Türk Cumhuriyetleri`nin bağımsızlıklarının 20. yılında Rusya`nın Orta Asya politikaları

Rusya'nın Orta Asya Politikaları

İlyas Kamalov

Rusya'nın Orta Asya Politikaları Sözleri ve Alıntıları

Rusya'nın Orta Asya Politikaları sözleri ve alıntılarını, Rusya'nın Orta Asya Politikaları kitap alıntılarını, Rusya'nın Orta Asya Politikaları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rusya, Afganistan’ın İngiltere’nin nüfuzu altında olduğunu kabul ederken, İngiltere de Orta Asya’yı Rusya’nın hâkimiyetine bırakmıştır. Bu hâkimiyet de 1991 yılında SSCB’nin parçalanmasına kadar devam etmiştir.
Nitekim Rusya’da “kimlik” konusunda görüşler ikiye ayrılmaktadır. Toplumun bir kısmı, Rusya’nın Bizans’ın varisi olduğunu ve dolayısıyla Rusya’nın Batı’ya ait olduğunu ileri sürerken, bir başka kısım da Rusya’nın, Türk İslam Devleti olan Altın Orda’nın varisi olduğunu ve Rusya’nın geleceğinin Avrasya’da olduğunu savunmaktadır.
Reklam
I. Petro’nun tahta çıkması ve Rusya’yı imparatorluk hâline getirmesiyle Rusların Orta Asya bölgesine yaklaşımı ve siyaseti değişmiştir. Orta Asya bölgesi, I. Petro için özellikle Hindistan ile kurmak istediği ticarî münasebetler açısından önem arz ediyordu... Petro döneminde Rus İmparatorluğu topraklarını genişletmeyi başarsa da Orta Asya, imparatorluğun sınırlarının dışında kalmıştır. Petro’dan sonra da güneye doğru yayılma çabaları devam etmiştir. Rusya’nın Orta Asya’da yayılmacılık çabası XIX. yüzyılın başlarında daha da artmıştır.
Şanghay İşbirliği Örgütü
Böylece Çin, ŞİÖ sayesinde özellikle Orta Asya ülkeleriyle ekonomi alanındaki işbirliğini arttırma çabası içerisindedir. Ekonomi alanında Orta Asya ülkeleriyle Çin’in yer almadığı Avrasya Ekonomi Topluluğu çerçevesinde işbirliğinden yana olan Rusya ise tam tersine ŞİÖ’nün askerî boyutunu ön plana çıkarmakta ve böylece askerî olarak ABD’yi, ekonomik olarak da Çin’i zayıf düşürmek istemektedir.
Ancak Türkiye’nin uzun yıllar boyunca dış politikasını AB’ye üyelik süreci çerçevesinde yürütmesi, yakın geçmişte bağımsızlıklarını kazanan Orta Asya ülkelerinin ise Türkiye’nin “abilik” rolüne şüpheyle yaklaşmaları ve bu ülkelerin önceliği Rusya’ya tanımaları, Türkiye’nin Orta Asya’da daha etkin olmasını engellemektedir.
Özbekistan’ın Amerikan üslerini kapattırması ise Çin tarafından sevinçle karşılanmış ve bu ülkeye olan yatırımlarını artırmıştır.
Reklam
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.