Adıyla Örtülen Tengricilik

Arif Erman
Nisan 2015
Gece Kitaplığı Yayınları

2025 1. kitabı
Yazar, Tengrizmin temel noktalarını, kutsal öğelerini ve tarih içindeki değişimini oldukça açık bir şekilde anlatmış. Ayrıca Türklerin Göktanrı inancından nasıl ve neden İslama geçtiğini de detaylıca işleyip tarihsel boyutta da bilgi vermiş. Etimolojiye fazla değinmesi kitabı sıkan detaylardan oldu benim için. İslam adı altında tengricilikten kalma bazı adet ve inanışlardan bahsetmiş, özellikle ilgimi çeken bölümlerdendi burası. genel olarak faydalı, bilgilendirici ve keyifli bir kitaptı. Ben damdan düşer gibi sıfır bilgi ile kitaba başladım ama tavsiyem; okumadan önce ufak da olsa bilgi edinmek amacıyla video izlemek çeşitli platformlardan yazı okumak iyi olur bilgiyi özümsemek, pekiştirmek açısından.
2021 70. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2021 08:38
#Temmuzyorum2021 #ArifCengizErman #GökTanrıİnancı(244 sayfa) Sümer mitolojisine ait bir cok unsur,Srmitikbkutsal kitaplara konu olmuştur.Bunlar gök ve yerin birbirinr bitişikken sonradan ayrılması,her şeyin sudan yaratılması,insanın balçıktan , kadının erkegin kaburgasından yaratılması,ilk insanların binlerce yıl yaşaması,tufan,gemi yapımı ve her canlıdan bir çiftin gemiye alınması vb.baslıca temalardır. Sag-ba adlı bir Sümer tabletinde"Tanrı tektir vr değiştirilemez,Tanrı ve insan birbirinden ayrılamaz" diye yazar. Türkler semitik dinleri severek ve isteyerek kabul etmediler.Gözlerini zenginliğiyle bilinen Orta Asya'ya diken Araplar Türk Kağanlığının yıkılmasından sonra ortaya çıkan yönetim boşluğundan yararlanarak büyük bir vahşet içinde Türk yurtlarına saldırdılar.Türkler 70yıldan fazla direndi.Cihat adı altında 100 binin üzerinde Türk katledildi,50binin üzerinde Türk genci köle ve cariye yapıldı,teslim olanlar coluk çocuk demeden kılıçtan geçirildi,sehirler yıkıldı,zenginlikler yağmalandı, bilginler öldürüldü, kütüphaneleri ve bilimleri ortadan kaldırıldı. İnsanlık tarihinde Türk milletinin, dinsel tarihi, Şamanizm,Tengricilik, yaradılış destanı,Türklerin Müslüman oluşu, Tengriciligin İslam içindeki evrimi.Sufilik,yesevilik,ahilik,,bektasilik,alevilik,mevlevilik,Yunus emre,türk toplumunda Tengriciligin izleri hskkında oldukça bilgilendirici bir kitap okudum .Merak edenlere tavsiye edebilirim.
Gök Tanrı İnancıArif Erman · Urzeni Yayıncılık · 201880 okunma
Kitap Türklerin eski dini Tengricilik dinini anlatıyor. Genellikle Türklerin eski dini Şamanizm denir. Fakat şamanlık aslında bir din midir değil midir belli değil. Şamanlık ayrıca birçok bölgede bulunan bir kültüre verilen isim aslında. Bir nevi animizm gibi. Tengricilik ise bundan farklı. Yazar bunu belirtmiş önce. Yazarın bir iddiası da tüm tek tanrılı dinlerin Tengricilikten türediği. Tengricilik tek tanrılı bir dindir diyor. Diğer ilah gibi görünenler ise kutsal olsa da aslında tanrılar değildir diyor. Bu birçok dine de söylenen birşey aslında. Herneyse, yazar Sümerliler Türk diyor. Onların inancı da Tengricilik kökenli diyor, ya da Tengricilik ile benzer diyor. Bakıldığında tüm dinlerde benzer yönler var aslında. Hangisi hangisinden almış belli değil bence bu özellikleri. Tengriciliği ve Sibirya'da bulunan şuan yaşanan Tengriciliği anlatmış. Türklerin daha sonra nasıl müslüman olduklarını da anlatmış. Ayrıca bu inançtan günümüze kalan etkileri de anlatmış. Son zamanlarda da bu inanışa bir ilgi var.
Tengrism
2022 19. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2022 00:00
