Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gerçeküstücülük ve Marksizm

Sabah Yıldızı

Michael Löwy

Sabah Yıldızı Hakkında

Sabah Yıldızı konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
5/10
1 Kişi
5
Okunma
3
Beğeni
550
Görüntülenme

Hakkında

Gerçeküstücülük hiçbir zaman bir edebiyat ekolü veya bir sanatçı topluluğu olmamıştır, olmayacaktır. O tam anlamıyla ruhun bir isyan hareketi ve dünyayı yeniden büyülemeye dönük kesinlikle yıkıcı bir girişimdir. Yani, insan yaşamının kalbine burjuva medeniyeti tarafından silinen "büyülü" uğrakları yeniden sokma teşebbüsüdür: şiiri, tutkuyu, çılgın aşkı, hayalgücünü, sihri, miti, olağanüstüyü, hayali, isyanı, ütopyayı. Veya başka bir deyişle, sınai/kapitalist toplumumuzun dar kafalı akılcılığına, tüccar zihniyetine, alçak mantığına, düz gerçekliğine karşı bir tepki ve "hayatı değiştirmeye" dönük ütopyacı ve devrimci bir özlemdir. Gerçeküstücülük, 1924'te başlayan fakat son sözünü söylemekten uzak olan hem entelektüel hem tutkulu, hem siyasi hem sihirli, hem şairane hem hayalci bir maceradır. Eğer, dünya gerçek bir çelik kafese dönüştüyse gerçeküstücülük özgürlüğe kavuşmak için onun parmaklıklarını kırmamızı sağlayacak büyülü çekiçtir. Eğer burjuva medeniyeti, evreninin ta kendisiyse yani akılcı hesap ruhunun medeniyetiyse, gerçeküstücülük bu aritmetik örümcek ağının iplerini kesmeyi sağlayan keskin hançerdir. Bu kitapta bir araya getirilen denemeler, konuları "tarihsel" de olsa, güncel de, gerçeküstücülüğün fikirlerinin, değerlerinin, mitlerinin ve hayallerinin güncelliğini gösterme niyetini taşımaktadır. Bu denemeleri baştan sona kat eden kızıl ve kara iplik, her daim yakıcı olan devrim meselesidir. 1727'den beri astronomlar için, devrim bir cismin kendi ekseni etrafında dönmesidir. Gerçeküstücülük açısından devrim bunun tam aksini ifade eder: Batı medeniyetinin kendi etrafındaki monoton dönüşünü durdurmak, bu ekseni sonsuza dek kırmak ve bir başka hareketin, bir tutkulu çekim medeniyetinin serbest ve uyumlu hareketinin imkânını yaratmaktır. Devrimci ütopya bu hareketin müzikal enerjisidir.
Çevirmen:
Aslıhan Aydın
Aslıhan Aydın
Çevirmen:
U. Uraz Aydın
U. Uraz Aydın
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: Şubat 2009Yayınevi: Versus KitapOrijinal Adı: L'Étoile du matin: Surréalisme et marxisme
ISBN: 9786055691011Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Michael Löwy
Michael LöwyYazar · 19 kitap
Sosyal bilimci, akademisyen ve marksist bir aydındır. kendisi aslen musevi kökenli olmakla beraber 1938 yılında brezilya'da doğmuş, sonra 1961 yılında fransa vatandaşlığına geçmiştir. bu tarihten itibaren kâh lucien goldmann'ın kâh nikos poulantzas'ın yanında akademik çalışmalarını sürdürerek marksizmle ilgilenmiştir. tabiî bu arada tel-aviv olsun manchester olsun, üniversite üniversite dolaşmıştır. ayrıca "centre national de la recherche scientifique"in (cnrs) sosyoloji bölümünde yöneticilik de yapmış ve aynı kurumdan ödül de almıştır. löwy birçok düşünürle, edebiyatçıyla ve özellikle marksist teorisyenlerle ilgilenmiş, makaleler yazmıştır. marksizm'de geçen birçok kavramı örneğin ulus devlet, enternasyonalizm ve milliyetçiliği tartışmıştır. bunun yanı sıra, din ile de ilgili çalışmalar yapmış, örneğin latin amerika kökenli olmasından olsa gerek "kurtuluş teolojisi" ilgisini çekmiştir, ve bir kitap da yazmıştır. löwy'nin marksizm anlayışı troçkizme denk düşer. "dördüncü enternasyonal"in kuramcılardan biridir ve bu enternasyonal'le bağlantılı "ligue communiste révolutionnaire" (lcr) üyesidir [edit: sevgili dengiz'in teşekkür ederek şunu da belirtelim: dördüncü enternasyonal ile bağlantıları eskisi kadar organik değil]. ancak kimliği bununla da sınırlı da değildir. değinildiği üzere "kurtuluş teolojisi" ile ilgilenmesinin yanı sıra, seattle '99'a selam çakmış, "association pour une taxation des transactions financières pour l'aide aux citoyens" (attac) isimli ignacio ramonet amcamızın kurulmasına önayak olduğu harekete ve dünya sosyal forumu'na destek vermiştir. bunun dışında kendisi gibi bir marksist olan joel kovel ile "ekososyalist bir manifesto" isimli ekolojik bir metin yazmıştır.