Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alman Romantizminde Sanat Eleştirisi Kavramı

Sanatta ve Edebiyatta Eleştiri

Walter Benjamin

Sanatta ve Edebiyatta Eleştiri Gönderileri

Sanatta ve Edebiyatta Eleştiri kitaplarını, Sanatta ve Edebiyatta Eleştiri sözleri ve alıntılarını, Sanatta ve Edebiyatta Eleştiri yazarlarını, Sanatta ve Edebiyatta Eleştiri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"lrade, ... Ben'in kendi kendininin mutlak bir azami düzeye kadar çoğaltma ya da asgari bir düzeye kadar azaltma yetisidir; bu yeti serbest olduğu için, sınırları yoktur. Bu ilişki için çok net bir imge sunuyor: "Kendi içine geri dönmek, Ben'in üssünü artırmaktır; kendi içinde dışarıya çıkmak ise matematikte karekök almaktır.
Kendine geri dönen etkinlikte bulunma yetisi, Ben'in Ben'i alma yetenegi, düşünmedir. Bu düşünmenin bizden başka nesnesi yoktur."
Reklam
Ben-olmaktan başka hiçbir şeyin varlığını kabul edemeyiz…Her şey, sonsuz ben olmanın yalnızca bir parçasıdır.
194 syf.
·
Puan vermedi
Kitap, Walter Benjamin'in 1919'da Bern Üniversitesine sunduğu "Alman romantizminde sanat eleştirisi kavramı" konulu tezinden yola çıkılarak yazılmış kuramsal bir kitap. Haliyle dili teknik ve akademik bir dil, epeyce de ağır. Erken romantiklerde sanat eleştirisi asıl odak noktası. Bazı yerleri meraktan okudum. Bazı yerleri de atlama gereği duydum. En çok da akademisyenlerin yararlanacağını düşünüyorum. Herhangi bir okur için anlatımı zorlayıcı.
Sanatta ve Edebiyatta Eleştiri
Sanatta ve Edebiyatta EleştiriWalter Benjamin · İletişim Yayınevi · 201011 okunma
"Özbilginin dışında bilgi, yani nesne bilgisi nasıl mümkündür? Romantik düşünmenin ilkelerine göre, pratikte mümkün değildir. Özbilginin olmadığı yerde, zaten bilgi yoktur; özbilginin olduğu yerde de, özne-nesne bağlantısı kalkmıştır; yani nesne-bağlışalığı olmayan bir özne verilidir."
Sayfa 110 - İletişim YayıneviKitabı okudu
"Her türlü bilgi, muhakkak Ben olması gerekmeyen düşünen bir varlığın özbilgisidir."
Sayfa 109 - İletişim YayıneviKitabı okudu
Reklam
"N esne bilgisi teorisi, düşünseme kavramının nesne için önemi bakımından geliştirilmesiyle belirlenmiştir. Gerçekolan her şey gibi nesne de düşünseme ortamında yer alır. Oysa düşünseme ortamı, yöntemsel ya da epistemolojik açıdan bakıldığında, düşünme ortamıdır, çünkü düşünmenin düşünsemesi , kanonik düşünseme şemasına göre oluşturulmuştur."
Sayfa 108 - İletişim YayıneviKitabı okudu
"Eleştiri, nesnesinin bilgisini içerir. Bu yüzden erken romantik dönem sanat eleştirisi kavramını serimlemeye çalışmak demek, kavramın temelinde yatan nesne bilgisi teorisinin karakteristik özelliklerini göstermek demektir."
Sayfa 107 - İletişim YayıneviKitabı okudu
"Sanat eleştirisi kavramı, ne epistemolojik varsayımlar ne de estetik varsayımlar olmadan belirlenemez . Bunun tek nedeni de, estetik varsayımların epistemolojik varsayımları içermesi değildir: Eleştiri, her şeyden önce bir bilme momenti içerir - bunu ister saf bir bilgi olarak, isterse değerlere bağlı bir bilgi olarak kabul edelim. Bu yüzden, sanat eleştirisi kavramının romantizmdeki belirlenişi de tamamen epistemolojik varsayımlara dayanır."
Sayfa 61 - İletişim YayıneviKitabı okudu
"Erken romantizmde esas mesele din ve tarihtir. Romantizmin geç safhalarının tamamıyla kıyaslandığında, erken romantizmin sonsuz derinliği ve güzelliği, tarihsel ve dinsel olgulara bu iki alanın içsel bağından ötürü başvurmak yerine, bu yüksek alanı, her ikisinin kesişmesi gereken kendi düşüncesinde ve hayatında üretmeye çalışmasından kaynaklanır. Bu çabadan, din değil, dinden yoksun olan ve dine öykünen her şeyin kül olup gittiği bir atmosfer doğmuştur."
Sayfa 21 - İletişim YayıneviKitabı okudu
27 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.