanedanlığı Şubat 1917'de çöktüğünde, iki buçuk yıldır karşı konulamaz bir şekilde biriken baskılar patlayıcı bir kuvvetle birden ortaya çıktı."
Reklam
Tolstoy ve Maksim Gorki
Devrimci hareket sempatizanı olduğu gerekçesiyle ünlü yazar Maksim Gorki’nin Bilimler Akademisi’nden atıldığını gören Tolstoy, bu gibi adımların ve sansürün sonuç getiremeyeceğini ve Çarlık Rusyası’nın bu şekilde devam edemeyeceğini düşünüyordu.
Kitleleri olmayan devrimciler, ordusuz general gibidirler.
Sayfa 92 - KronikKitabı okudu
"Çarlık Rusya'sının yirminci yüzyılı böylece 1905 yılındaki bir devrimle başladı. Teodor Shanin'in zekice ifade ettiği gibi aslında "tüm dünya Rus devrimiyle yeni bir yüzyıla girdi. Çerçeve biraz genişletilerek bakıldığında, 1905 Rus Devrimi'nin yalnızca Rusya'ya özel bir dönüm noktası değil, birbirinden farklı coğrafyalarda patlak veren bir dizi anayasal devrime işaret ettiği de görülebilir; Osmanlı İmparatorluğu'nda(1908) ve İran'da(1909) gerçekleşen devrimler gibi." Hatta Shanin listeye Hindistan'daki(1905-08), Endonezya'daki(1909), Çin'deki(1911) ve Meksika'daki(1912) devrimci başkaldırıları da eklemektedir."
Sayfa 175Kitabı okudu
1891 Rusya Kıtlığı
Lenin'e göre kıtlık kırsalda fazlalık olduğu ortaya çıkan köylülerin fabrikada çalışmak için şehirlere göçmesini sağlayarak şehirlerdeki işçi sınıfını büyütmüştü. Ayrıca, kıtlık sırasında yaşananlar köylülerin rejime ve kapitalizme bakışını olumsuz etkilemiş, bu da onları rejim karşıtı cepheye daha da yakınlaştırmıştı.
Reklam
Önceleri işçiler olarak “taşkın isyancılar”, “ateistler”, Çar’a saldırmaya yer arayan tipler olarak niteledikleri öğrencileri, şimdi adalet arayan figürler olarak görüyorlardı. Tüm bunlara rağmen, işçilerin çoğu hoşnutsuzlukları karşısında öfkelerini bakanlara ve soylulara yöneltirken, Nikolay’ı bundan muaf tutuyor ve hürmet gösteriyorlardı.
1847 yılında Rusya’da bir idarecinin öğrencilere verdiği tavsiye: “Kart oynayın, sarhoş olun, kadınları kovalayın ama siyasetten uzak durun.”
Adamlar aynısını yapmış
Rus fabrikalarındaki işçilerin maaşları da Avrupalı benzerlerinin çok gerisindeydi. Ortalama bir Alman işçinin yarısı kadar maaş alan Rus işçisi, bu dönemde büyük kentlerdeki konutlara artan talep sebebiyle, bu düşük maaşın önemli bir kısmını berbat koşullardaki kiralık daireler için vermek zorundaydı.
Birçok devlet adamı Nikolay'ın babasının izinden giderek Rusya'nın sorunlarını çözebileceğinden emin değildi çünkü Nikolay iyi bir otokratın sahip olması gereken niteliklere sahip biri gibi durmuyordu. "Sandro, ben ne yapacağım? Çar olmaya hazır değilim. (Çar olmayı) hiçbir zaman istemedim. Hükmetmek konusunda hiçbir şey bilmiyorum." Çevresindeki en yakın isimlerden olan, kardeşinin eşi Grandük Aleksandr Mihayloviç'ten yardım isterken sarf ettiği bu sözleri Nikolay'ın henüz hazır olmadığının bir kanıtıydı.
Sıfırıncı Dünya Savaşı
1905 yılında Japonya'nın savaştan zaferle çıkması Asya ve Afrika memleketlerindeki milliyetçilik dalgalarına ivme kazandırmıştır.
Sayfa 149 - Ayrıca bu savaş Doğu-Batı rekabetinin olduğu bir dönemde Doğu'nun bir zaferi olarak nitelendirilmiştir. Batılı devletlere göre Rusya Doğu ülkesi sayılmasına rağmen bazı Doğu ülkeleri Rusya'yı Batı bloğunun bir üyesi olarak görüyordu.Kitabı okudu
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.