Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mevlânâ, Yûnus Emre ve Niyazî-i Mısrî Üzerine İncelemeler

Şair Sûfîler

Ekrem Demirli

Şair Sûfîler Gönderileri

Şair Sûfîler kitaplarını, Şair Sûfîler sözleri ve alıntılarını, Şair Sûfîler yazarlarını, Şair Sûfîler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" Allah'ım! Bana eşyanın hakikatini göster"
Sayfa 48
Geçmişte ve günümüzde sünni tasavvufun en temel meselesi budur: zahir ile batın diye terimleştirdiği şeriat bilgisi ile hakikat arasındaki irtibatı muhafaza ederken hakikate ulaşmanın başka araçlarına ve yollarına dikkatimizi çekmek!
Sayfa 47
Reklam
İslam, Doğu Akdeniz' e yerleşip yeni şehirler ortaya çıkmaya başlayınca hiçbir şey eskisi gibi olmadı.
Sayfa 40
Öte yandan kelam ekolleri arasındaki görüş ayrılıkları, büyük günah meselesi, tekfir ve imanın mahiyeti ve bilhassa iman ile amel arasındaki ilişki üzerindeki tartışmalarının sufilerin eleştirilerinin zeminini teşkil ettiğini kabul edebiliriz.
Sayfa 44
Hasan-ı Basri'ye (ö. 110 /728) atfedilen, sahabe nesli ile sonraki nesiller arasındaki kopukluğu anlatan bir cümle bunu beyan eder. Hasan-ı Basri muasırlarına hitap ederek "Siz sahabe neslini görseydiniz onlar için deli derdiniz, onlar sizi görseydi 'bunlar yeni Müslüman olan bir kavimdir' derlerdi" demişti.
Sayfa 42
Vakıa, bütün insanlar aynı amaca dönüktür. Bu amaç, insanlar farkında olsalar da olmasalar da mutlak hakikati bilmektir.
Sayfa 35
Reklam
Cüneyd "Bizim yolumuz Kitap ve Sünnet ile kayıtlıdır" der.
Sayfa 34
Işıktan kör olmuş gözlerimiz.
Sufflere göre sırf karanlık, insanın hiçbir şeyi idrak edemeyeceği hali anlatırken sırf ışık da idraki imkansızlaştırır.
Sayfa 28
Tanrı, insanın bilmek istediği nihai hakikati temsil eder.
Sayfa 28
İnsan ölüm karşısında bir korku duyarken aynı zamanda Tanrı'ya kavuşmaya özlem duyar. Bu arzu ve özlem, insanın kemale duyduğu özlemdir.
Sayfa 24
Reklam
Kaidelerden birisi, 'Bir şeyin ancak kendisine benzer bir şey tarafından bilinebileceği' şeklindedir.
Sayfa 24
Tanrı kendisinden var olan bütün varlıklara özlem duyar. Bu yönüyle Tanrı, alemi sever, alemdeki her bir şeyi, özellikle de insanı sever. Alemi var etmenin nedeni de bu sevgidir.
Sayfa 23
Tanrı Mutlak Varlık'tır. Bunun anlamı mevcut adını alan her şeyin varlığının Allah'a dayanmasıdır.
Sayfa 22
Tanrı'nın alemi yaratması, iradeli bir eylemdir ve bir amaç taşır. Bu amaç ise Tanrı'nın bilinmeye duyduğu sevgi ve arzudur.
Sayfa 22
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.