Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat Tarihinin Tarihi

Vernon Hyde Minor

Sanat Tarihinin Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Sanat Tarihinin Tarihi sözleri ve alıntılarını, Sanat Tarihinin Tarihi kitap alıntılarını, Sanat Tarihinin Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Platon’un ve ardıllarının çoğunun, ısrarla önemini vurguladığı simetri, Michelangelo için o kadar da önemli değildir. Michelangelo güzelliğin ölçülemez olduğuna inanır. Önemli olan şey, güzelliğin bizi çekme, cezbetme gücüdür.
Sayfa 96
Leonardo da Vinci
Görme duyusu konusunda kendinden geçme derecesinde coşkulu olsa da("Tanrı'nın yarattığı diğer her seyden cok daha mukemmel " sozuyle insan gözüne gönderme yapar; "Soyluluğunu hangi övgüler ifade edebilir? Hangi insanlar, hangi sözcükler kavrama alanının genişliğini tanımlayabilir?") görme tek başına yeterli değildir. Leonardo sırf çıplak gözden söz etmez, ayrıca dünyaya açılan mekanik lensler olarak göze de gönderme yapar; üstelik onun için, görmek düşünmektir, zekâdır, bilgilenmektir. Gözü beyinden ayırırsanız, salt benzetme kalır elinizde. "Sadece pratiğe dayanarak ve gözlerini kullanarak resim yapan ressam, önüne koyulmuş şeylerin hiçbirini anlamadan, sadece taklit eden, yansıtan bir aynaya benzer." "Doğal sonuçları gözlemleyen kişinin uyması gereken asıl kural şudur: Her ne kadar doğa nedenle başlayıp deneyime ulaşsa da, biz aksi yolu izlemeli, deneyimle başlamalı ve oradan da nedenleri araştırmaya geçmeliyiz," diye yazarak yöntemini açıkça ortaya koyar
Reklam
Ruskin'e göre sanat, bir toplumun kültürlü seçkininin etik ilgilerini yansıtır.
Feminizm anlatısına göre erkek :
Söz konusu seyirci erkektir; pornografik görüntülerden haz duyan bir dikizci veya “röntgencidir.” Kısmen de olsa, erkek bakışı fikri, sanatı çoğunlukla bilinçdışı arzuların tatmin edilme aracı olarak gören psikanalitik kurama dayanır. Buna göre, kameranın ve seyircinin bakışı bir erkek bakışıdır. Bakma edimi ve bakılma/izlenme ediminde erkek aktiftir kadınsa pasiftir. Bakış iktidar/güç ilişkilerinin oluşturulmasında son derece önemli bir araçtır. Batı geleneğinde bakışı gerçekleştiren kişi, bakılan kişi üzerinde güç sahibi gibidir. Bakan kişi satın almayı gerçekleştirir. Bakışın nesnesi cam bir kâsedeki değerli bir nesneye benzer: Arzu edilen, belki de pahalı ama elde edilebilir olan bir nesnedir. Bakan kişi “görendir” ve bu sözcük neredeyse kehanetimsi içerimler taşır.
Sayfa 221Kitabı okudu
Leonardo, deneyim fikrini yeni zirvelere taşımıştır. En belirgin olanlarını zikretmek gerekirse, botanik, zooloji, biyoloji, mühendislik, hidrolik, jeoloji, optik ve anatomi alanlarına önemli katkılar yapmış ve önemli keşiflerde bulunmuştur. Dünyayı tüm büyüleyici yönleriyle birlikte en ince ayrıntısına kadar incelemiştir. Çizimleri, fetüsün rahmin içindeki konumunu, kan damarlarının, dokuların, kasların ve iskeletin yapısını en ince ayrıntısıyla gösterir. Belki de çağının en yetenekli anatomicisidir.
Hegel’e göre sanat, insanlar kendileri ve nihai gerçeklik hakkında bir şey bilebilmeleri için var oldu. Sanat bir araçtır ve biz insan olarak en bilinçli olmayı başardığımızda, artık bu aracı kullanmayacağız. Kant’ın sanatı bir insan yetisi olarak, aslında bizi insan yapan bir şey olarak kabul etmesi ilginçtir. Güzelliği keşfetmek bizi daha sınırlı bir varoluştan özgürleştirir. Ama Hegel’in zihninde daima o nihai amaç vardır: Hakikati bilme amacı.
Sayfa 140
Reklam
Güzellik orada dünyada bir yerde midir, yoksa bazı görececilerin söylediği gibi, bakanın gözünde midir? Bir şey, hoşa gittiği, haz verdiği için mi güzeldir; yoksa güzel olduğu için mi haz verir?
Sayfa 77
Bir sanat yapıtının veya başka bir estetik uğrağın kişiyi kendinden geçirmesi, pek de alışılmadık bir şey olmasa gerek. ekspresyonist ressam Mark Rothko, bizi bilinmeyene doğru bir yolculuğa çıkarmak istediğini söylemişti. Platon içinse bu, görülmeyenden ziyade hatırlanana bir yolculuktur, ama yine de bir yolculuktur. Böyle uzun ve zahmetli bir yolculuğun amacı, Platon'a göre, yeni bir şeyin yaratılması değil, zaten orada olan bir şeyin bilinmesidir. Gerçeklik eksiksizdir, tamdır; insanlar ona bir şey ekleyemez, onu sadece keşfedebilirler. Güzellik, onu algılamaya çalışan kişiden bağımsızdır.
Bu nasıl mümkün olabilir? Yetenekli ve tarihsel olarak önemli hiç kadın sanatçı olmadığı düşüncesi tamamen saçmadır. Kadın sanatçıların itibarını geri kazandırmaya adanmış sonraki metinler bunun tam tersini kanıtlamaktadır. Janson'in, Gardner'in ve Hartt'ın kitaplarının daha yeni baskıları, çok daha fazla sayıda kadın sanatçı içerir. Büyük olasılıkla kasıtlı bir art niyet veya bir komplo sebebiyle olmasa da, kadınların sistematik olarak dışlandığı fikrine kapılırız. Bu, "erkek önyargısı" olarak adlandırılabilecek şeyin bir örneğidir ve sanat tarihi metinlerinde ve derslerinde göstermek için yaptığımız yapıt seçimimizde nesnel ve tarafsız olmaya çalıştığımızda bile kadınlara karşı bir önyargıya sahip olduğumuzu varsayar. "Erkekçilik" (masculanism) öylesine derine işlemiştir ki onu fark edemeyiz bile. Erkekçi önyargıyı bulup açığa çıkartmak feminizmin amacıdır, öyleyse feminizmi, yanızca dünyayı sağduyuya dayalı doğal bir deşifre etme şekli olarak değil, aynı zamanda dünyaya gerçek bir eleştirel bakış olarak kabul etmeliyizdir.
Sayfa 215Kitabı okudu
Platon'un taklit teorisi, her şeye rağmen, doğanın taklit edilmesine dair değildir, zira Platon'un görüşüne göre, taklit eden sanatçı daima bir taklidi taklit eder.
Sayfa 287Kitabı okudu
93 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.