Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türkler'in İslamiyet'ten Önceki Dini

Şamanizm

Cemal Şener

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şamani inancı yok sayıp, Türkler'in tarihini İslam ile başlatmak İslamdan önceki Türk tarihini inkar etmektir.
Sayfa 9 - EtikKitabı okudu
Türkler, sonuncu tek Tanrılı din olan İslamiyet ile karşılaştıklarında hemen bir Şaman ayini yapıp İslamiyet’i kabul etmediler. Hatta denebilir ki Orta Asya İslamiyet’i kabul etmemek için çok direndi. Çok kan döktü. Çünkü Arap kültürünün ürünü olan İslamiyet, çoğunluğu Şamani inançta olan Türklerin kültürüne çok yabancı idi. İslamiyet, Orta Asya bozkırlarının özgürlükçü göçebe, kadının erkekle eşit haklara sahip olduğu toplumuna çok yabancıydı.
Reklam
Yertanrı
Uygurlar gök gürlediği zaman haykırmalarla birlikte göğe ok atarlarmış. Bu şekilde rahatsız oldukları gök gürlemesini, şimşek çakmasını engellemeye çalışacaklarını sanırlarmış. Yakutlar ise, yıldırım düşmesinden kaçınmak için, madeni şeylerle gürültü yapıp, gök gürültüsünü uzaklaştıracaklarını sanırlarmış.
Sayfa 53 - Etik yayınlarıKitabı okudu
Yeryüzündeki din adamlarının özel giysi taşımasının tarihi çok eski çağlara dayanır. Şamanizm'in din adanılan olan Şa­manlar'ın da kendine mahsus giysileri olduğu biliniyor.
Sayfa 30 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Arap İslamı, Türkler'le İslamiyet'in doğuşundan yaklaşık 300 yıl sonra tanıştı. İslam ilk zamanlarından oldukça farklılaş­mıştı. İran'ı, Turan'ı, Mezopotamya'yı vs. halifenin verimli ar­ka bahçesi olarak görüyorlardı. Bu bahçeye izinsiz girilmesine engel olanlara da İslam adına müthiş düşmanlık besliyordu
Sayfa 85 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Anadolu Aleviliği 'nde dedelik kurumu ve işlevleri üstüne araştırma yapan Ali Yaman eski Türk kültüründeki din adamı olan Şaman ile Anadolu Aleviliği'ndeki din adamı olan Dedelik arasındaki ilişkiyi şöyle ifade ediyor. Dedelik kurumunun kökeni geleneksel bakış açısıyla soy konusuna dayanılarak salt İslam kaynaklı değerlendirmeye çalı­şılsa da, tarihsel ve sosyolojik veriler bunun doğru olmadığı yö­nündedir. Anadolu'da bugün yaygın olan saz geleneği kadınlı erkekli törenler ve bu törenlerde yapılan "sema" adı verilen din­sel danslar gibi "dedelik kurumu" da İslamiyet öncesi Türk top­ lumuna dayanmaktadır. Bunların kökenini salt İslamiyet içeri­ sinde aramak boşunadır. İslam'ın doğduğu yer olan Arabistan ve diğer İslam ülkelerinde ne sazı, ne kadınlı erkekli yapılan dinsel dans olan semahı, ne de kadınlı erkekli ibadet olan "cem" tören­lerini göremeyiz.
Sayfa 95 - Etik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türkler'le İslamiyet tanıştığında, İslamiyet belli bir ta­rihsel süreçten geçmiş ve oldukça farklılaşmıştı. İşte bu farklıla­şan Arap İslamı şoven, ırkçı, despot bir İslam'ı temsil ediyordu. Araplar'ı esas Müslüman, Arap olanları ise; mevfili Müslüman, yani köle Müslüman olarak tanımlıyorlardı.
Sayfa 86 - Etik YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.