Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Rüyaların Yorumu 1

Sigmund Freud

Rüyaların Yorumu 1 Gönderileri

Rüyaların Yorumu 1 kitaplarını, Rüyaların Yorumu 1 sözleri ve alıntılarını, Rüyaların Yorumu 1 yazarlarını, Rüyaların Yorumu 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
NİÇİN UNUTULUR? Rüyaların, sabahleyin silinip gittiği bilinen bir gerçektir. Elbette hatırlanabilirlerde; çünkü rüyaların varlığını ancak uyandıktan sonraki onlara ilişkin belleğimizle bilebiliriz. Ama bir rüyayı sadece kısmen anımsadığımız zaman, gece rüyamızda daha çok şeyin bulunduğu duygusu taşırız; sabahleyin hâlâ canlı olan bir rüyaya ilişkin anımsıyor olduklarımızın, günün akışı içinde küçük kırıntılar dışında nasıl silinip gittiğini de gözleyebiliriz; sık sık ne gördüğümüzü bilmeksizin rüya gördüğümüzü biliriz; rüyaların unutulmaya yatkın olduğu gerçeği bizim için açık bir şeydir. Öyle ki birisinin gece rüya görüp de sabahleyin rüyasında ne gördüğünün, hatta rüya gördü ğünün farkında olmaması bize saçma gelmez. Ayrıca, bazen rüyaların bellekte olağandışı bir inatçılıkla korunduğu da olur. Hastalarımda, yirmi beş yıl, hatta daha önce görülen rüyalar analiz etmişimdir; en az otuz yedi yıl önce görmeme rağmen, belleğimde o günkü kadar canlı olan bir rüyamı anımsayabiliyorum. Bütün bunlar, ilk bakışta anlaşılmasa da son derece dikkate değerdir.
Sayfa 50 - OLYMPIAKitabı okudu
Rüya olguları konusunda dikkatli ve ustaca bir açıklamayı borçlu olduğumuz yaşlı fizyolog Burdach (1838, 499), çok atıfta bulunulan bir pasajında bu inancı dile getirir: "Çabalarıyla, hazlarıyla, sevinç ve acılarıyla gündelik yaşam rü­yalarda asla tekrarlanmaz. Tersine rüyaların amacı bizi gündelik yaşamdan kurtarmaktır. Aklımız bir konuyla tamamen dolu ol­duğu, derin üzüntülere kapıldığımız, ya da zihinsel gücümüzün tamamı bir sorunla meşgul olduğu zaman bile rüya, ruhumuza girip gerçekliği sembollerle if a de etmekten başka bir şey yap­maz." l. H. Fichte (1864, 1, 541) aynı anlamda aslında "tamam­layıcı rüyalardan" söz eder ve bunları, ruhun kendi kendini iyileştirici doğasının gizli nimetlerinden birisi olarak tanımlar.
Reklam
Rüyada hem çocuğun hem de çocukluk dürtülerinin hâlâ yaşadığını görüp şaşırırız.
Sayfa 286Kitabı okudu
Gerçekten alakasız olan hiçbir şey rüyalarda yeniden üretilmez.
Önceki günün düşünce etkinliği yüzünden deyiş yerindeyse bir yakın zaman olayına dönüşen içsel bir süreç de rüyayı tetikleyebilir.
Sayfa 272Kitabı okudu
Gün boyunca bizi meşgul eden malzemenin aynısı rüya düşüncelerimize egemen olur ve sadece gündüzün düşünmemize neden olan şeylerin rüyasını görürüz.
Sayfa 266Kitabı okudu
Reklam
Kanımca, tıpkı evrimin alt evrelerindeki hayvanların yapısı veya gelişmesi konusundaki incelemelerin, evrimin daha üst basamaklarındaki hayvanların yapısı konusundaki araştırmalara sağladığı yararlı hizmetlerin aynısını çocuk psikolojisi de erişkin psikolojisi için mutlaka sağlayacaktır.
Sayfa 211Kitabı okudu
Ölüm korkusunun çocuk için hiçbir anlamı yoktur; bu ürkütücü kelimeyle oynaması ve bunu oyun arkadaşına karşı bir tehdit olarak kullanmasının nedeni de işte budur... Çocuğun ölüm düşüncesiyle bizimkisi arasında o kadar az benzerlik vardır ki!
Sayfa 359Kitabı okudu
İnsan asla eline geçen fırsatı kaçırmamalı, küçük bir yanlış içerse de yapabileceğini her zaman yapmalı. Hayat kısa ve ölüm kaçınılmaz olduğu için ele geçen fırsatları asla kaçırmamalı.
Sayfa 305Kitabı okudu
Reklam
rüyaların gerçekten de bir anlamı olduğunu ve otoritelerin iddia ettiği gibi beynin bölük pörçük etkinliğinin bir dışavurumu olmadığını görürüz.
Sayfa 203Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.