Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Kemal, İttihatçılar ve 2. Abdülhamit - Sultan, Örgüt ve İhtilâl

Sarı Paşam

Sinan Meydan

Sarı Paşam Sözleri ve Alıntıları

Sarı Paşam sözleri ve alıntılarını, Sarı Paşam kitap alıntılarını, Sarı Paşam en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Saçma sapan
Mustafa Kemal de tatillerde Selanik'teki akrabalarının tekkelerine giderek ayin günlerinde dervişlere katılıp zikir getirmiş, “hu hu..." çekerek kan ter içinde kalıncaya kadar dönüp durmuştur.
Özellikle ahlak için tek dayanak noktasının din ve Tanrı olduğuna inanıyordu. “Tanrı olmasaydı bile biz O ’nu icat etmek zorunda kalırdık. Ama bütün doğa O ’nun var olduğunu bize haykırmaktadır.” diyen voltaire, Tanrı’nın varlığına ve ruhun ölümsüzlüğüne ilahi dinler acısından değil, sırf aklından dolayı inanıyordu; çünkü ona göre inanma ihtiyacı insanın doğasında vardı. Mustafa Kemal’in akılcı din anlayışının oluşmasında, Voltaire’in bu tarz görüşlerinin önemli etkileri oldu.
Reklam
Harp Okulu arkadaşları, Mustafa Kemal’in en çok etkilendiği edebiyatçıların başında Tevfik Fikret’in geldiğini belirtmişlerdir. Arkadaşlarına göre Mustafa Kemal, Tevfik Fikret’in en cok “Sis” manzumesini beğenirdi.
"Allah çıktığımız bu yolda bizi muvaffak etsin!"
Sayfa 383Kitabı okudu
Ali Rıza Efendi, küçük oğlunun denizlerden renk alıp denizlere renk ve- ren parlak mavi gözlerine dakikalarca, öylece bakakaldı...
O bir kere saray tarafından damgalanmıştı; o bir ihtilalciydi ve imparatorluğun bu uzak topraklarına sürgün edilmişti...
Reklam
“Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” demişler ya, vallahi doğru!
Hep aklıma takılan
David Hume’un, ...ya Tanrı evrendeki kötülüğü ortadan kaldırma gücüne sahiptir, ancak onu ortadan kaldırmak istememiştir. O halde kötü niyetlidir veya ahlaki olarak kötüdür, ya da onu ortadan kaldırmak istemekte, ancak buna gücü yetmemektedir; o halde güçsüzdür.” dediği bilinmektedir.
Mustafa Kemal, ünlü Fransız düşünür J.J. Rousseau’dan da çok fazla etkilendi. Rousseau, pozitivist olmasına karşın bir tanrıtanımaz değildi; fakat dinin kafa işi değil, gönül işi oldugunu düşünüyordu. Rousseau’nun kişi için özgürlükçü, siyasal rejim olarak da cumhuriyetçi olması Mustafa Kemal’i etkiledi. Ayrıca Namık Kemal’in, Rousseau’nun “Toplum sözleşmesi”nin islam devleti anlayışına aykırı düşmediğini savunması, Mustafa Kemal’in dikkatini çekti ve onu Rousseau’nun fikirleri üzerinde düşünmeye itti. Mustafa Kemal’e göre, Rousseau’nun “Toplum sozleşmesi” kuramının İslam ve Türk toplum geleneği ile bağdaşması, yeni Türkiye’de cumhuriyete geçişi kolaylaştırıcı bir etki yaratabilirdi.
Reklam
"Hayal peşinde koşmak, gençliği tüketmektir!"
Bana yaşam iki şey öğretir: özgürlük ve aşk... Aşk için yaşantımı veririm; ama özgürlük için aşkımdan da vazgeçerim. Victor Hugo
“Her türlü varlığı ile yurdumuzu aydınlatan güneşin!” Mustafa Kemal’in ta kendisi olduğunu o zaman göreceklerdi...
Hayatı kaçırmamak lazım Fuat!... Hayat bir kaçtımı yakalamak mümkün olmuyor!...
Namık Kemal’in; “ Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini Yokmuş kurtaracak bahtı kara maderini” dizelerini okudu. Mustafa Kemal yıllar sonra 1919 yılının 24 Aralığı’nda Kırşehir’de kendisini dinleyen kalabalığa, bu dizeleri şu şekilde değiştirerek okuyacaktı: “ Vatanın bağrına düşman dayasa hançerini Elbet bulunur kurtaracak bahtı kara maderini”
147 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.