Konu tek Tengrism değil. Hatta Türklerin Tanrı İnancını nasıl benimseyen ve hatta Müslüman Türklerin Tengri adetlerine asimile edişini. Ve hiç bir Zaman ne kadar gayret gösterilmiş olsada bile Tengri İnancını çarptırılıp ve Dünyada yok edilme sürecin başarısızlığın konu edilmesi. Şamanizm tam olarak ne olduğunu, Sümer bağlantıları. Başka Kadim İnançların örneğin Bektaşilik, Alevilik, Zerdüştlük, ele alınması ve anlatılması, sonradan Tengriciliklen karşılaştırılması. Ve Kuteybenin Türklere uygulanmış olan Katliamı, yani Türkler gönüllü Müslüman oldu yalanını çürütülmesi. Kitap kaynaklarla dolu ve beli ki çok araştırma yapılmış. Yazar aşırı gayret göstermiş herşeyin anlaşılacağı şekilde yazmaya.
Spinoza Tengrici miydi?
2025 4. kitabı
Arif Cengiz Erman “Gök Tanrı İnancı” kitabında ilginç tespitlerde ve iddialarda bulunuyor. Kitapta Tengricilik herkesin anlayacağı akıcı bir dille ve tüm yönleriyle anlatılıyor. Yazar, “şamanizm” teriminin Türklerin inanç sistemini küçümsemek amacıyla Ruslar ve Batılı antropologlarca uydurulduğunu, gerçekte Türklerin inancının, çok daha sistemli ve yüksek bir öğreti olan Tengricilik olduğunu belirtiyor. Şamanizmin bir din değil, sadece Tengricilik içinde yer alan uygulama ve ritüellerden oluşan bir kültürel motif olduğunu anlatıyor. Yazar, bütün kadim ve semitik dinlerin Tengricilikten türediğini öne sürüyor ve bu tezi Sümerce, Etrüskçe, Elamca gibi kadim diller üzerinden yaptığı etimolojik çözümlemelerle temellendiriyor. Kitapta anlatılanlara göre, Spinoza’nın öncülük ettiği panteistik felsefe binlerce yıllık Tengriciliğin özünü oluşturuyor. Yazar bunu şu sözlerle anlatıyor: “Tengricilik’te Tanrı tektir ve Tanrı, evrenin kendisidir. Tengricilik, panteist bir inançtır. Panteizm, evrende varolan her şeyin bir bütün olarak Tanrı’yı oluşturduğunu savunur. Bu bakımdan evrende gelişen her olay, her hareket aslında doğrudan Tanrı’nın hareketidir. Bunun sonucu ise, insanın da Tanrı’nın bir parçası olduğudur. Panteizme göre, Tanrı her şeydir ve her şey de Tanrıdır. Tanrı – Evren – İnsan ayırımı yoktur. “Türklerin ve dünyanın en eski dini olan Gök Tanrı Dini (Tengricilik), tek Tanrı inancının en arı biçimidir. Kutsal, ahlaki ve doğa üstü ögeler taşıyan; çeşitli ayinlere, uygulamalara, değerlere ve kurumlara sahip inançlar ve tapınmalar bütünü olan tüm diğer dinler gibi Tengricilik de bir dindir” “Tengri Tamgası Hunlar tarafından Avrupa’ya getirildi. Hristiyanlar zamanla bu işareti kendi sembolleri olan haç yaptılar.” “Yaşamın amacı, dünya ile dengeli bir biçimde
Gök Tanrı İnancıArif Erman · Urzeni Yayıncılık · 201880 okunma
Homo sapiensler de Türk’tü !!
2024 45. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2024 00:27
Kitabın özetini bırakıyorum: Bütün dinler Tengricilik’ten evrilmiştir . Zerdüştçülük , Maniheizm , Sufilik , Alevilik , Yahudilik, Hıristiyanlık , İslam ….. hepsinin temeli Türklerin Gök Tanrı İnancıdır … ayrıca unutmadan , Sümerler de Türk’tür :))))
1000 Kitap

Arif ErmanYazar · 13 kitap
Aslen İzmir'liidir. 1960 yılında bir memur çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Matematik okudu. 1980’den sonra yurt dışına çıktı. İsveç Uppsala Üniversitesi’nde İktisat ve Uluslararasi İlişkiler okudu. İktisat tarihinde yüksek lisans derecesi aldı. İsveç’te gıda ve metal sektörlerinde çalıştı. Bir ara Günaydın gazetesine köse yazıları yazdı. Bir süre Türk-İsveç Ticaret Odasi genel müdürlügünde bulundu. Daha sonra ABD’ye yerleşti ve insaat sektöründe çalıştı. Bu arada Maryland Üniversitesi’ne bağlı The National Foreign Language Center’da Türk dilleri uzmanı olarak görev yaptı. Bir süreden beri de Almanya’da yaşıyor.