Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gerçeküstücülük ve Marksizm

Sabah Yıldızı

Michael Löwy

Sabah Yıldızı Gönderileri

Sabah Yıldızı kitaplarını, Sabah Yıldızı sözleri ve alıntılarını, Sabah Yıldızı yazarlarını, Sabah Yıldızı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sevilen kadını yeni bir adla anmak, sanıyorum o kadını değiştirmek olur. Şiir de değişmez kelimelerden yapılmıştır. O kelimeler kaybolunca şiir de kaybolur..
Sayfa 80 - VersusKitabı okudu
Bir Matrisler Çalışmasına Önsöz
İnsan arzusu nereye gidiyor? Doyum bulmak için gidebildiği kadar uzağa gitsin. Hiçbir tahayyül fazla değildir; Rüzgarın doruğu gerekli, ve zirvedeki aynı atılımla görmeyi sağlayan gelincik çiçeğinin kızıllığı da lazım..
Sayfa 79 - VersusKitabı okudu
Reklam
"Maceraperest başına maceralar gelenden çok bu maceraları başına getirendir." (Potlatch, 1954)
Sayfa 75 - VersusKitabı okudu
Kara Romantizm
Salt şiirsel niteliği, felsefi özgünlüğü, eleştirel keskinliği, olağanüstü haddini bilmezliği değildir senaryoya o muhteşem gücünü sağlayan. Kara romantizmin yıkıcı geleneğinden esinlenmiş bir düşüncenin tutkusu ve hayal gücüdür de.
Sayfa 72 - VersusKitabı okudu
Kötümserliğin örgütlenmesi bilinçli bir insanın itaat edebileceği en tuhaf "sloganlardan" biridir. Ne var ki bizim onun peşinden gittiğini görmek istediğimiz slogan da budur
Sayfa 53 - VersusKitabı okudu
"Devrime sarhoşluğun gücünü sağlamak, işte gerçeküstücülüğün tüm yazdıklarında ve giriştiklerinde yöneldiği şey budur. Bu onun en özgün görevidir bile denilebilir."
Sayfa 36 - VersusKitabı okudu
Reklam
Breton'un gö­zünde "romantik düşüncenin en üstün ifadesi" ve "bizlere bırak­tığı en canlı sembol"dür: bu "melek Lusifer'in alnından düşmüş" büyük sabahın yıldızıdır. Bu yıldız, boyun eğmeyişin en yüksek alegorik imgesini temsil eder: bizlere "bizzat isyanın, yalnızca is­yanın ışık yaratabildiğini" öğretir. "Ve bu ışık ancak üç yoldan tanınabilir: şiir, özgürlük ve aşk ile"
Sayfa 18 - VersusKitabı okudu
Eğer modern , yavan ve ferasetsiz kapitalist/endüstriyel uy­garlık (...) Max Weber'in harika bir şekilde kavradığı gibi dünyanın büyüsünün bozulması ile tasvir edilirse, gerçeküstücülüğün "kuyrukluyıldı­zın kuyruğu"nu oluşturduğu (Breton) romantik dünya görüşü öncelikle dünyanın büyüsünün geri kazanılmasına duyulan ateşli -kimi kez umutsuz- özlem tarafından sürdürülür.
(...) "Devrime sarhoşluğun gücünü sağlamak, işte gerçe­küstücülüğün tüm yazdıklarında ve giriştiklerinde yöneldiği şey budur. Bu onun en özgün görevidir bile denilebilir."
Benjamin'e göre "burjuvazinin her tür kökten tinsel özgürlük beyanına karşı düşmanlığı"dır gerçeküs­tücülüğü sola doğru, devrime dogru ve Ril savaşından itibaren de komünizme doğru itmiş olan (Benjamin 1977, s. 306 3 10).
Reklam
Breton'un anarşizme yönelik sempatisi savaş sonrası dönemde daha açık biçimde ifade edilecektir. Arcane 17'de ( 1947), henüz çocukken mezarlıkta üzerinde şu sözlerin yazılı olduğu bir ka­bir keşfettiğinde yaşadığı heyecanı anlatır: "Ne Tanrı ne Efendi". Bu konuda, daha genel bir düşüncesini de aktarır: "lstesek de istemesek de, sanatın, şiirin üzerinde de sırasıyla kızıl ve kara olan bir bayrak dalgalanıyor" - Breton'un ikisinden birini seçmeyi reddettiği iki renk.
Breton'un Marksizminin Komintern'in resmi görüşüyle uyuş­madığı açıktır. Onu belki de bir "gotik marksizm'' yani olağa­nüstülüğe isyanın siyah an'ına, bir şimşek gibi devrimci eylemin gökyüzünü yırtan işrak'a duyarlı bir tarihsel maddecilik olarak tanımlamak mümkündür.
(...) Breton'un gö­zünde "romantik düşüncenin en üstün ifadesi" ve "bizlere bırak­tığı en canlı sembol"dür: bu "melek Lusifer'in alnından düşmüş" büyük sabahın yıldızıdır. Bu yıldız, boyun eğmeyişin en yüksek alegorik imgesini temsil eder: bizlere "bizzat isyanın, yalnızca is­yanın ışık yaratabildiğini" öğretir. "Ve bu ışık ancak üç yoldan tanınabilir: şiir, özgürlük ve aşk ile" (Breton. l944 , 1965).
''Genel bir sembolikle donatılmış evrensel bir mitoloji" (Schclling*) oluşturamadılarsa da, gerçeküstücüler, modern kültürün kapalı gökyüzünün içinden alev alev yanan bir kuyruklu yıldız misali geçen yeni bir mit -kelimenin simyasal anlamıyla- icat ettiler.
Bunun yanı sıra gerçeküstücüler açısından mitin önemi, ras­yonel-olmayan üzerindeki dini etkiye, (ezoterik geleneklerle birlikte) dünyevi bir alternatif oluşturmasından kaynaklanır.
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.